Parlamentul European: Dacian Cioloş – vot împotriva României!

0
175

Majoritatea europarlamentarilor români s-au opus unei rezoluții a Parlamentului European care susține că familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex trebuie să se bucure de aceleași libertăți în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European, cu privire la drepturile cuplurilor și familiilor LGBTQ a fost votată cu 387 voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi 123 abţineri.

Măsura a fost votată de un număr de șase europarlamentari USR PLUS, din grupul RENEW Europe. Ceilalți români din Parlamentul European au votat împotrivă, s-au abținut ori au lipsit de la vot.

Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform. Soții şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

Rezoluția propune tuturor statelor Uniunii Europene să accepte ca părinți legali pe adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. Astfel, obiectivul este ca o parte dintre copii să nu devină apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, din cauza reglementărilor diferite.

Eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.

În același context, eurodeputații au luat act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Parlamentul European solicită adoptarea unor măsuri suplimentare, la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare) împotriva acestor țări.

În rezoluţie, Comisia Europeană este îndemnată să ia măsuri și împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta hotărârea Curții Europene de Justiție în cazul „Coman & Hamilton”.

Hotărârea Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton” a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex.

Împărțit pe grupuri parlamentare, Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a votat aproape în întregime pentru această rezoluție. Doar trei europarlamentari s-au abținut. Grupul Social-Democraților au votat în majoritate pentru rezoluție. Singurele vorturi împotrivă – în număr de opt – venind din partea PSD. În schimb, voturile europarlamentarilor PNL au fost majoritar împotriva rezoluției, înregistrându-se doar trei abțineri.

În favoarea rezoluției adoptate de Parlamentul European au votat următorii eurodeputați români: Dacian Cioloș, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicolae Stefănuță, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache (USR-PLUS).

Europarlamentarii PSD, din grupul social-democraților europeni s-au opus, de asemenea, rezoluției: Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Mariana Grapini, Dan Nica, Claudiu Manda, Rovana Plumb, Mihai Tudose (PSD). De asemenea, împotrivă a votat și Cristian Terheș (PNȚCD)

S-au abținut șase parlamentari români, respectiv Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Gheorghe Vlad Nistor (PNL), Iuliu Winkler (UDMR), Vlad-Marius Botoș și Vlad Gheorghe (USR-PLUS).

La votul pentru moțiunea privind drepturile persoanelor LGBTIQ în UE au lipsit Rareș Bogdan (PNL) și Corina Crețu (PSD).

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *