Ghiusi, o găselniţă riscantă a Universităţii Craiova

0
1070

Prin demiterea lui Reghecampf, dar mai ales prin instalarea lui Laszlo (Gyuszyi – Ghiusi) Balint, Universitatea Craiova face un mare pas în spate. Din multe puncte de vedere. În primul rând ca imagine. Să presupunem, prin absurd, totuşi, că acest Ghiusi este o rocă preţioasă nedescoperită, care aşteaptă să fie pusă-n valoare, să strălucească. La Craiova, nu va nici timp şi nici context pentru a reuşi. Lui Laszlo nu i se va da aproape nicio şansă. Ziceri precum “timpul va demonstra” sau “rezultatele vor vorbi pentru el” nu vor fi valabile pentru el în Bănie. Mai mult la sigur, Laszlo nu-şi dă seama unde a aterizat, nu realizează că Bănia în sine, nu neapărat echipa, e o pălărie nepotrivită pentru el. Ghiusi nu se pliază pe Craiova, cum nici porecla sa nu e un verb la perfectul simplu. În primul rând, dincolo de “nepotrivirea de caracter”, cum poţi să te gândeşti la un antrenor despre care jumătate dintre suporteri nu au auzit, iar restul trebuie să caute în CV-ul lui pentru a-l defini. Lansarea campaniei de abonamente în acest moment ar stârni numai pictograme cu râs în hohote pe reţelele de socializare, aşa cum abundă şi cele la anunţul instalării lui Ghiusi. Oricum, dacă lui Laszlo i se poate explica alegerea neinspirată, din “foame” de a antrena sau pentru bani, ori pentru a-şi încerca norocul pe banca unei echipe mari, de neînţeles este Mihai Rotaru. Dacă în atâţia ani nu a înţeles ce simte, ce vrea şi ce acceptă Craiova, atunci nu mai sunt speranţe să o facă vreodată.

Oricâte hibe i s-ar fi găsit lui Reghecampf, de care nici fanii şi nici presa să nu fi ştiut, dacă vii cu varianta Laszlo Balint, atunci ai eşuat din start. Nici dacă se va încerca “amortizarea” acestei mutări şocante prin unele transferuri sonore (deşi pare exclusă şi această ipoteză), nu se va estompa starea de spirit precară, fiindcă mereu va exista reproşul de a nu fi întărit echipa în mandatul unui alt antrenor, unul capabil, unul cu CV sau măcar unul oltean. Numai, cine ştie, prin vreun miracol, dacă Universitatea ar începe sezonul cu victorii cu 3-0, 4-0, şi să facă spectacol, atunci ar putea câştiga Laszlo ceva răgaz pentru a demonstra ceva. Se ne amintim că unui alt antrenor fără CV instalat la Universitatea, Cornel Papură, i s-a cerut demisia instant, deşi începuse cu 5 victorii şi un egal, care au însemnat şi două calificări în  cupele europene, unde în ultimii doi ani Ştiinţa s-a făcut de râs cu adversari de cel mult acelaşi calibru cu cei eliminaţi de Papură. Şi el era oltean, fost jucător important al Universităţii, fost internaţional, nu maghiar la origine, fost jucător mediocru şi antrenor de duzină! Dacă tot nu vrei să dai vreo lovitură de imagine şi rămâi la acelaşi stadiu de performanţă, atunci încerci măcar un oltean, Eugen Neagoe, de exemplu, cu un CV net superior lui Laszlo! E ştiut faptul cu se dorea debarasarea de Reghecampf încă din iarnă, aşa că având la dispoziţie o jumătate de an pentru a căuta un antrenor cu firmă, capabil, te opreşti la Ghiusi, pe care l-a eliminat Filiaşiul din Cupă? Dacă ne uităm pe CV-ul lui Laszlo, vedem că a antrenat în eşaloanele inferioare până acum doi ani, iar cu UTA a ratat intrarea în play-off în două sezoane la rând. N-a atras atenţia în vreun fel, precum Marius Croitoru, spre exemplu, s-a remarcat numai prin stilul extrem de agresiv, până la durităţi, etalat de echipa sa, inclusiv în meciurile cu Ştiinţa. Laszlo şi-a încheiat mandatul la Arad, unde ar fi trebuit să aibă priză la public, certându-se cu fanii. Şi a ales să cadă din lac în puţ.

Prin aducerea cuplului Copilu-Laszlo, Universitatea Craiova dă impresia că se întoarce la perioada din 2013, cu Codoban şi Lincar. Numai cota echipei, una de locurile 3-4, o menţine pe linia de plutire, dar la Craiova atmosfera şi spiritul contează de multe ori mai mult decât forţa în sine a lotului, iar abordarea campionatului cu o astfel de componenţă a staff-ului poate compromite de pe acum următorul sezon.