Aproape 10.000 de doze de vaccin, distribuite în Dolj / Mâine începe campania de vaccinare antigripală

0
162

Începând de mâine demarează campania gratuită de imunizare antigripală, nu mai puţin de 9.850 de doze de vaccin fiind distribuite la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. O parte din această cantitate a ajuns deja la medicii de familie şi în spitale, acolo unde se va desfăşura campania. Din cele 500.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 299.928 de doze au intrat zilele acestea în depozitele DSP-urilor.

Medicii de familie vor informa persoanele din grupele de risc aflate pe lista lor pentru a fi programate la vaccinare. Grupele considerate la risc şi pentru care se recomandă imunizarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 de ani. Campania de vaccinare a populaţie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Copiii şi bătrânii, vaccinaţi cu prioritate

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii. Înainte de toate însă trebuie ştiut că imunizarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces.

Pentru cele 500.000 de doze de vaccin gripal a fost plătită suma de 5.717.050 de lei. În acest sezon va fi accesată o cantitate similară cu cea din 2014, dar există posibilitatea de a mai achiziţiona doze, dacă va fi cerere. Restul de 200.000 de doze de vaccin care au fost păstrate, vor fi distribuite în săptămânile următoare, în funcţie de solicitările şi de recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii.

Avertisment din partea medicilor

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.