Noul an școlar, deschis și la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu”

0
2616

Astăzi, la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova a avut loc deschiderea noului an de învățământ, la care au participat oficialități locale și județene. A fost prezent și Șeful Statului Major General al Armatei Române, g-ral lt. Daniel Petrescu. Manifestarea a avut o semnificație aparte, pe 1 septembrie 1881 fiind înființată Școala Fiilor de Militari din Craiova, precursoarea actualei instituții de învățământ. De asemenea, în urmă cu cinci ani a fost reînființat acest colegiu național militar.

În urmă cu 140 de ani lua ființă, la Craiova, Școala Fiilor de Militari. În anul 1902, școala s-a transformat în Gimnaziul Fiilor de Militari “D.A. Sturdza”, 12 ani mai târziu devenind liceu militar, mutat, în timpul primului Război Mondial, la Iași. În 1948 a fost desființat, iar în 1978 a fost reînființat, primind denumirea onorifică “Tudor Vladimirescu”. Din păcate, în 1998, a fost din nou desființat, dar, din fericire, în urmă cu cinci ani a apărut, din nou, în portofoliul învățământului de profil.

Rezultate remarcabile obținute de elevii colegiului 

Astăzi, debutul anului școlar a fost marcat printr-o ceremonie de anvergură, la care au fost prezente oficialități locale și judetene, precum și Șeful Statului Major General al Armatei Române, g-ral lt. Daniel Petrescu. “Începem un nou an școlar, 121 de noi elevi pășind în Colegiul Militar din Craiova. Am avut, de la reînființare, rezultate foarte bune la învățământ, iar în acest an promovabilitatea la Bacalaureat a fost maximă, media fiind 8,67”, a precizat col. Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului. Din partea elevilor a vorbit Diana Neguț, reprezentanta “pandurilor” din cls. a X-a – a XII-a, iar legământul “bobocilor” a fost rostit de Andrei Robert Vlad, din Slatina, cel care avut, în vară, cea mai mare notă la admitere. Au fost acordate diplome fostelor cadre militare care au lucrat la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu”, au fost premiați actualii profesori. “Nu sunt prima dată la Craiova și vin mereu cu o mare plăcere. Felicitări pentru rezultatele obținute! Cei care învață în școlile militare vor avea parte de o pregătire foarte bună, accentul punându-se, în viitor, pe studiul limbii engleze și pe continuarea digitalizării”, a menționat Șeful Marelui Stat Major General. Ceremonia s-a încheiat cu dezvelirea bustului lui Tudor Vladimirescu, lucrare realizată de sculptorul Dan Petria.