„Greva este virtuală!”

0
747

ringo damureanuDespre mult clamata grevă de ieri a funcţionarilor publici din administraţia publică am discutat cu Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”. Interese de tot felul, ipocrizie, mentalitatea inacţiunii de tipul „asta este” şi cât de dificil este să mobilizezi oamenii să-şi ceară drepturile sunt doar câteva dintre adevărurile, deloc plăcute, pe care le aflăm de la o persoană cu peste 16 ani vechime în viaţa sindicală naţională şi cu rezultate notabile în favoarea membrilor.

Având în vedere eşecul negocierilor din data de 8 iulie a.c. pe marginea revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) continuă acţiunile de protest, organizând, ieri, grevă generală cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru. Dar, să vedem cum au decurs lucrurile.

Păzea că vine greva!

„Referitor la modul în care au decurs discuţiile cu Ministrul Muncii, vă aducem la cunoştinţă următoarele aspecte: – negocierile au început la ora 15.00 şi s-au finalizat la ora 22.30; – până la ora 21.00 am reuşit să convenim asupra unui accord de suspendare a grevei, acesta conţinând următoarele elemente: 1. Referitor la norma de hrană şi tichetele de vacanţă: Ministrul Muncii se angaja ca în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare – 07.09.2016 să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală; 2. Referitor la creşterea salarială: începând cu data de 15 iulie, vor fi demarate discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referintă 1250; în cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare. – după ce am convenit asupra formei finale a acordului şi i-am adus unele corecturi de natură tehnică, acesta a fost trimis spre printare pentru a fi semnat de toate părţile implicate în negociere; – în momentul în care ne-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme; în schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare a unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate. Din aceste considerente şi datorită lipsei de seriozitate a reprezentanţilor Guvernului României în a soluţiona problemele grave cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, FNSA va continua acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12.07.2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile. Adresăm un apel către toţi salariaţii din administraţia publică locală din România să se solidarizeze cu demersurile colegilor reprezentanţi de către FNSA, să înţeleagă că doar împreună vom reuşi să eliminăm discriminarea de natură salarială la care suntem supuşi în raport cu administraţia centrală”, se precizează în comunicatul nr. 49/11.07.2016 al FNSA.

Cifrele spun altceva

Pentru a ne edifica asupra amplorii acţiunii de protest, am discutat cu Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”. „Noi suntem mai multe federaţii reprezentative la nivel naţional. Una singură a declarat-o. Au dat în cifre până le-au înnebunit. Atunci când aveau membri, aveau 29.000 pe hârtie, şi acum au zis că greva a fost cu 30.000. Noi am fost singurii care nu i-am contrazis pe colegii de la Cluj. Dar, totodată, demersul pe care l-au făcut, şi ei şi noi, către Ministerul Muncii a primit un răspuns care nu este încurajator, prin care ministerul spune clar că nu este legală o astfel de grevă. Motiv pentru care noi, aici, în Oltenia, să nu-i deranjăm pe colegi foarte tare, am susţinut acele revendicări, acum o săptămână, prin acţiuni de protest de o oră şi, acum, la fel. Dar, strict cei care doresc. Pentru că o grevă se ţine cu cel puţin jumătate plus unu dintre membrii de sindicat. Iar la acţiunea aceasta au aderat, pe zona noastră, maximum 26% şi au susţinut-o săptămâna trecută doar 18%. Astăzi, din cifrele de până acum, se pare că sunt şi mai puţini”, ne-a precizat Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”.greva

„Funcţionarii publici nu pot face grevă”

Despre noua tipologie a grevei ne-a vorbit Ringo Dămureanu, atingând un punct sensibil, cel al coeziunii reduse dintre angajaţi. „Dumneavoastră reprezentaţi un ziar real, care apare şi pe hârtie. Pe mine m-au sunat, azi-dimineaţă, mulţi de la ziare virtuale. Le-am explicat lor. Cam aşa este şi greva. Este virtuală. Oamenii sunt foarte doritori de grevă, dar ar dori să o facă fiecare în afara lui. Oamenii îşi dau seama ce soartă grea au, atunci când aud la radio. Deci, când se spune la radio în ziua aceea că este grevă şi este pentru creşterea salariilor, ei zic: Avem grevă!? Deci, avem! Esta ca la restaurant. Avem mâncare bună! Atunci îşi dau seama că au salariile mici, de fapt că ar vrea salarii mai mari. Dar atât. După care, nu mai este nicio problemă. Singura chestiune pe care o fac ei este să semneze. Semnează oricine, oricând, oriunde. Este o lege, nr. 62/2010, dată de Boc şi pe care România o respectă cu sfinţenie. Indiferent câţi miniştri s-au schimbat, inclusiv sindicalistul nostru Liviu Marian Pop, nu s-a schimbat legea asta, în care se spune, nu negru pe alb, ca să citească toţi neştiutorii; dar pentru cunoscători se spune că funcţionarii publici nu pot să facă grevă. Şi, răspunsul acesta o să-l vedeţi chiar dat de Ministerul Muncii. Este răspunsul textual: funcţionarii publici nu pot să facă grevă. Şi, atunci, o ţinem aşa: unii se prefac că protestează, alţii se prefac că sunt nemulţumiţi, iar cei de la putere se prefac că reiau discuţiile. Sunt necinstiţi toţi. Şi unii care declarat-o încălcând prevederile legale şi ministrul ăsta al Muncii, care este un ipocrit total. Este o catastrofă actualul ministru al Muncii. Asta puteţi să o daţi, nu mă deranjează. I-am spus-o şi personal”, a mai menţionat Ringo Dămureanu.

Negocierile la ANPC, mediate de „Forţa Legii”

Implicarea Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii” în conflictul dintre membrii săi, ce provin de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi autorităţi, este de notorietate. „Eu, mâine (n.r. – azi) am invitat, la ora 12.00, la ANPC, toţi comisarii din ţară. Le-am spus oamenilor că cine doreşte să participe la această întâlnire poate veni. Dacă am spune că e obligatoriu, ar veni toţi. Mi-au explicat că, dacă nu este nevoie neapărat, ei îi lasă pe colegi. Grevele sunt, acum, din partea stăpânirii. Uitaţi-vă la Sectorul 3 Bucureşti. Acum o săptămână a fost nenorocire, pentru că Negoiţă a zis: „Da, îi susţin!”. La Covasna, la fel. A ieşit primarul şi a zis că-i susţine. Unde stăpânii dau semnalul de grevă, trepăduşii ştiţi cum se execută total!? În rest, oamenii sunt cu barba în piept şi cu fruntea în pământ, mai dihai decât ghiocelul. Nu se mai pot reprezenta ei pe ei. Organizaţiile independente nu au putere în faţa acestora. Acolo unde se face o organizaţie subordonată, stă liderul în genunchi, tot ce trebuie, oamenii se execută total. Ei zic, cum zice stăpânul: aşa facem. Şi, atunci, unde este voinţa stăpânului să se facă ceva în ţară, se va face. Mişcarea sindicală este cu materialul clientului. Îmi spunea, ieri (n.r. – luni), un coleg din Bucureşti că, dacă vreau eu, atunci vor dori toţi. Nu vreau asta, eu cred în democraţie. Şi, atunci, omul dacă vrea, eu îi fac toate formele, mâine (n.r. – azi) să se întâlnească cu comisarii de la Protecţia Consumatorilor. Eu îmi fac atribuţiile mele de serviciu. Se numeşte organizaţie, deci eu organizez. Organizez aceea întâlnire. Puteţi vedea pe site-ul Forţa Legii. Au fost consulataţi oamenii şi cine a dorit a semnat pentru această acţiune, iar cine nu, nu. După ce s-a centralizat 26%. Ăsta e rezultatul”, ne-a mai relatat Ringo Dămureanu.