Cea de-a XXVI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Muzeul şi Cercetarea Ştiinţifică“

0
451
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri, la deschiderea celei de-a XXVI-a ediţii a Conferinţei Internaţionale „Muzeul şi Cercetarea Ştiinţifică“, prilej cu care a evidenţiat demersurile derulate în direcţia îmbunătăţirii infrastructurii culturale, prin investiţii semnificative realizate cu fonduri proprii sau prin proiecte europene cu finanţare nerambursabilă.
Evenimentul, găzduit la sediul Palatului Administrativ, la care au fost prezenţi 70 de participanţi din ţară şi din afara graniţelor, a fost organizat de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova (MOC). „Desfăşurarea Conferinţei internaţionale «Muzeul şi cercetarea ştiinţifică» reprezintă o onoare atât pentru instituţia noastră, cât şi pentru municipiul Craiova şi judeţul Dolj. Mă bucur că nume sonore din lumea universitară, dar şi muzeografi şi cercetători importanţi vin să ne cunoască aici, la noi acasă. Trebuie să ştiţi că Doljul este unul dintre cele mai mari şi frumoase judeţe din România, iar Consiliul Judeţean, de-a lungul timpului, şi-a îndreptat întreaga atenţie către investiţiile în domeniul culturii. Sunt convins că, în perioada petrecută la Craiova, veţi remarca instituţiile cu totul deosebite din această sferă”, a subliniat şeful administraţiei doljene.
O instituţie emblematică
În ceea ce priveşte Muzeul Olteniei, am început demersurile într-un moment în care clădirea în care funcţionează Secţia de Istorie – Arheologie era degradată, fiind necesare intervenţii ample de reabilitare şi consolidare, pentru care am apelat la fondurile europene, implementând în acest sens un proiect în valoare totală de aproape 6 milioane de euro. „Am continuat cu amenajarea expoziţiei de bază, dar şi cu finanţări semnificative pentru Secţia de Ştiinţele Naturii şi Secţia de Etnografie. În paralel, am iniţiat un proiect de restaurare a Palatului «Jean Mihail», cel mai frumos edificiu din sudul României, în care funcţionează Muzeul de Artă, o instituţie emblematică, în care veţi putea vedea lucrări ale unor artişti importanţi, inclusiv şase opere valoroase ale lui Constantin Brâncuşi. Lângă această bijuterie arhitectonică ridicăm un muzeu nou, dedicat marelui sculptor, printr-o investiţie de 7 milioane de euro”, a mai spus Ion Prioteasa.
Consiliul Judeţean a investit sume considerabile în această direcţie
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj susţine că iniţiativele în domeniul culturii nu se opresc aici. „Vreau să vă spun că, într-un demers unic la nivel naţional, am decis ca la Craiova, prin Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», să înfiinţăm un muzeu al cărţii şi al exilului românesc, al cărui patrimoniu scris va fi constituit din preţioasele donaţii făcute de români care au trăit şi au creat în afara graniţelor, dar şi din cele ale academicienilor Dinu Giurescu şi Dan Berindei sau cea a doamnei Ileana Vulpescu. Consiliul Judeţean a investit sume considerabile în această direcţie şi cred că se va găsi cu dificultate o altă instituţie care să fi alocat atât de mult şi care să înfiinţeze muzee noi. Preocupările noastre, ale administraţiei, se concentrează şi asupra protejării mediului, sens în care CJ Dolj a preluat în administrare cinci arii protejate, cu o suprafaţă totală de peste 70.000 de hectare, un areal semnificativ, în care se găseşte un impresionant tezaur natural, prin floră şi faună. Vă spun «bun venit» şi vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră la Craiova, un oraş minunat, aflat în plină dezvoltare, de care vă îndemn să vă bucuraţi, fiind sigur că vă va convinge să ne vizitaţi şi în viitor!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.