Doljeanul care a lovit intenţionat un poliţist cu maşina, condamnat la 12 ani de puşcărie

0
124

Magistraţii de la Tribunalul Dolj au soluţionat, marţi, procesul doljeanului de 33 de ani trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru ultraj, tentativă de omor şi conducere fără permis. Inculpatul, acuzat că a lovit intenţionat cu maşina pe care o conducea, fără să aibă permis, un agent al Serviciului Rutier Dolj care îi făcea semnal regulamentar de oprire, apoi a dispărut de la locul faptei fără să-i pese de starea celui accidentat, a primit o pedeapsă totală de 12 ani închisoare. În plus, instanţa i-a interzis dreptul de a mai conduce vehicule timp de 5 ani după executarea pedepsei. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă între timp doljeanul rămâne în spatele gratiilor.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat, marţi, 12 aprilie a.c., sentinţa în procesul lui Costel Viorel Petcu, de 33 de ani, din comuna Leu, trimis în judecată pe 29 mai 2015 pentru ultraj raportat la tentativă de omor şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană fără permis. Magistraţii craioveni l-au găsit vinovat pe inculpat de toate cele trei infracţiuni reţinute în sarcina sa şi l-au condamnat la o pedeapsă totală de 12 ani închisoare. În plus, victima sa, agentul Serviciului Rutier Dolj care a ajuns în spital, va primi despăgubiri în valoare de 55.700, care vor fi achitate de firma de asigurări Astra împreună cu inculpatul:

 „Aplică inculpatului pedeapsa principală de 12 ani închisoare, pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, i ( dreptul de a mai conduce orice categorie de autovehicul), pe o perioadă de 5 ani. Scade din durata pedepsei închisorii perioada detenţiei preventive de la 6 aprilie 2015 le zi şi menţine starea de arest preventiv a inculpatului. Admite în parte acţiunea civilă promovată de partea civilă Papuc Marin şi obligă inculpatul în solidar cu asigurătorul SC Astra Asigurări SA la 55.700 lei despăgubiri civile ( 5700 lei daune materiale şi 50.000 lei daune morale) către partea civilă Papuc Marin. Obligă inculpatul la 2708 lei cheltuieli judiciare statului din care 1471 lei contravaloare expertize efectuate în cauză. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi 12 aprilie 2016”, se arată în hotărârea instanţei.

A ascuns maşina cu care a comis fapta

Reamintim că, pe 5 aprilie 2015, în jurul orei 15.30, fără să deţină permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, Costel Viorel Petcu (33 de ani), din comuna Leu, la volanul unui Audi cu numărul DJ-10-FTP, a ajuns pe raza comunei Leu şi a observat un echipaj de poliţie care acţiona în trafic, cu aparatul radar. A vrut să întoarcă maşina, dar s-a răzgândit şi şi-a continuat deplasarea, accelerând. Agentul Serviciului Rutier Dolj, Marin Papuc, a coborât de la volanul autoturismului de servici şi s-a deplasat spre axul drumului, cu faţa către autovehiculul ce se apropia, căruia i-a făcut semnal regulamentar de oprire.

„Deşi a observat semnalul de oprire făcut de persoana vătămată, inculpatul Petcu Costel Viorel şi-a continuat deplasarea, semnalizând dreapta ca şi cum ar intenţiona să dea curs solicitării funcţionarului public, însă nu a oprit, lovindu-l pe acesta la nivelul genunchiului drept apoi continuându-şi deplasarea în viteză”, au reţinut procurorii în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a bărbatului. Inculpatul a părăsit locul faptei, a ascuns autoturismul în comuna Teasc, la locuinţa unui prieten şi a continuat drumul până la Craiova cu un alt autoturism, marca Skoda, al prietenei sale.

Poliţistul rănit a fost dus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova unde i s-a pus piciorul în ghips, iar colegii săi au demarat cercetările, reuşind, în noaptea de 5 spre 6 aprilie să pună mâna pe autorul faptei şi să găsească maşina. Oamenii legii au stabilit că Petcu nu are permis de conducere şi, în plus, a mai fost condamnat anterior pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Costel Viorel Petcu a fost reţinut pe 24 de ore, iar pe 6 aprilie a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă. Ulterior dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, dată fiind gravitatea faptei, care întrunea elementele tentativei de omor.