Prof. univ. dr. Vladimir Iliescu – Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

0
166

Astăzi, ora 12.00, la Facultatea de Litere şi Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova are loc decernarea titlului de Doctor honoris causa domnului prof. univ. dr. Vladimir Iliescu. Textul Laudatio va fi prezentat de către prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. La evenimentul ce se va desfăşura în Sala Albastră a Universităţii din Craiova va lua parte şi acad. Răzvan Teodorescu.

profÎntreaga activitate de cercetare ştiinţifică a profesorului Vladimir Iliescu a fost consacrată editării crestomaţiilor de texte istorice latine, a surselor documentare antice din colecţia Fontes Historiae Daco-Romaniae. Este autor a numeroase manuale, dicţionare, enciclopedii şi a peste 80 de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, mai ales în Germania. S-a impus pe plan istoriografic prin enunţarea unor argumente solide, bazate îndeosebi pe studierea riguroasă a izvoarelor narative, prin care a combătut teoria roesleriană despre părăsirea totală a Daciei. Contribuţiile sale istoriografice în domeniul istoriei antice sunt recunoscute de către specialişti atât în ţară, cât, mai ales, în străinătate.

         În ceea ce priveşte prestigiul profesional, profesorul Vladimir Iliescu a fost membru fondator al Societăţii de Filologie Clasică şi al Societăţii de Bizantinologie din România, între anii 1972-1975 a îndeplinit funcţia de secretar general al Asociaţiei Orientaliştilor, iar în prezent este membru al asociaţiei internaţionale Winckelmann şi unul dintre puţinii membri, fără studii teologice, ai Societăţii pentru Studii Patristice de la Oxford. De asemenea, este Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.