Primăria Craiova caută soluții pentru transportul public

0
349

Primăria Craiova caută soluții pentru transportul public folosindu-se de experiența a trei mari orașe din Europa. Florența,Valencia și Lisabona și-au rezolvat problema aglomerației urbane și pot oferi acum idei pentru municipalitatea craioveană, alături de care sunt partenere în proiectul „Dorothy” privind mobilitatea urbană. În proiect este implicată și Facultatea de Mecanică din Craiova, în jurul căreia se va crea un centru de cercetare în domeniul ingineriei transporturilor.

Proiectul „Modern” a fost primul de acest gen. El a fost implementat în perioada 2008-2012, cu fonduri UE, și a avut parteneri mai multe orașe din Europa, printre care și Craiova, prin Regia de Transport. Gabriel Vlăduț, reprezentantul IPA CIFATT, care a coordonat proiectul, a menționat câteva dintre beneficiile care s-au obținut atunci. «Închiderea centrului din Craiova se datorează, în primul rând, proiectului „Modern”, care a fost finalizat în octombrie 2012. Un alt beneficiu a fost modernizarea tramvaielor prin montarea sistemului choper pe 10 tramvaie. Apoi s-a introdus în Craiova sistemul de e-ticketing și afișaj în stațiile RAT. Din păcate, Craiova nu a avut resurse să îl dezvolte din lipsă de bani, dar partea de sistem-pilot s-a realizat».

Transfer de practici între patru orașe din Europa

Cel de-al doilea proiect se intitulează „Dorothy” și este implementat tot cu fonduri UE. Parteneri în acest proiect sunt patru orașe din Europa: Florența – Italia, Valencia – Spania, Lisabona – Portugalia și Craiova – România, prin Primăria Craiova și Facultatea de Mecanică. „Proiectul își propune să dezvolte mobilitatea și transporturile în aglomerările urbane, în conformitate cu legislația existentă la nivelul Europei. Se va face un transfer de bune practici de la orașe care sunt puțin mai avansate către orașe care au nevoie de a-și îmbunătăți sistemul de mobilități și transporturi”, a declarat Gabriel Vlăduț, ieri, când au fost trase concluziile după cele trei zile de discuții care s-au purtat în Bănie pe marginea acestui proiect.

„Proiectul va fi un succes”

Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova , a declarat că este onorat să participe la acest proiect care își propune să lege cercetarea de întreprinderi și de dezvoltarea logisticii urbane. „Eu cred că proiectul va fi un succes și cred cu tărie că rezultatele se vor vedea în viața cotidiană a orașului”. La rândul lui, Nicolae Dumitru, decanul Facultății de Mecanică din Craiova, a apreciat faptul că va putea colabora cu specialiști recunoscuți din domeniul ingineriei transporturilor. „Pe linia academică, programele de studii pe care noi le punem în valoare, autovehicule rutiere și ingineria transporturilor la licență, iar la master – optimizarea sistemelor de transport, toate acestea, cu infrastructura necesară, cu laboratoarele pe care le avem, cu echipamentele din contractele de cercetare și prin donații, au făcut ca noi să fim parteneri alături de companii și universități deosebite din Europa”.

Centru de performanță în jurul Facultății de Mecanică

În jurul Facultății de Mecanică se va crea un centru de performanță care să preia teme de dezvoltare de la Primărie și să le rezolve cu eforturi proprii. În felul acesta, studenții se vor perfecționa exact în domeniile în care orașul are nevoie. „Închiderea centrului Craiovei nu este un obiectiv în sine, ci reducerea dioxidului de carbon din orașe, fiindcă persoanele vârstnice sau copiii trebuie să se distreze într-o zonă cât mai verde posibilă. Sisteme automate de închidere a centrului, cu posibilitatea ca, de la distanță, să se deschidă barierele pentru a intra mașinile de urgență este un obiectiv pe care, de asemenea, ni-l propunem. Dorim ca toate aceste activități să se realizeze cu firme din orașul Craiova, transferând bune practici din alte orașe”, a mai declarat Gabriel Vlăduț.