Vremea îi ajută pe constructorii de la Water Park

0
90

Pentru că urmează să predea lucrarea cu un avans de aproape un an, adică în vara acestui an, cele trei firme care execută parcul de distracţii din Lunca Jiului profită cât pot de mult de aceste zile atipice de iarnă. Water Park-ul este realizat în proporţie de 50%, fiind conturate bazinul olimpic şi toate piscinele acoperite şi neacoperite.

Pe şantierul din Lunca Jiului, acolo unde se construieşte Water Park-ul, se munceşte din plin în aceste zile. Constructorii vor să profite de aceste temperaturi primăvăratece pentru a realiza cât se poate de mult din lucrare. „Lucrăm cu mai mult de jumătate din capacitate. Utilajele sunt în şantier şi fiecare firmă lucrează pe obiectivele pe care le-a licitat. Deocamdată nu sunt probleme, iar vremea bună ne poate ajuta să lucrăm în forţă”, a declarat Alexandru Forţan, reprezentant din partea constructorilor. Până în acest moment, lucrările sunt realizate în proporţie de 50% şi se menţin şansele ca parcul de distracţii să fie gata până la mijlocul acestei veri.

Toată apa din parcul de distracţii va fi tratată corespunzător

Acum se lucrează la camera de tratare a apei nr. 3 care este şi ultima. Înainte de a fi golită în canalizarea oraşului, apa care se va deversa din bazine va fi curăţată prin intermediul acestor staţii. „După cum se vede, solul nu ne ajută mai deloc. Pe măsură ce săpăm, locul se umple de apă şi este nevoie să o scoatem ca să putem continua”, a declarat Alexandru Forţan. Cea mai mare cameră de tratare va curăţa apa din bazinul olimpic. De cealaltă parte, apa care va umple bazinele şi piscinele va fi pompată prin intalaţii separate, constructorii urmând să stabilească dacă piscinele din parc vor fi alimentate cu apă din canalizarea oraşului sau din puţuri care vor fi forate separat.

Piscinele sunt deja conturate

În paralel se lucrează şi la execuţia lazy riverului, care va înconjura partea centrală a parcului. „Lazy riverul este un fel de lac controlat care va înconjura toate piscinele care se află în aer liber. Acum construim cofrajul care ne ajută să îi turnăm conturul. Am fi putut lucra şi cu mai mulţi oameni, dar ne temem să nu ningă. Într-un astfel de caz, toată suprfaţa betonată şi armătura de fier ar trebui să le acoperim. Ori noi nu avem cum să facem lucrul acesta”, a explicat Forţan. În interiorul lazy riverului, se vor afla două piscine cu tobogane pentru copii şi o piscină cu valuri destinată adulţilor. El va putea fi traversat înot cu colacul. Fundaţiile lor au fost turnate şi se aşteaptă  acumo vreme mai frumoasă pentru a se începe finisajele.

Bazinul olimpic a fost terminat

Bazinul olimpic se găseşte într-o latură a parcului şi este aproape terminat. „A fost o lucrare dificilă pentru că a trebuit să facem fundaţia cu tot cu racordurile necesare, iar acestea să fie corelate cu staţia de tratare a apei. Am muncit mult la el, dar acum aproape că l-am terminat, nu mai are nevoie decât de finisaje”, a precizat Alexandru Forţan. Bazinul va rămâne descoperit şi va fi destinat adulţilor, având o adâncime destul de mare, nerecomandată copiilor. În apropierea acestuia se va găsi una dintre cele două intrări secundare în parc, accesul principal urmând să se facă dinspre Parcul Tineretului, acolo unde municipalitatea intenţionează să amenajeze şi câteva chioşcuri cu răcoritoare.

Se lucrează încă la arena acoperită

Parcul de distracţii va putea fi folosit şi pe timp de iarnă. Toate piscinele care sunt amenajate în aer liber se vor regăsi şi sub o suprafaţă acoperită, dar la o dimensiune mult redusă. Structura metalică unde se vor afla aceste piscine este deja ridicată, la fel şi bazinele. Muncitorii lucrau ieri la câteva detalii legate de funcţionarea acestora, cele mai importante părţi – alimentarea şi evacuarea apelor – fiind deja realizate. ”Nu sunt terminate în totalitate, dar bazinele sunt deja conturate. Fiecare piscină de sub suprafaţa acoperită are reţea de alimentare şi de scurgere care au fost făcute odată cu fundaţia. Şi aici va trebui să facem finisajele, dar aşteptăm o vreme mai caldă pentru această etapă”.

Parcul va fi gata în această vară

Water Park-ul din Lunca Jiului are o valoare de aproximativ 19 milioane de euro, jumătate din această sumă provenind de la Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate de la bugetul local. Lucrarea este executată de o asociere de trei firme, Delta ACM, Polystart şi UTI, care au câştigat licitaţia lansată de Primăria Craiova. Conform contractului, lucrarea ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2015, dar constructorii au promis municipalităţii că vor termina cu un an mai devreme. Prin urmare, ultimul termen avansat este luna august 2014, când craiovenii ar trebui să se bucure de parcul de distracţii. Şi ieri, reprezentanţii firmelor executante au întărit asigurările că Water Park-ul va fi predat în această vară.