Festivalul Internaţional „Shakespeare” îşi ridică, astă-seară, cortina

0
462

«Această ediţie vrea să încununeze activitatea noastră – a Teatrului Naţional din Craiova şi Fundaţiei „William Shakespeare” – de până acum. Este un program extrem de ambiţios, cu spectacole de o mare valoare artistică», a afirmat, ieri, Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, referindu-se la ediţia a X-a a evenimentului, a cărui cortină se ridică astă-seară.

Una sub semnul celor 400 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg, astfel că, pe parcursul a zece zile, artişti din 15 ţări de pe patru continente propun unele dintre cele mai interesante şi diferite viziuni ale operei sale. Pe lângă spectacole, publicul este invitat la recitaluri, concerte, teatru comunitar, lansări de carte, conferinţe, expoziţii de pictură, de costume sau fotografii, dans contemporan, atât în Craiova, cât şi în Portul Cultural Cetate, la Bucureşti, Rm. Vâlcea, Dr. Tr. Severin şi Tg. Jiu. În total, peste 40 de evenimente cu mari actori, regizori, critici şi mari companii de teatru, prezentate atât în sălile de spectacol, cât şi în aer liber.

Deschiderea oficială are loc astă-seară, ora 19.00, cu spectacolul „Richard II” în interpretarea trupei Teatrului Saitama din Tokyo, Japonia, sub conducerea renumitului regizor Yukio Ninagawa, „curtată” de câţiva ani de organizatori şi aflată pentru prima dată în România.

      • Programul complet al festivalului şi alte informaţii despre trupele invitate se găsesc pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro
      • Detalii despre bilete şi rezervări: Agenţia Teatrului Naţional Craiova (strada „A.I. Cuza” nr. 11, tel. 0251.413.677) şi www.eventim.ro

«Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Craiova este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri cu temă ale lumii şi, probabil, printre cele mai importante Festivaluri „Shakespeare” din Europa. Nu sunt puţini cei care susţin acest lucru», a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul evenimentului, Emil Boroghină. „După o desfăşurare din trei în trei ani, apoi cu o ritmicitate din doi în doi ani, am ajuns acum, iată, la cea de-a X-a ediţie. Se împlinesc 22 de ani de când a avut loc prima”, a adăugat acesta. În opinia managerului interimar al Teatrului Naţional din Craiova, Alexandru Boureanu, este «o ediţie mai amplă ca niciodată şi care se prelungeşte pe o perioadă foarte mare de timp, pentru că va continua cu Premiul „Europa pentru Teatru”».

Reprezentaţii din Japonia, Africa de Sud, India, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoţia şi SUA au loc, în perioada aceasta, nu numai în sălile de spectacol, ci şi în aer liber – pe străzi şi în Pieţele „Fraţii Buzeşti”, „Mihai Viteazul” şi „William Shakespeare”. În plus, publicul va avea ocazia să urmărească recitaluri, concerte, teatru comunitar, lansări inedite de carte sau DVD-uri, conferinţe, expoziţii de pictură, de costume sau fotografie, multe urmând a fi găzduite de foaierul teatrului.

Craiovenii pot vedea spectacolul artiştilor japonezi proiectat pe un ecran amplasat în faţa teatrului

Aflată pentru prima oară în România, trupa Teatrului de Arte Saitama din Tokyo deschide festivalul astă-seară, cu spectacolul „Richard II”, realizat de regizorul Yukio Ninagawa. O a doua reprezentaţie a artiştilor japonezi va avea loc mâine, 15 aprilie, de la ora 16.00, tot în Sala „Amza Pellea” a TNC. „Noi dorim de foarte mult timp să îi aducem în România. Primele contacte pe care le-am avut cu acest teatru au fost în 2007, când am primit o promisiune de la domnul Yukio Ninagawa că va face tot ce este posibil pentru a onora cu prezenţa, în următoarea perioadă, festivalul nostru. S-a întâmplat abia acum, cu ocazia acestei ediţii aniversare, şi este foarte bine”, a declarat Boroghină.

„Pentru noi, prezenţa Teatrului de Arte Saitama din Tokyo, alături de cea de-acum patru ani a Berliner Ensemble, cu marele spectacol al lui Robert Wilson, reprezintă, fără îndoială, unul dintre cele mai importante momente din istoria de 22 de ani a festivalului. Cred că este aproape un miracol faptul că am reuşit să îi aducem la Craiova!”, a adăugat acesta. Alături de Emil Boroghină, la conferinţa de presă s-a aflat preşedintele Saitama Arts Foundation, Takeuchi Fuminori, care a mulţumit „pentru invitaţia de a deschide acest festival renumit în lume”.

Din păcate, puţini craioveni vor avea acces în sală la reprezentaţia artiştilor japonezi. „Locurile pentru public sunt pe scenă şi nu avem decât un număr limitat, 160. Vor fi prezenţi şi foarte mulţi invitaţi din străinătate, critici şi istorici de teatru din România şi multe ţări ale lumii şi nu vom putea să onorăm toate cererile de bilete”, a anunţat directorul festivalului. Spectacolul va fi proiectat, însă, pe un ecran amplasat în faţa teatrului.

 Trupa Teatrului de Arte Saitama, din Tokyo, propune o interpretare modernă a capodoperei shakespeariene „Richard II”, aducând pe aceeaşi scenă un număr impresionant de actori – peste 60. Îi reuneşte pe mai vârstnicii membri ai Saitama Gold Theatre şi pe reprezentanţii tinerei generaţii din cadrul Saitama Next Theatre într-o montare regizorală care i-a adus lui Yukio Ninagawa aprecierea publicului şi a criticii de specialitate. Venerabilul regizor este un nume apreciat datorită unor memorabile puneri în scenă ale pieselor shakespeariene. Colaborând cu teatre cunoscute din Japonia, dar şi din Europa, America şi Canada, Yukio Ninagawa a fost distins de-a lungul bogatei sale cariere de peste şase decenii cu numeroase premii internaţionale.

Premiului „Europa pentru Teatru” va aduce la Craiova peste 400 de invitaţi din întreaga lume

Pe lângă cele două reprezentaţii ale artiştilor japonezi, Emil Boroghină a apreciat ca excepţionale şi alte spectacole din program. Aşa sunt „Romeo şi Julieta”, realizat de un tânăr regizor din Israel Irad Rubinstein, de la Teatrul Beer-Sheva din Tel Aviv, care va avea loc luni, 18 aprilie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. «Vor mai fi aici şi alţi mai regizori ai lumii, între care Luc Perceval, de origine belgiană care montează foarte mult în Germania. De această dată va veni – marţi, 19 aprilie, ora 20.00 – cu un „Macbeth” excepţional pus în scenă la Baltic House Sankt Petersburg, Rusia. O altă companie pe care dorit-o foarte mult aici este Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, care – pe 21 aprilie, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor – va prezenta spectacolul „Hamlet”. Încă un „Hamlet” vine din Africa de Sud, adus de Compania „A&M” din Cape Town, în regia lui Fred Abrahamse». Festivalul se va închide pe 23 aprilie cu spectacolul „Richard III” pus în scenă de Thomas Ostermeier, la Teatrul Schaubuhne din Berlin. O reprezentaţie trebuia să aibă loc şi la Bucureşti, însă, din motive financiare, a fost anulată.

Festivalul Internaţional „Shakespeare” va fi urmat, în perioada 23-26 aprilie, de cea de-a XV-a ediţie a Premiului „Europa pentru Teatru” şi ediţia a XIII-a a Premiului „Europa Noi Realităţi Teatrale”, evenimente care, potrivit organizatorilor, vor aduce la Craiova peste 400 de invitaţi. „Este cel mai mare eveniment de acest gen din lume, care recompensează excelenţa în teatru. Într-un fel, este pandantul Premiului Oscar pentru film. Printre laureaţi se află şi regizorul român Silviu Purcărete, cel care şi-a legat destinele de existenţa TNC şi care va primi Premiul Special”, a anunţat Emil Boroghină.

Emil Boroghină: „Costurile sunt mai mari decât cele estimate de noi”

Emoţii le dau organizatorilor, în perioada aceasta, nu numai reprezentaţiile artistice din cadrul festivalului, ci şi sumele necesare desfăşurării unui eveniment de o asemenea amploare. În 2014, a recunoscut directorul, festivalul s-a aflat la un pas de a fi anulat din cauza lipsei banilor. „Financiar, cu siguranţă stăm cu mult mai bine decât până acum. Costurile sunt mai mari decât cele estimate de noi, pentru că a trebuit să închiriem foarte multe echipamente. Sunt extrem de complicate spectacolele din punct de vedere tehnic, iar estimările noastre iniţiale au fost depăşite”, a declarat Boroghină.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare” este organizată de Fundaţia „Shakespeare” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi finanţată de Primăria şi Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Dolj, Institutul Cultural Român, Uniunea Teatrală din România, Guvernul Japoniei, Ambasada Israelului în România şi British Council România, cărora li se adaugă o listă de zece sponsori. Parteneri sunt Europe for Festivals, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, Casa de Cultură a Studenţilor, Universitatea din Craiova, Filarmonica „Oltenia”, Opera Română Craiova, Electroputere Parc Mall, Compania „Teatrulescu”, RAADPFL Craiova, Teatrul „Anton Pann” şi Teatrul Municipal „Ariel” din Rm. Vâlcea, Palatul Cultural „Theodor Costescu” din Dr. Tr. Severin, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.

Astă-seară, în pauza spectacolului „Richard II”, publicul este invitat la vernisajele a patru expoziţii:

– Expoziţia de postere şi carte „SHAKESPEARE – 400” realizată cu concursul Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon şi Universităţii din Birmingham (Marea Britanie);

– Expoziţia de picto-impulsuri ,,SHAKESPEARE AD INFINITUM” a artistei Oana Maria Cajal din Montreal (Canada);

– Expoziţia „LUMEA LUI SHAKESPEARE” a artistei Miruna Budişteanu;

– Expoziţia „COSTUMUL ELISABETAN” realizată de studenţii Departamentului de Scenografie de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (coordonator: prof. univ. Ştefania Cenean).