UEFA renunţă la fair-play-ul financiar!

0
835

UEFA vrea să impună un plafon salarial cluburilor participante la cupele europene de fotbal, care să înlocuiască actualul fair-play financiar, informează cotidianul The Times.

Proiectul instanţei fotbalului continental urmează să fie prezentat luna viitoare, cu ocazia unei adunări care va avea loc în Elveţia, adaugă publicaţia britanică.

Potrivit acestui proiect, masa salarială a cluburilor nu va putea depăşi un anumit procent din veniturile lor, fiind avansat nivelul de 70%. În cazul depăşirii acestui plafon, cluburile contraveniente ar urma să achite o “taxă de lux”, care va fi redistribuită celorlalte cluburi.

Sistemul avut în vedere de UEFA este asemănător cu cel existent în sporturile profesioniste de pe continentul nord-american şi ar urma să înlocuiască fair-play-ul financiar, în vigoare din 2010.

“Sincer, odată cu criza sanitară, regulile fair-play-ului financiar sunt de nesuportat”, a declarat Nasser Al-Khelaifi, preşedintele clubului Paris Saint-Germain, într-un interviu acordat cotidianului L’Equipe în luna iunie. “Fotbalul din întreaga lume a pierdut în jur de 8 miliarde de dolari. Fair-play-ul financiar nu ar trebui să împiedice investiţiile. Vrem ca oamenii să investească în fotbal sau în alte sporturi? Eu vreau să învestească în sportul nostru. De aceea, o spun: trebuie să schimbă regulile fair-play-ului financiar, iar UEFA trebuie să lucreze la asta”, a adăugat conducătorul lui PSG.

Clubul parizian l-a transferat recent pe starul argentinian Lionel Messi, după ce a recrutat în ultimii ani şi alte mari vedete. Masa salarială a lui PSG se ridică în prezent, conform estimărilor, la 302 milioane euro net pe an, precizează ziarul Daily Mail, fiind mai mare decât cea a cluburilor Real Madrid (250 millioane euro pe an), Manchester United (237 millioane) su FC Barcelona (230 millioane).