Nici o săptămână fără comasarea alegerilor

0
296
Emil Boc

Nu trece nici o săptămână fără ca Guvernul Boc să nu pună pe tapet subiectul comasării alegerilor. Ieri, premierul Emil Boc a anunţat că  Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor. Pentru pedelişti acest proiect este doar unul cu caracter tehnic şi stabileşte faptul că în anul 2012 alegerile locale şi alegerile parlamentare vor fi organizate la aceeaşi dată, care va fi stabilită prin hotărâre de guvern. Dacă săptămâna trecută economisirea a 20 de milioane de euro era motivul comasării, ieri Emil Boc a mai adus încă două argumente. Poate că până la asumare va mai găsi câteva…

Pedeliştii împreună cu celelalte partide de la guvernare nu vor să comaseze alegerile pentru că au o gravă problemă de imagine şi pentru că îşi doresc foarte mult ca primarii să fie principalul magnet de atragere a voturilor.  Îşi vor asuma acest proiect de lege, conform declaraţiilor lui Emil Boc, pentru că „anul 2012 este un an economic dificil, un an în care trebuie să asigurăm consolidarea economică a României şi să evităm orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita situaţia financiară a ţării”. De fapt, pedeliştii vor să îi apere pe români de greşelile pe care ar fi tentaţi să le facă. „Ştim bine că perioadele de campanie electorală sunt perioade în care lumea este mai puţin atentă la ceea ce înseamnă consolidarea economică şi mai mult tentată la practici şi promisiuni populiste şi electorale”, a spus Boc.

În realitate, actuala putere îşi doreşte să aibă cât mai puţină dezbatere cu privire la candidaţii pe care îi va avea la alegerile parlamentare, iar Emil Boc, din greşeală sau nu, a şi recunoscut acest fapt după şedinţa de Guvern de ieri: „Dorim ca în 2012, repet, un an încă extrem de dificil în contextul crizei economice internaţionale, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate”. Într-un an electoral nu poţi pretinde că îţi doreşti mai puţină dezbatere. Tocmai pentru că ne aflăm într-o situaţie de criză este nevoie de o dezbatere serioasă, în care toate partidele să îşi prezinte platformele electorale, iar oamenii să voteze în cunoştinţă de cauză. Un al doilea argument găsit de cei de la guvernare pentru această decizie controversată ţine de faptul că participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării. Economia bugetară de cel puţin 20 de milioane de euro a trecut pe locul al treilea în această săptămână.

Pedeliştii respectă „voinţa legislativului”, nu dorinţa poporului

După ce a anunţat asumarea pe proiectul de lege de comasare a alegerilor, a ieşit ministrul Sulfina Barbu şi a dat declaraţii cu privire la colegiile uninominale, spunând că, plecând de la datele recensământului, se vor modifica probabil colegiile uninominale, delimitarea acestora urmând să se facă prin hotărâre de guvern, ea arătând totodată că o comisie formată din câte doi reprezentanţi ai partidelor parlamentare va face propuneri. Din ultimele informaţii se pare că pedeliştii au găsit şi modalitatea de rezolvare a legalităţii mandatelor actualilor aleşi locali. Prin proiectul de lege privind comasarea alegerilor, pentru care Guvernul a fost mandatat de coaliţie să îşi angajeze răspunderea în Parlament, va fi stabilit în mod distinct ca mandatul aleşilor locali, care în mod normal ar trebui să expire în vara anului viitor, să fie prelungit de drept până la data de organizare a alegerilor parlamentare. Întrebat de ce nu a ales o iniţiativă parlamentară şi a mers pe procedura angajării răspunderi, fiind vorba de  un proiect care afectează întreaga clasa politică, dar şi întreaga societate, Emil Boc a răspuns că „este vorba de o procedură constituţională care respectă voinţa legislativului, care are ocazia să se manifeste potrivit prevederilor constituţionale”, şi că era important ca data să fie odată stabilită şi cunoscută. S-au dus vremurile când pedeliştii cereau întoarcerea la popor, acum importantă este „voinţa legislativului”.