Calificarea plutea, Budescu o pescui

0
327

România va fi prezentă la Euro 2016, terminând pe locul secund cea mai facilă grupă preliminară de care a avut parte vreodată

În mod normal, cei 3.500 de kilometri de străbătut până-n Feroe trebuiau să fie mai solicitanţi pentru tricolori decât meciul de calificare cu o selecţionată de amatori. Pe feroezi i-au prins odihniţi în week-end, nefiind la serviciu înainte de meci. Relaxarea însă nu le-a priit nordicilor, fiindcă golul a picat rapid, până să se dezmeticească. Budescu, vedeta campionatului autohton, ceva mai plinuţ decât pescarii pe care-I avea de driblat, ne-a scutit de un meci cu emoţii cu un şut deviat şi o centrare care a aterizat în plasa porţii. În debutul meciului şi înainte de pauză s-a prins mingea în “năvod”, cât să le taie elanul ucigaşilor de delfini. Care, între goluri, l-au deranjat totuşi de vreo 3 ori pe Tătăruşanu. Diferenţa am făcut-o prin execuţii, nu prin joc, iar Budescu a devenit unul dintre golgheterii noştri în preliminarii cu dubla reuşită. Practic, atacantul Astrei a marcat în prima repriză câte goluri reuşiseră tricolorii în tot anul 2015. Repriza a doua s-a jucat practic în aşteptarea sărbătoririi. Sărbătorirea fanilor, care au străbătut mări şi ţări să vadă calificarea înfăptuită. Sărbătorirea jucătorilor, care au muncit, aşa cum au putut, pentru a fi la vară în Franţa. Pe final, Maxim a încheiat frumos, după un un-doi cu Stancu, o campanie searbădă şi chinuitoare, la finalul căreia mai degrabă răsuflăm uşuraţi decât să jubilăm. O celebrare cu fast parcă e jenantă dintr-o astfel de grupă, câştigată de Irlanda de Nord şi din care locul 3, Ungaria, s-ar putea califica direct, datorită targeturilor facile stabilite de UEFA. E bine că suntem acolo, dar a trebuit să tremurăm până la ultimul meci pentru un obiectiv care părea o bagatelă când s-a stabilit grupa. Sigur, situaţia Greciei, Olandei, Serbiei sau a altor echipe care vor parcurge emoţiile barajului ne poate ridica moralul şi reda optimismul, dar când vedem exprimarea tricolorilor pe teren speranţele pălesc. Vor mai fi alţii ca noi în Franţa, ce-I drept, cu nivel de sparring-partner, de umplutură. Marea provocare va fi să ne depăşim statutul de out-sider, pe care nici nu trebuie să ni-l acorde alţii, ci pe care ar trebui să ni-l recunoaştem, să ni-l asumăm. La Euro ne recomdantă locul din clasamentul FIFA, pe care nu ştim cum am aterizat, ci mai degrabă recordul nagativ stabilit în această campanie: cea mai lungă perioadă din istoria naţionalei în care nu am reuşim să marcăm. Şi ce adversari am avut!

Pe 12 decembrie se trag la sorţi grupele Euro 2016

Până duminică seara se calificaseră 16 echipe la Euro 2016: România, Islanda, Cehia, Belgia, Ţara Galilor, Spania, Germania, Polonia, Anglia, Elveţia, Irlanda de Nord, Austria, Italia, Portugalia, Albania şi Franţa, din postura de ţară gazdă. Aseară şi astăzi se decid numele a încă patru reprezentative care vor merge la turneul final. Ultimele patru selecţionate, din cele 24 care vor participa la turneul din Franţa, vor fi stabilite în urma jocurilor de baraj programate în perioada 12-14 noiembrie, respectiv 15-17 noiembrie. Tragerea la sorţi a partidelor de baraj va avea loc în 18 octombrie, la Nyon.

La tragerea la sorţi din 12 decembrie se va stabili componenţa celor şase grupe ale Campionatului European din Franţa. Primele două echipe din fiecare grupă, plus cele mai bune patru reprezentative dintre ocupantele locurilor trei vor accede apoi în faza optimilor de finală ale Euro-2016. Turneul final al Campionatului European se va disputa între 10 iunie şi 10 iulie 2016, în zece oraşe din Franţa, cu participarea în premieră a 24 de echipe naţionale.

Insulele Feroe – România 0-3

Au marcat: Budescu 4 şi 45+1, Maxim 82.

Insulele Feroe: Nielsen 5 – Naes 5, Faero 5, Nattestad 6 (Baldvinsson 84), Sorensen 5 – Holst 6 (Olsen 69) 5, Hansson 6, Vatnhamar 5 (Frederiksberg 69) 5, Hendriksson 5, Bartalsstovu 6 – Edmundsson 6. Selecţioner: Lars Olsen.

România: Tătăruşanu 7 – Măţel 6, Chiricheş 6, Grigore 6, Raţ 6 – Hoban 6, Pintilii 7 – Ad. Popa 6, Budescu 8 (Prepeliţă 88), Torje 6 (Maxim 78) 7 – Stancu 6 (Alibec 90).

Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Arbitru: Ivan Kruzliak (Slovacia).

Clasamentul Grupei F

1. Irl. de Nord 10        6          3          1          16-8     21

2. România      10        5          5          0          11-2     20

3. Ungaria       10        4          4          2          11-9     16

4. Finlanda      10        3          3          4          9-10     12

5. Feroe           10        2          0          8          6-17     6

6. Grecia          10        1          3          6          7-14     6

Celelalte meciuri din grupă: Finlanda – Irlanda de Nord 1-1, Grecia – Ungaria 4-3.