Sănătatea publică rămâne o prioritate pentru ALDE

0
323

Dr. Amelia Drăcea, Vicepreşedinte ALDE Dolj: ”Susțin petiţia părinților care solicită Ministerului Sănătății decontarea analizelor pentru copiii cu diferite forme de alergie. O măsură în acest sens ar fi o dovadă de normalitate”

Sănătatea publică rămâne o prioritate pentru ALDE. Solicitarea părinţilor, adresată Ministerului Sănătăţii, privind decontarea analizelor pentru copiii cu alergii este pe deplin justificată.

Există o explozie, inclusiv în judeţul Dolj, a cazurilor de alergii, şi nu doar la copii, cauzate de factori alergeni din alimentaţie şi aer dar nu numai, efect, în principal, al poluării. Procentele pacienţilor afectaţi aproape că s-au dublat în ultimii ani în întreaga zonă de sud a ţării. Dacă adăugăm la acest lucru faptul că unele dintre alergii au potenţial ereditar de transmitere avem un tablou îngrijorător.

În această perioadă a anului numărul alergiilor se multiplică, foarte mulţi dintre pacienţi, copii sau adulţi, ajungând în crize de astm alergic la medic.

Costurile pentru depistarea tipului de alergie la care se adaugă cele pentru tratament şi imunoterapie sunt foarte mari depăşind posibilităţile materiale ale multor familii afectate care au venituri medii. În majoritatea ţărilor Uniunii Europene imunoterapia este gratuită pentru copii și compensată pentru adulți. Introducerea acestei măsuri și în România ar scădea semnificativ costurile anuale ale tratării acestor boli.

”Susţin, în calitate de medic, decontarea analizelor pentru depistarea, evaluarea şi tratarea alergiilor la copii. Consider că aceste teste trebuie să fie decontate de Casa de Asigurări, pentru depistarea timpurie a alergiei la copii care au  antecedente familiale  precum şi în cazurile unor diagnostice  de rinită alergică, dermatită atopică, astm bronşic sau alte manifestări alergice. În cazul copiilor simptomatici sau cu risc de alergie, susţin decontarea testelor dar şi  gratuitate pentru produsele dietetice absolut necesare unui copil alergic. Ar fi un gest de responsabilitate publică din partea decidenţilor politici.” – precizează Dr. Amelia Drăcea, vicepreședinte ALDE Dolj.

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ