A stat cu cadavrul mamei în casă două luni şi a încasat pensia

0
110

Un bărbat de 48 de ani, din comuna doljeană Bratovoeşti, este cercetat, în stare de libertate, pentru profanare de cadavre şi înşelăciune. Poliţiştii au descoperit, ieri dimineaţă, după ce au fost alertaţi de vecini, că acesta ţinuse cadavrul mamei sale, în casă, aproape două luni, timp în care i-a încasat pensia. Bărbatul a fost luat de poliţişti la audieri şi le-a spus că mama sa a fost răcită, a murit, iar el nu i-a găsit buletinul ca să-i declare decesul. În urma autopsiei trebuie să se stabilească exact care a fost cauza decesului.

Macabra descoperire a fost făcută ieri dimineaţă, chiar de lucrătorii Postului de Poliţie Bratovoeşti şi a îngrozit întreaga comunitate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, un vecin de-al lui Cornel Munteanu, de 48 de ani, din comună, care era şi rudă cu el, a mers ieri la Poliţie şi le-a explicat oamenilor legii că, de ceva vreme, nu a mai văzut-o pe mama lui Cornel Munteanu, Ştefana, în vârstă de 68 de ani. Mama şi fiul locuiau împreună, într-o casă sărăcăcioasă din apropierea târgului din comună, iar localnicii de pe stradă erau obişnuiţi să mai stea de vorbă cu bătrâna. Bărbatul, Marian Costache, care era verişor al bătrânei şi locuia la câteva case depărtare, le-a mai spus poliţiştilor că l-a tot întrebat pe Cornel despre mama lui şi de fiecare dată acesta spunea că e răcită şi stă în pat, însă nu a reuşit să intre să o vadă. Poliţiştii şi verişor bătrânei s-au dus la locuinţa celor doi şi au găsit-o pe femeie decedată, pe un pat, cadavrul fiind într-o stare avansată de putrefacţie.”Eu nu am mai văzut-o de vreo două luni. Când îl întrebam ce e cu mama lui, îmi spunea ba că e bolnavă, ba că e răcită. Zicea câte şi mai câte şi nu voia să mă lase să intru în curte! Când l-am întrebat de ce nu o scoate măcar în curte, la aer, a spus că i-a dat medicamente, şi-a mai revenit şi o să o scoată în curte. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă şi azi-dimineaţă (n.r.-ieri dimineaţă), după ce el a plecat la peşte, intrai în curte. Uşa de la intrare era închisă, dar tot am simţit un miros îngrozitor. Am bătut în uşă, în geamuri, dar nimic! Imi dădui seama că e ceva şi mă dusei la Poliţie. Când am intrat cu poliţa în casă, am găsit-o în pat, moartă”, a povestit Marian Costache, verişorul bătrânei.

Imediat a fost demarată o anchetă, Cornel Munteanu fiind luat de poliţişti şi dus la Postul de Poliţie din comună pentru audieri.  Din primele investigaţii şi din declaraţiile fiului, se pare că femeia a murit la circa două săptămâni după Paşte, în urma unei răceli puternice. Cornel Munteanu le-a declarat poliţiştilor că nu i-a făcut nimic, a găsit-o aşa, într-o zi şi nu a avut actul de identitate al bătrânei ca să-i înregistreze decesul la Primărie. Numai că, luat la întrebări, bărbatul a recunoscut că în acest timp, cât a ţinut-o pe bătrână moartă în casă, i-a încasat pensia, întrucât femeia primea pensia pe card, iar el scotea banii de obicei, aşa că n-a avut nevoie de buletinul ei. Cum a putut să stea atât timp cu cadavrul descompus în casă nimeni nu ştie, vecinii fiind îngroziţi când au auzit ce se petrecuse.

Poliţiştii spun că aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a se stabili dacă bătrâna a decedat din cauze naturale sau în urma unei agresiuni. Între timp au întocmit dosar penal în cauză: „Bărbatul a fost audiat de poliţişti, iar în cauză s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de profanare de cadavre şi înşelăciune. Se aşteaptă rezultatul autopsiei pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, urmând ca, dacă va fi nevoie, să se schimbe încadrarea juridică a faptelor”, ne-a declarat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.