La faza pe companie / 69 de electricieni au concurat pentru Trofeul Electricianului

0
372

Trofeul Electricianului, una dintre cele mai importante competiţii profesionale din România, a ajuns la cea de-a 38-a ediţie în acest an. Concursul oferă astăzi, angajaţilor din sistemul energetic naţional posibilitatea de a-şi demonstra în fiecare an îndemânarea şi cunoştiinţele dobândite de-a lungul carierei profesionale.  Astfel, 69 de electricieni din judeţele de operare ale Distribuţie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) şi-au  măsurat săptămâna trecută cunoştinţele şi abilităţile pe parcursul a trei zile de competiţie, presărate de probe teoretice şi practice, totul pentru un loc pe podium, în cursa către Trofeul Electricianului.

          cez2Pentru a ajunge la faza pe ţară, electricienii au concurat la etapa pe companie, probele desfăşurându-se la următoarele locaţii: Parcul Tineretului, PT 149; Staţia DIF, Craiova, ieşirea spre Caracal; Staţia Craiova Sud, str. Victor Papilian, nr. 52 şi nu în ultimul rând, la Hotel Europeca. Cele patru probe au fost următoarele : „Electrician exploatare staţii”; „Electrician PRAM”; „Electrician Exploatare Reţele de Distribuţie MT şi JT” şi „Electrician verificări grupuri măsura”.

„Această competiţie reprezintă o recunoaştere de excepţie a abilităţilor”

          Pentru specialiştii Distribuţie Oltenia dorinţa de a participa an de an la competiţia cez3Trofeul Electricianului reprezintă o motivaţie în plus să îşi practice activitatea la un nivel înalt de profesionalism.  “Această competiţie reprezintă o recunoaştere de excepţie a abilităţilor, îndemânării şi cunoştiinţelor tehnice cu care îşi practică zi de zi meseria de electrician. Este acel moment din an în care profesionalismul şi competiţia se îmbină şi ne oferă ocazia de a urmări specialiştii Distribuţie Oltenia în acţiune, în cursa către cea mai râvnită distincţie a carierei: Trofeul Electricianului. Sub o nouă identitate vizuală, specialiştii noştri vor participa cu aceeaşi determinare la ediţia cu numărul 38 a competiţiei profesionale Trofeul Electricianului-faza pe companie. La faza pe companie veţi avea ocazia să-i urmăriţi pe cei mai experimentaţi electricieni, vetaranii şi câştigătorii altor probelor, dar şi tinere speranţe ambiţionate de exemplul colegilor lor seniori”, a subliniat Eugen Butoarcă, directorul executiv al Distribuţie Oltenia.

Probe de 350 de puncte

      cezCa şi celelalte companii din domeniu, Distribuţie Oltenia îşi trimite cei ma buni profesionişti la faza naţională a Trofeului Electricianului, aceştia fiind aleşi în urma competiţiei ce s-a desfăşurat la Craiova, în perioada 7-9 iunie. „ Astăzi sunt şeful Comisiei la Concursul  Exploatare Staţii, Exploatare Reţele de Joasă şi Medie Tensiune. Activitatea de bază a Departamentului nostru este mentenanţă de bază şi mentenanţă colectivă. Astăzi ( n.r 8 iunie) pregătim o lucrare de mentenanţă preventivă prin efectuarea de manevre pentru lucrarea de exploatare a postului de transformare numărul 149. Proba practică am organizat-o în două etape. Faza I, când s-a simulat în scris foaia de manevră de astăzi, urmând ca astăzi ( n.r 8 iunie) să aibă loc partea practică, care constă în aducerea în stare legală a contra echipamentelor legate la bara de 20 inclusiv a transformatorilor din staţii. Iar lucrarea înseamnă verificare vizuală a barei şi identificarea eventualelor neconformităţi care trebuiesc rezolvate în vederea evitării unor accidente. Proba teoretică are 150 de puncte, iar proba practică – 200, din care 100 a fost pentru simularea pe foaia de hârtie. Punctajul maxim per total este de 350 de puncte. Din cei 21 de concurenţi de la această probă, trei au fost pe podium acum doi ani, iar anul trecut am avut un premiu III, la faza naţională. Într-un procent de 70% au mai concurat la fazele locale şi fazele pe companie, iar la faza naţională au ajuns cinci…”, a subliniat Nicolae Coşeanu, managerul Departamentului de Exploatare Electrice, Distribuţie Oltenia.

Burse elevilor-electricieni

cez4Ediţia din acest an al Trofeului Electriianului – faza pe companie aduce cu sine şi noutăţi. La această ediţie a competiţiei Trofeul Electricianului vor participa şi elevii Colegiului Energetic Craiova, beneficiari ai proiectului Ucenic Electrician şi debutanţi în cariera de electrician. Aceştia vor avea ocazia să îi vadă în plină acţiune pe specialiştii Distribuţie Oltenia şi să surprindă un moment cheie din viitorul pe care şi l-au ales. Proiectul Ucenic Electrician a pornit anul trecut la iniţiativa Distribuţie Oltenia, în colaborare cu Liceul Tehnic Astra Piteşti, Colegiul Energetic Craiova, Inspectoratele Şcolare Judeţene Argeş şi Dolj şi Asociaţia ROI. În cadrul proiectului 47 de elevi au parte de experienţa şi cunoştiinţele oferite de specialiştii Distribuţie Oltenia, de laboratoare electrice de ultimă generaţie, dotate cu sprijinul operatorului de distribuţie din zona Olteniei. Educaţia acestora va fi consolidată de sesiuni de mentorat, stagii de pregătire practică în instalaţiile Distribuţie Oltenia şi sesiuni de dezvoltare personală alături de specialiştii Asociaţiei ROI. Performanţa elevilor e stimulată şi de bursa lunară oferită de Distribuţie Oltenia, primilor cinci cu rezultate cele mai bune, în valoare de 200 lei, în paralel cu bursa profesională alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Sfârşitul anilor de studiu va fi încununat de un bagaj important de cunoştiinţe şi experienţe practice şi de posibilitatea de angajare în cadrul Distribuţie Oltenia.  În 2017, Ucenic Electrician se extinde şi în judeţul Gorj, unde în colaborare cu Liceul Energetic Târgu Jiu şi ISJ Gorj, va oferi elevilor posibilitatea de a se înscrie la calificarea electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, a Liceului Enegetic Târgu Jiu.

***

  • Prima ediţie a fost organizată la Iaşi în 1977, la nivelul întregului sector energetic, pe atunci competiţia se numea Trofeul Energeticianului
  • Între 1989 şi 1992, concurusl nu a mai fost organizat, competiţiaa fost reluată în 1993, tot la Iaşi, organizarea revenind fiecărei societăţi din domeniu
  • Faza Naţională a Trofeului a fost disputată de cele mai multe ori la Iaşi ( 1977, 1986, 1993, 2003); Constanţa – 1978; Cluj (1995,2006, 2009); Bucureşti – 2004; Braşov ( 1983, 1999, 2007); Timişoara ( 1984 şi 2002) şi Craiova – 1989.
  • Actuala denumire a concursului, „Trofeul Electricianului”, este promovată din anul 2002.