Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: „Coreea de Nord se joacă cu focul nuclear”

0
82

bostinaruEurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a declarat că sancţiunile impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate al ONU nu răspund gravităţii situaţiei din Peninsula Coreeană. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în prima sesiune de la Strasbourg, din această toamnă, a Parlamentului European, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Asistăm la provocările persistente ale Coreei de Nord, precum şi la creşterea tonului declaraţiilor diferiţilor actori implicaţi. Ceea ce Coreea de Nord face este să se joace cu focul sau mai bine zis, cu focul nuclear. Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a opri o escaladare care poate aduce consecinţe devastatoare nu numai în Peninsula Coreeană, ci şi în întreaga regiune sau la nivel global.

Ultimul test efectuat de Coreea de Nord, ca o provocare la adresa Coreei de Sud, împotriva Japoniei, împotriva Statelor Unite ale Americii, reprezintă o încălcare a tuturor rezoluţiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Este timpul să punem laolaltă toate forţele, atât în interiorul, cât şi în afara Consiliului de Securitate al ONU. Grupul S&D regretă faptul că ieri nu au fost adoptate sancţiuni şi mai dure, inclusiv interzicerea importurilor de petrol. Credem că este nevoie de sancţiuni mai drastice impuse Coreei de Nord. În acelaşi timp, este necesar să existe o atitudine fermă şi convingătoare din partea actorilor regionali, cum ar fi China şi Rusia, care sunt conştienţi de consecinţele pe care le-ar întâmpina în cazul unei escaladări nucleare care, evident, nu cunoaşte graniţe. Avem exemplul pozitiv al cooperării privind acordul nuclear iranian, care a fost atins în diferite circumstanţe, dar arată că, acţionând serios împreună, denuclearizarea Peninsulei Coreene poate deveni o realitate.”

Totodată, eurodeputatul Victor Boştinaru a declarat că este necesară o analiză privind modul în care regimul de la Phenian a căpătat în scurt timp avansul tehnologic în crearea armelor nucleare: „În sfârşit, permiteţi-mi să adaug că astăzi prioritatea este rezolvarea crizei, dar imediat după aceea va fi necesar să analizăm modul în care s-a ajuns la toate acestea, modul în care o ţară izolată şi sancţionată a reuşit să ajungă la acest nivel de dezvoltare tehnologică.”

În egală măsură, conform Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, singurele soluţii la criza Nord Coreeană rămân diplomaţia şi mijloacele politice: „Obiectivul nostru de denuclearizare a Peninsulei Coreene poate fi atins doar prin mijloace diplomatice şi politice. Nu există o soluţie militară pentru această criză, am mai spus acest lucru, sus şi tare încă de la început.”