Situaţie de neacceptat, măcar din punct de vedere al intenţiei celor şase candidaţi pentru postul de farmacist-şef la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova. Luni, 11.09.2017, unitatea spitalicească a afişat public rezultatele obţinute de cei care au concurat pentru ocuparea postului sus-amintit. Notele obţinute au plecat de la 2,17 şi au urcat abia la 5,77! Şi, aceasta, în condiţiile în care nota minimă pentru a promova proba scrisă este de 7,00. Dincolo de ridicolul situaţiei se poate ridica de un mare semn de întrebare asupra evenimentului. Conducerea Spitalului CF Craiova nu aduce argumente atenuante în favoarea candidaţilor, mai ales că nu este în interesul spitalului să colaboreze cu astfel de „specialişti”. Ba mai mult, ieri, comisia constituită pentru soluţionarea contestaţiilor şi-a intrat în pâine, analizând primele două cereri în acest sens. Şi, iată cum, unii candidaţi luptă cu dârzenie „să-şi repereze” onoarea puternic atinsă. Inutil, au primit la reevaluare, punctaj mai mic!
Lumea medicală este una eminamente puternic competentă. În linii mari, ca să fim oneşti cu noi înşine şi ca deziderat, ca-n orice sistem format şi condus de oameni. Tarele sistemului public de sănătate sunt arhicunoscute. Indolenţă, direcţionare greşită sau voit-greşită a fondurilor bugetare, legislaţie ce nu mai ţine pasul cu timpul prezent. Or, dacă peste acest fundament birocratic vrem să suprapunem şi un comportament medical lipsit de cele mai elementare cunoştiinţe de specialitate putem avea imaginea clară a unui genocid.
Lucrările sunt martorii neputinţei
Ei bine, cu o astfel de situaţie, de-a dreptul incredibilă, s-a confruntat Spitalul Clinic CF Craiova, luni, 11.09.2017, o dată cu afişarea rezultatelor obţinute la proba scrisă pentru ocuparea unui post de farmacist-şef, 1 normă.
Cea mai mică notă obţinută a fost 2,17! Apoi, în creştere: 2,20; 2,76; 3,38; 4,46; 5,77! Comisia de concurs a fost formată din cadre universitare ale UMF Craiova, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj, reprezentantul Ministerului Transporturilor – managerul Spitalului Clinic CF Craiova –, reprezentantul sindicatului şi, ca secretar de comisie, un farmacist primar, ce are şi titlul universitar de Şef lucrări în cadrul UMF Craiova. Aşadar, fie volumul de cunoştinţe de specialitate a fost unul ridicat şi candidaţii nu au avut timpul necesar să-l asimileze, fie au crezut că, pe aici, pe la Spitalul Clinic CF Craiova, merge şi la plesneală. Culmea, că nu merge. În rândurile cotidianului nostru se regăsesc prezentări concrete ale stadiului de la care a plecat această unitate medicală în urmă cu aproape trei ani, şi nivelul actual, unul salutar, pentru orice om cu judecată. Poate că lotul de candidaţi, de luni, nu a înţeles că rigoarea şi profesionalismul trebuie respectate, mai ales la un spital clinic, unde generaţii prezente şi viitoare de studenţi ai UMF Craiova fac şi vor face practică de specialitate, scopul comun fiind asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
Inevitabil, pentru că aşa e societatea actuală construită, suntem convinşi că telefoanele s-au încins, din dorinţa de a pune batista pe ţambal sau de a solicita o îngăduinţă la capitolul complexitatea subiectelor de concurs. Cum îl ştim noi pe actualul manager al spitalului CF Craiova, dr. Lucreţiu Radu, profesionalismul va prima, în detrimentul searbădelor aranjamente amatoriste.