Creşterea salariilor din învăţământ nu este legiferată

0
403

Pe toate canalele media a apărut ştirea conform căreia, de la 1 decembrie, salariile cadrelor didactice vor fi mărite cu 15%, ceea ce ar aduce mai aproape de realitate salarizarea corpului profesoral. Deocamdată, ceea ce a apărut în presă reprezintă numai discuţii, nimic nefiind legiferat.

Constantin Rada

Luni, 12 octombrie, sindicatele din învăţământ au participat la o rundă de discuţii cu emisarii Guvernului, în ceea ce priveşte salarizarea celor care lucrează în sistemul de învăţământ din România. La prima vedere, s-a ajuns la o creştere salarială, începând cu 1 decembrie 2015, dar, nelegiferată, deoarece, având în vedere creşterile remuneraţiei din „sănătate”, sunt nemulţimiri din partea Corpului Profesoral, deoarece nu s-a aşteptat apariţia, atât de repede, a măririlor salariale fără  o Lege a Salarizării Unice pentru cei din Sectorul Public. Pe culoarele unităţilor şcolare , se aude un singur refren: „Era mai bine să se aştepte o lege pentru toţi bugetarii. Nouă ni se promit creşteri de 15%. Este foarte bine, fiindcă, până la urmă, ce-i în mână nu-i minciună. Dar, până la apariţia unei legi pentru toţi, nu putem vorbi de o echitate în salarizare. Din câte ştiu, nici această creştere anunţată nu este legiferată. Am văzut grilele de salarizare, pe surse media, şi nu sunt cele la care ne aşteptam”, a declarat un cadru didactic, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Au fost întâlniri şi vor mai fi

Nemulţumirea cadrelor didactice este îndreptăţită, deoarece grilele de salarizare sunt departe de aşteptări, ba, mai mult , la distanţă mare de media europeană. După creşterile propuse, salariile vor oscila între 1.500 – 3000 de lei. Dar, nimic nu este cu putere legislativă. „Este foarte adevărat, am avut o întâlnire, noi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, cu emisarii Guvernului. S-a propus, este adevărat, această creştere, dar nu este nimic semnat. Am cerut, până în decembrue, achitarea tuturor drepturilor salariale câştigate în instanţă, aferente anului 2016. Executuvul s-a angajat ca, de la 1 ianuarie 2016, să pună în aplicare Legea Salarizării Unice pentru bugetari. Noi am cerut aceleaşi drepturi, conform legii preconizate, cu toţi angajaţii din sistemul public, nimic mai mult. Nu s-a semnat nimic între sindicate şi Guvern, deoarece nu ne putem asuma răspunderea, până când nu cerem şi părerea filialelor teritoriale. Sperăm ca, în această săptămână, să putem vorbi de ceva concret. Repet, deocamdată nimic nu este legiferat”, a declarat prof.  Constantin Rada, preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi secretar general al FSLI la nivel naţional.