Traian Băsescu nu va fi cercetat pentru faptele reclamate de Ciochină şi Ghişe

0
144

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu va fi cercetat pentru faptele reclamate de Ion Ciochină şi Ioan Ghişe, respectiv pentru că şi-ar fi reluat ilegal mandatul după referendumul din 2012, Curtea de Apel respingând cererea ca cercetările să fie reluate în acest dosar, închis de procurori din ianuarie. La ieşirea din sală, Traian Băsescu a declarat că şi-a executat mandatul de şef al statului doar în baza deciziilor Curţii Constituţionale.

 “În baza art. 341 alin. 6 lit.a Cpp, respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Ciochină Ion împotriva ordonanţei nr. 253/D/P/2012 din data de 09.01.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. În baza art. 275 alin. 2 Cpp, obligă petentul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Traian Băsescu a venit, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru judecarea unei contestaţii a lui Ion Ciochină privind o decizie a procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul fostului preşedinte, pe care acesta îl acuză că şi-a reluat ilegal mandatul după referendumul din 2012. Traian Băsescu a arătat, la ieşirea din sala de judecată, că şi-a executat mandatul de şef al statului doar în baza deciziilor Curţii Constituţionale, atât cu privire la alegeri, cât şi la referendum. Fostul preşedintele a spus că, din punctul său de vedere, nu a uzurpat calităţi oficiale şi nici nu a încălcat vreo decizie a Parlamentului, aşa cum îl acuză Ion Ciochină şi Ioan Ghise, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei, nu Parlamentul decide când o persoană poate să exercite un mandat de preşedinte.

“Se întâmplă lucruri ce nu au nimic în comun cu Constituţia României şi cu legea, este o reclamaţie depusă iniţial de domnul Ghişe şi de domnul Ciochină pentru uzurpare de calităţi oficiale şi încălcarea Constituţiei. Eu am exercitat funcţia de preşedinte al României numai în baza deciziilor Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, domnul reclamă că nu am respectat hotărârea de suspendare a Parlamentului, doar că nu Parlamentul are rol de a stabili când o persoană exercită funcţia de preşedinte al României. Dacă vă aduceţi aminte, după alegeri, Curtea Constituţională validează alegerile, iar după referendum, Curtea Constituţională validează sau invalidează referendumul. Referendumul din vara lui 2012 a fost invalidat prin decizia Curţii Constituţionale şi precizarea expresă de reluare a activităţii de către preşedinte”, a mai spus Traian Băsescu.