Reorganizarea Direcţiei Agricole, şansa pentru salarii decente

0
371

În următoarele săptămâni, Direcţia pentru Agricultură Dolj va fi construită de la zero. Se vor desfiinţa Camera Agricolă Dolj, Compartimentul Judeţean de Inspecţii, Verificare şi Control dispare şi el, iar noua structură se va numi Direcţia pentru agricultură, studii pedologice, agrochimice şi consultanţă agricolă. Va fi condusă de un director executiv, un director adjunct, doi şefi serviciu. Întreg personalul va fi înglobat în noua structură, iar salarizarea, există premise, va putea creşte.

proiectPotrivit legislaţiei în vigoare, Direcţia pentru Agricultură Dolj se pregăteşte pentru o schimbare profundă. Structura sa de personal va fi alcătuită şi din cei 22 de angajaţi ai Camerei Agricole Dolj, cei ai Compartimentul Judeţean de Inspecţii, Verificare şi Control, unitate ce fa fi desfiinţată.

  Consultările dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin secretarul de stat Teodor Mihalcea, cel care l-a înlocuit pe Daniel Botănoiu, vor continua vineri, 16 decembrie, la Slatina, fiind invitaţi la discuţii directorii executivi actuali ai DAJ din teritoriu. Pe noua schemă de funcţionare, Direcţia pentru Agricultură va fi condusă de director executiv, director adjunct şi doi şefi de servicii. Se vor crea Serviciul implementarea politicilor, strategiilor în agricultură şi industria alimentară, consultanţă şi formare profesională, dar şi Serviciul monitorizare inspecţii tehnice, verificare şi control în domeniul agriculturii, industriei şi statistică agricolă şi monitorizare piaţă.

Creşte volumul de muncă, dar remuneraţia?

  Prin noile atribuţii prevăzute de lege, angajaţii DAJ Dolj vor căpăta un volum şi mai mare de activitate, deşi schema de personal va creşte semnificativ. Să amintim că, graţie proiectelor accesate pe fonduri europene realizate de cei de la Camera Agricolă Dolj, în următoarele zile vor intra în conturi circa 4 miliarde de lei vechi. Or, este mai mult ca sigur că, MADR va solicita păstrarea acestui trend de profesionalism şi în structura viitoarei DAJ Dolj.

  Salarizarea angajaţilor de aici este un subiect care a creat ceva discuţii de-a lungul timpului, dacă nu chiar a generat şi o atractivitate destul de scăzută a inginerilor agronomi de a îmbrăţişa o carieră de acest tip. O salvare ar fi OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Însuşi legiuitorul recunoaşte că „nu au fost aplicate valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele legii-cadru”, că „ţinând cont de succesivele amânări ale aplicării în totalitate a Legii-cadru nr.’284/2010, cauzate de constrângeri financiare, ceea ce face ca în prezent salarizarea personalului bugetar plătit din fonduri publice să se facă potrivit cadrului normativ în vigoare la nivelul anului 2009”.

  Angajaţii DAJ Dolj speră că ţinând cont de faptul că, în prezent, pe de o parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie în cadrul aceleiaşi instituţii, iar, pe de altă parte, creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a condus la stabilirea aceluiaşi nivel de salarizare pentru personal cu atribuţii şi nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiaşi instituţii, lucrurile vor fi rezolvate în curând.