Telecomenzile pentru accesul în Centrul istoric vin până în septembrie

0
340

Locatarii din Centrul istoric al Craiovei vor primi legitimațiile și telecomenzile pentru accesul în parcări până la sfârșitul lunii septembrie, odată cu finalizarea tuturor lucrărilor. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a cerut craiovenilor să aibă răbdare până atunci, asigurându-i că toți vor avea locurile asigurate pentru mașini.

Joi, la dezbaterea publică organizată de municipalitate pe tema regulamentului de acces în Centrul istotic, una dintre cele mai invocate probleme a fost cea a intrării în parcări. Craioveanul Marcu Ilie a întrebat când și cum vor fi atribuite telecomenzile pentru folosirea parcărilor. Acesta le-a spus autorităților că au tărăgănat la nesfârșit acordarea legitimațiilor de acces, deși de o lună de zile s-a dat în folosință Centrul istoric. „Există oameni bătrâni care trebuie luați cu autoturismul și pe care suntem nevoiți să îi luăm cu scaunul pentru a-i duce la English Park, la CEC sau la Minerva. Aș ruga, dacă se poate, să urgentați acordarea acestor legitimații. Vorbim că se dau aceste legitimații, dar câte se vor da și cum se vor da, nimeni nu are nici o explicație”, a spus locatarul. Marcu Ilie a pus strict problema parcării din spatele BCR, reproșându-le autorităților că nici măcar nu au venit să o marcheze corespunzător. „La noi în parcare – este vorba de parcarea din spatele BCR-ului – se tot vorbește de aceste legitimații, dar nici măcar nu s-a delimitat numărul de locuri. Să fie delimitate măcar ca să se știe numărul acestor locuri de parcare.

„Nimeni nu o să vă ocupe locurile de parcare”

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus craiovenilor că atât legitimațiile, cât și telecomenzile pentru accesul în parcările din Centrul istoric se vor acorda până în luna septembrie când vor fi încheiate oficial toate lucrările. „Până în septembrie o să le aveți. Și vă spun de ce până în luna septembrie: pentru că trebuie să avem bolarzii și să primiți telecomenzile. Aasta durează fiindcă trebuie să facem achiziția, a declarat primarul. Lia Olguța Vasilescu le-a explicat craiovenilor care locuiesc în zona veche că nimeni nu o să le ocupe locurile de parcare deoarece autorizațiile de acces vor fi eliberate atât în baza certificatului de înmatriculare a mașinii – pentru a se evita utilizarea telecomenzii pentru mai multe mașini, cât și a cărții de identitate – pentru a se vedea că solicitantul are domiciliul în centru. „Nimeni nu o să vă ocupe locurile pentru că nimeni nu o să intre acolo. Veți avea o telecomandă care va sta în mașină și numai dumneavoastră o veți folosi. Și pentru motociclete vor primi o telecomandă”.

Comercianții, nemulțumiți de orarul pentru aprovizionare

Pe de altă parte, comercianții au cerut să se renunțe la orarul pentru aprovizionarea mărfii (care este stabilit prin regulament să fie între orele 4 și 8 dimineața). Cea de-a doua variantă solicitată de aceștia a fost să li se dea voie să staționeze măcar într-o parcare.  „Eu am un magazine de haine de lux și nu pot să le impun celor care îmi aduc marfa să vină la ora 4, ei vin de la Lugoj, Caransebeș, Sibiu. Eu aș dori, dacă se poate, undeva doar să se staționeze 15 minute acea mașină care vine, că doar nu vine să bem sucuri, ci vine să facem facturi. Pentru noi este foarte greu la ora actuală, de multe ori am fost puși în situația să încurcăm circulația”, a spus Nicușor Nicola, comeciant din Centrul istoric. Acesta a mai arătat că distribuitorii săi au în parc mai multe mașini, motiv pentru care nu pot fi autorizate toate.„Parcul lor este compus din mai multe mașini, deci nu pot să le solicit să îmi trimită aceeași mașină care este autorizată pentru a intra în Centrul istoric. Deci nu am cum să le cer asta”.

250 de locuri de parcare, create pe strada „Mihail Kogălniceanu”

În toate centrele istorice se respectă un program și așa trebuie să se întâmple și la Craiova, a fost răspunsul primarului. „Trebuie și noi, craiovenii, să înțelegem că sunt niște norme pe care să le respectăm, că ne convin sau nu. Nu avem cum să mărim acest orar, pentru că oamenii aceștia își pun terase. Și unde am putea să facem acea parcare de care vorbiți”. Administratorul orașului, Radu Preda a venit, totuși, cu o soluție. Acesta a spus că, pe strada Mihail Kogălniceanu, sunt în curs de amenajare 250 de locuri de parcare, iar distribuitorii care vin din alte orașe pot să găsească un loc liber pe această stradă. „Începând chiar de astăzi (n.r. – joi), echipele de asfaltatori sunt pe Kogălniceanu și intenționăm ca, pe toată această stradă, pe banda dreaptă de circulație, să fie parcări în spic, la bordură, exact cum este pe Calea unirii. Vrem să facem în jur de 250 de locuri de parcare. Le pot folosi și pe acestea”, a spus Radu Preda. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a cerut apoi craiovenilor să mai aibă un pic de răbdare până în septembrie, când vor fi montate și semnele de circulație pentru accesul în parcări.