Servicii medicale asigurate în ţările UE de cardul şi formularele europene de sănătate

1
275
Persoanele plecate în străinătate cu un Card european de sănătate care vor să-şi prelungească şederea, depăşind cele şase luni de valabilitate ale cardului au posibilitatea să solicite un altul dacă prezintă documente justificative care sunt verificate cu rigurozitate de instituţie pentru a proba că solicitarea este fondată. “Am primit şi astfel de cereri, însă ne ferim să le aprobăm pentru că este puţin probabil să pleci în scop turistic pentru mai mult de şase luni”, mai spune Mihai Soare.

Despre Cardul european de sănătate şi formularele eliberate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin structurile judeţene, asiguraţilor din sistemul public, dar şi despre serviciile medicale pe care le acoperă fiecare dintre acestea în străinătate, se cunosc prea puţine lucruri. Cel mai adesea, situaţiile de urgenţă trimit oamenii la ghişeele instituţiilor pentru a întreba. Bulversaţi de lista documentelor cu care trebuie să se prezinte, de ştampilele şi semnăturile pe care trebuie să le obţină, aceştia fac de multe ori cale întoarsă, întârziind eliberarea formularelor, procedură care în mod normal durează câteva zile. În plus, profilul diferit al fiecărui formular şi beneficiile cardului de sănătate creează confuzie în rândul asiguraţilor, care până să se lămurească de ce au nevoie, mai trec de câteva ori pe la ghişeu. De la începutul anului în curs, 4.600 de doljeni care au plecat în străinătate, au intrat în posesia Cardului european de sănătate. De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătatea Dolj a aprobat aproximativ o sută de formulare asiguraţilor cu reşedinţă în străinătate sau celor care au avut nevoie de anumite tratamente într-o altă ţară a Uniunii Europene sau în Elveţia.

Pentru studenţii care urmează stagii de pregătire în străinătate, există Formularul E 106 care acoperă toate serviciile medicale, odată cu intrarea pe teritoriul ţării de studiu. Studenţi sunt preluaţi de un medic de familie şi beneficiază de asigurările medicale legiferate în ţara respectivă. În acest an, 61 de astfel de cereri au fost aprobate de CAS Dolj. Pentru a fi complet, dosarul trebuie să conţină o cerere, o copie după cartea de identitate, un act din partea universităţii prin care se certifică faptul că solicitantul merge la studii şi se precizează durata acestora. Formularul se eliberează strict pe perioada trecută în adresa din partea unităţii de învăţământ.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate oferă dreptul de a beneficia de servicii medicale gratuite pe perioada şederii pe teritoriul statelor- membre ale Uniunii Europene sau al Elveţiei. Acesta este folosit pentru deplasările turistice sau în interes de serviciu, având o valabilitate de şase luni. Cardul eliberat exclusiv asiguraţilor din sistemul public de asigurări sociale de sănătate acoperă doar urgenţele care pot apărea în timpul deplasării nu şi tratamentul pentru afecţiuni pre-existente călătoriei. Pentru a-l obţine, doljenii trebuie să completeze o cerere care se află pe site-ul www.casdj.ro la care se anexează o copie după cartea de identitate şi o adeverinţă de la CAS care certifică faptul că persoana este asigurată pe ultimii cinci ani. Cererea-tip, reprezintă, în acelaşi timp, şi o declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, că nu intenţionează să utilizeze cardul pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical. În cazul minorilor sub 14 ani, aceştia vor depune o copie după certificatul de naştere şi o copie după cartea de identitate a unuia dintre părinţi. “Acest card european de sănătate se obţine în maximum 14 zile pentru că toate cardurile sunt centralizate şi tipărite la Bucureşti. Sunt şi cazuri speciale, de urgenţă, în care solicitantul trebuie să plece foarte repede din ţară. În momentul în care întruneşte toate condiţiile legale i se poate elibera un certificat înlocuitor chiar de la CAS Dolj”, a explicat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, Mihai Soare.

Şi pensionarii pot beneficia de un pachet complex de servicii medicale, dacă se deplasează în ţările membre UE prin Formularul E121. “Cu ajutorul acestui formular, pensionarii beneficiază de toată plaja asigurărilor medicale legiferate în ţara în care se află. Am primit multe cereri în acest sens. Cei care solicită sunt în mare parte pensionari care merg la copii în străinătate şi vor să fie acoperiţi în cazul în care se întâmplă ceva”, a precizat directorul CAS Dolj. Pentru a solicita acest formular solicitanţii trebuie să depună, pe lângă cererea-tip, copie după cartea de identitate, dovada de rezidenţă, ultimul talon de pensie şi decizia de pensionare.

E112: “Sunt cazuri în care dosarul este incomplet şi se întârzie eliberarea formularului”

Un alt document foarte important eliberat de CNAS pentru tratamentul medical în statele membre ale Uniunii Europene este Formularul S2 sau E112, cum îl cunosc cei mai mulţi. Pentru a-l obţine, trebuie îndeplinite cumulativ două condiţii. În primul rând, tratamentul necesar trebuie să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. În al doilea, rând, acest tratament să nu poată fi acordat în timp util în România. În asemenea cazuri, starea de sănătate a persoanei care solicită formularul şi evoluţia bolii contează foarte mult. Persoana trebuie să depună o cerere care se găseşte pe site-ul www.casdj.ro, însoţită de următoarele documente: cartea de identitate, dovada calităţii de asigurat, un referat medical cu recomandare pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical ce va conţine, ca elemente de ordin general, înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul şi faptul că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii medicale bază din sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, precum şi faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna din unităţile sanitare din România. Raportul medical trebuie întocmit de un medic de la un spital clinic universitar sau judeţean aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate din România. Un document foarte important este confirmare scrisă din parte unităţii sanitare din statele membre ale Uniunii Europene în care se intenţionează efectuarea tratamentului, cu privire la disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de solicitant şi costul acesteia. “Toate aceste documente trebuie să fie semnate şi stampilate. Sunt cazuri în care dosarul este incomplet şi de multe ori se întârzie eliberarea sau se respinge dosarul. Dacă totul este în regulă, formularul se eliberează în maximum 5 zile lucrătoare şi întotdeauna înainte de plecarea solicitantului la tratament. Dacă sunt situaţii critice se eliberează şi mai repede”, a mai spus Mihai Soare. În 2011, 14 cereri de eliberare a Formularului E112 au fost aprobate la Dolj.

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA

 

1 COMENTARIU

  1. Face-ti ceva si dati drumul la acest card E112 murim cu zile in spitalele tarii noastre (scuze pt.exceptii).Este crunt sa sa te duci disperat in urgenta cu o durere din senin dar groaznica,n-am chemat salvarea considerandu-ma mai putin urgenta dar cineva trebuia sa ma ajute (cadru medical).Cand m-au vazut ce rede-ti mi-au reprosat ca tocmai la schimbarea de tura m-a apucat durerea.Pacat de cei care si-au batut capul sa le dea diploma.Tineri si duri fara mila cu oamenii bolnavi!!!!????.

Comments are closed.