Elevii din Afumaţi s-au întors la şcoală…. în băncuţe noi

0
3148

Prima zi de școală, tot în pandemie… După atâta online elevii ajung, în sfârșit, să-și vadă colegii, dar din păcate,  îşi ascund zâmbetele pe sub măşti. Nimeni nu știe pentru cât timp şcoala va sta deschisă, ținând cont că virusul Covid-19 s-a obișnuit să facă surprize neplăcute… în valuri. Cu toate acestea, un primar inimos a avut ambiţia, ca elevii din localitatea pe care o administrează de câţiva ani, să înceapă cursurile, într-o şcoală nouă, modernă, tehnologizată şi digitalizată. Astăzi, elevii şi profesorii din Afumaţi s-au văzut în faţa unui nou început. Dincolo de zidurile unităţii de învăţământ, stă ascunsă istoria localităţii, stau pitite amintirile părinţilor şi bunicilor micuţilor care, curioşi şi nerăbdători, aşteptau să li se deschidă uşa claselor unde vor studia câţiva ani buni. Edilul localităţii, Titel Stoenescu, un gospodar priceput şi determinat a înţeles imediat provocările vremurilor şi a început să investească în şcoală şi în educaţie.  Spiru Haret spunea : Asa cum arată şcoala românească azi, aşa va arăta ţara românească mâine”.  La Afumaţi, festivitatea de deschidere de an a ținut cont de regulile pandemiei.        

             A început școala în judeţul Dolj, peste tot, în persoană și deși elevii și preșcolarii sunt într-un context pandemic, aceștia ș-au revăzut colegii, învățătorii și profesorii. Şi la Afumaţi, elevii şi profesorii s-au reîntâlnit, dar aici a existat şi un motiv de bucurie. După festivitate, unde copiii şi profesorii au purtat masca, s-a inaugurat şcoala.

Comuna Afumaţi nu s-a mulţumit doar cu titlul de localitate fruntaşă  la capitolul absorbție de fonduri pentru investiții în infrastructura locală din județul Dolj”, Afumaţi se află pe podium şi la capitolul absorbție de fonduri pentru investiții în infrastructura şcolară”. La începutul anului trecut s-a semnat contractul pentru transformarea Școlii Gimnaziale din Afumați într-o școală a viitorului.

Vorbim de un proiect deosebit de important, în valoare de aproape un milion de euro, fonduri europene, care a prevăzut modernizarea școlii, dar și dotarea cu mijloace inteligente educaţionale.

          

Acest proiect, finanțat prin POR, din fonduri europene nerambursabile, este o premieră pentru o unitate de învățământ din mediul rural. Şcoala prevede printre altele un sistem inovator de climatizare a clădirii școlii, folosind panouri fotovoltaice și pompe de căldură geotermale, acest lucru însemnând că școala noastră a devenit independentă  din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona”, a explicat Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi, astăzi, la deschiderea noului an şcolar.

Elevii din Afumaţi sunt deja familiarizaţi cu termenii : tablă inteligentă, laptop, tabletă, învăţământ online, etc. Ei sunt copiii viitorului, sunt flexibili şi au înţeles imediat că lumea se schimbă.

Cu toate acestea, prima zi în băncuţa frumos colorată este unică. Mângâierea doamnei învăţătoare, zâmbetul dascălului din faţa clasei, mirosul de cărţi noi şi hăinuţele pregătite cu mult timp înainte sunt lucruri de care copiii, indiferent de vârstă, nu pot renunţa. Sunt amintiri unice…Şi tot aşa vor rămâne. Elevii au fost întâmpinaţi de managerul şcolii, prof. Camelia Tica, un cadru didactic dedicat, care ne-a precizat că în Afumaţi învaţă 255 de şcolari şi preşcolari. Directorul şcolii a aşteptat cu mare nerăbdare la fel ca şi elevii momentul începerii anului şcolar.

Invitaţi la festivitatea de deschidere a anului şcolar :

Flavius Sirop, subprefectul judeţului Dolj :

Prof.Oana Zaharie, inspector general adjunct al ISJ Dolj :

Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii :

Cosmin Durle, administratorul public al judeţului Dolj :