Câteva sute de posturi ar urma să fie deblocate în spitale

0
365

Sute de posturi ar urma să fie scoase la concurs în ultima parte a acestui an, nu numai în unităţile de primiri urgenţe, ci şi în alte secţii, în funcţie de solicitările primite de la spitale. Autorităţile sanitare speră ca prin această măsură să se reducă timpii de aşteptare care au creat de atâtea ori, pe bună dreptate, nemulţumire în rândul pacienţilor.

Repartiţia ar urma să se facă în funcţie de solicitările transmise de spitale şi de comisia de urgenţă. Chiar dacă prioritară este acoperirea deficitului din Unităţile de Primiri Urgenţe, deblocarea posturilor este valabilă şi pentru celelalte secţii care au de suferit din cauza numărului insuficient de specialişti. Asta chiar dacă, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de anul trecut şi până acum, au fost nu mai puţin de 5.500 de persoane angajate în sistemul sanitar, atât medici cât şi asistenţi medicali.

Un singur asistent medical are în grijă 40 de pacienţi

Nu doar lipsa medicilor se resimte în spitalele româneşti, ci şi a personalului auxiliar şi a asistenţilor medicali. Deblocarea posturilor este în aceste condiţii un pas ce trebuie făcut, însă este nevoie de mai mult decât până acum. Mai ales că, la nivel naţional există în medie un deficit de 40 la sută în cazul personalului mediu.

Ţinând cont de reglementările în vigoare, un asistent medical ar trebui să aibă în grijă trei pacienţi. În realitate însă, un singur angajat trebuie să acorde asistenţă medicală pentru 10, chiar 12 persoane internate. Şi mai dificilă este situaţia pe secţia de chirurgie unde media este de un asistent la 40 de pacienţi.

De mai mulţi ani, sistemul sanitar are de suferit de pe urma deficitului de personal. În ultimii şapte ani peste 18.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate. În acest context, autorităţile sanitare au anunţat că posturile din Sănătate vor fi deblocate. Este nevoie de medici de toate specialităţile, asistenţi medicali, moaşe şi infirmiere. Numai în ultimul an, zeci de cadre medicale din judeţul Dolj, atât asistenţi medicali, cât şi medici, au îngroşat rândurile celor care au plecat peste hotare după ce în ţară nu şi-au găsit un loc de muncă.

Deblocarea posturilor ar putea opri plecarea medicilor din ţară

Din cauza deficitului de personal, mai multe spitale au întâmpinat dificultăţi. Iar această realitate este confirmată nu doar de specialişti, ci şi de cifre. În aceste condiţii, deblocarea posturilor în sistemul sanitar a fost solicitată cu insistenţă, mai ales că toate specialităţile medicale se confruntă cu probleme, pornind de la radioterapie şi până la chirurgie toracică, respectiv chirurgie cardiovasculară. O situaţie similară există şi în cazul secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă, specialitate de o importanţă maximă în salvarea de vieţi omeneşti, acolo unde necesarul ar fi de minimum 1.500 de cadre medicale.

Pentru că nu şi-au găsit locuri de muncă în spitalele româneşti, mulţi dintre absolvenţii facultăţilor de medicină şi medicii rezidenţi au ales să plece peste hotare. Printre statele preferate de doctorii doljeni se numără Anglia, Germania, Franţa, Italia, Belgia şi, într-un procent mai mic, ţările nordice.

Cei mai căutaţi sunt medicii de familie, urmaţi îndeaproape de chirurgi, specialişti în boli interne şi anestezie terapie intensivă. Aşa cum era de aşteptat, majoritatea doctorilor care pleacă sunt tineri. Chiar dacă există şi excepţii – medici cu vârsta peste 50 de ani –, cei mai hotărâţi să părăsească ţara rămân medicii rezidenţi, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar mai ales de salarii. Statisticile arată că 64% din studenţi la Medicină şi 60% din doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească ţara. Asta pentru că după cum relevă Eurostat medicii rezidenţi în România, inclusiv cei care lucrează pe secţii dificile, aşa cum ar fi cea de primiri urgenţe sau ATI, ajung să câştige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro.