Datorii de trei milioane de lei – Spitalul Filantropia se zbate în sărăcie la sfârşit de an

0
360

Spitalul Municipal Filantropia din Craiova nu scapă de problemele financiare nici la sfârşit de an. Măsurile de austeritate revin în prim-plan după ce conducerea unităţii sanitare a anunţat că din cauza neajunsurilor, la un moment dat, s-a pus chiar problema ca angajaţii să rămână fără salarii pe luna decembrie a.c. În aceste condiţii, planul de disponibilizări, în urma căruia nu mai puţin de 100 de persoane vor rămâne fără loc de muncă, rămâne valabil şi, din câte se pare, va fi pus în aplicare anul viitor.

Ieri, conducerea unităţii sanitare a reiterat ideea că este nevoie de disponibilizări pentru a mai reduce cheltuielile de personal. Printre cei vizaţi, pe lista neagră se găsesc laolaltă economişti, muncitori, infirmiere, dar şi medici şi asistente medicale. Această variantă a mai fost propusă autorităţilor locale, în subordinea cărora se află Spitalul Municipal Filantropia, dar, până acum, nu s-a luat niciun fel de măsură. Managerul unităţii sanitare, dr. Bogdan Ungureanu a declarat însă că problema va fi reluată în discuţie cel mai probabil la începutul anului viitor. Deocamdată spitalul nu respectă dispoziţia de încadrare cu cheltuielile de personal într-un procent de 70% din bugetul total.

„Disponibilizări vor fi cel mai probabil anul viitor. Nu putem să renunţăm la aceste măsuri pentru că în momentul de faţă cheltuielile de personal reprezintă 80% din bugetul total, deşi, conform legislaţiei în vigoare nu ar trebui să depăşească 70 de procente. Anul viitor vom lua însă măsuri pentru a corecta această situaţie. Probabil că o să fie disponibilizări din toate categoriile. Noi estimăm că o sa fie în jur de 100 de _ersonae”, a precizat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Rectificare bugetară pentru salarii

Cel mai vechi spital din Craiova se confruntă de câţiva ani cu serioase probleme financiare. Chiar pe parcursul ultimelor luni au fost luate o serie de măsuri greu de imaginat într-un sistem sanitar care funcţionează normal. Medicii au fost, spre exemplu, trimişi acasă câte o zi pe săptămână fără a plătiţi, pentru ca unitatea sanitară să supravieţuiască. Cu toate că la nivelul spitalului cadrele medicale, dar şi pacienţii s-au arătat îngrijoraţi de situaţia existentă, managerul instituţiei, declară că, în ciuda dificultăţilor financiare, nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii actului medical. A fost, în schimb, nevoie de o rectificare bugetară pentru a putea plăti salariile pe luna decembrie a.c.

Mai mult decât atât, datoriile acumulate până în acest moment depăşesc trei milioane de lei. „Situaţia financiară este destul de dificilă. A fost nevoie să facem o rectificare bugetară pentru a fi capabili să plătim salariile. Datoria spitalului se ridică la peste trei milioane de lei. Însă nu se pune problema să nu mai putem acorda asistenţa medicală de care bolnavii au nevoie. Pot spune chiar că numărul pacienţilor a crescut luna aceasta”, a mai spus managerul spitalului.

Bogdan Ungureanu

Au mutat secţiile pentru a face economii

Tot pentru a mai reduce cheltuielile, dar şi datoria uriaşă a unităţii sanitare, s-a luat hotărârea ca spitalul să renunţe la mai multe din clădirile pentru care se plăteau chirii. Astfel, o parte din secţiile, aflate în diferite zone ale oraşului, au fost aduse în clădirea principală a spitalului sau în imediata apropiere a acestuia.

Mutarea cabinetelor medicale dintr-un corp de clădire în altul va continua însă şi în următoarea perioadă. Deocamdată, în plin proces de reamenajare, sunt spaţiile unde recent au fost mutate birourile administrative. Conform planului de reorganizare, pe lângă mutările întreprinse zilele acestea şi Secţia de Oncologie a spitalului va fi mutată în clădirea unde funcţionează Clinicile II şi III. O altă schimbare pusă la cale vizează clinica de Pediatrie a unităţii sanitare, care în prezent se găseşte în apropierea Parcului „Nicolae Romanescu”.