Tinerii se pot înscrie în Corpul european de solidaritate

0
172

Începând din acest moment, tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani se pot înscrie în Corpul european de solidaritate (CES), beneficiind astfel de posibilitatea de a câştiga experienţă şi noi competenţe la început de carieră, precum şi de a-şi aduce o contribuţie importantă la societate, în întreaga UE.

tineriPreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că acest Corp european de solidaritate va oferi tinerilor ocazia de a aduce o contribuţie valoroasă societăţii şi de a-şi demonstra solidaritatea – respectiv, de a oferi ceea ce atât Uniunea Europeană, cât şi întreaga lume, au mai multă nevoie. „Pentru mine, esenţa Uniunii este exact aceasta. Nu Tratatele sunt cele care ne leagă, nici interesele industriale sau economice, ci valorile noastre. Iar cei care fac voluntariat sunt valori europene în carne şi oase, fiecare dintre ei, în fiecare zi…”, a subliniat Juncker.

Noul Corp de solidaritate va permite participanţilor să lucreze în cadrul unui proiect, ca voluntari, stagiari, ucenici sau angajaţi, pentru o perioadă cuprinsă între 2 luni şi un an. Activităţile au în vedere o gamă variată de domenii, cum ar fi educaţia, sănătatea, integrarea socială, asistenţă pentru furnizarea de produse alimentare, construirea de adăposturi, primirea, sprijinirea şi integrarea migranţilor şi refugiaţilor, protecţia mediului sau prevenirea dezastrelor naturale.

Tinerii interesaţi să se înscrie în Corpul european de solidaritate vor trebui să adere la declaraţia privind misiunea CES şi la principiile acesteia. Organizaţiile participante vor trebui să adere la Carta CES, ce stabileşte drepturile şi responsabilităţile pentru fiecare etapă dintr-un proiect ce reprezintă o experienţă de solidaritate.