Administrator de societăţi comerciale condamnat definitiv la 6 ani de puşcărie pentru evaziune fiscală

0
178

Administratorul unor societăţi comerciale din Dolj a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, fiind acuzat că ar fi creat un prejudiciu de 11.110.028 lei (3.224.569 euro) bugetului de stat prin derularea unor operaţiuni comerciale fictive cu cereale. Instanţa a mai dispus ca inculpatul să achite prejudiciul, cu tot cu penalizări şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Reamintim că, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova anunţau, la începutul lui iulie 2015, că l-au trimis în judecată pe Dan Marinel Zamfirescu, administrator al unor societăţi comerciale din Dolj, în sarcina sa fiind reţinute 16 acte materiale de evaziune fiscală. În rechizitoriul prin care inculpatul a fost deferit justiţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2007-2008, inculpatul Zamfirescu Dan Marinel, cu intenţie, a înfiinţat şi administrat în fapt, pe o perioadă limitată de timp, două firme prin intermediul cărora a desfăşurat operaţiuni comerciale cu cereale, cu diverse societăţi din ţară şi din spaţiul intracomunitar, înregistrând în evidenţele contabile sau în alte documente legale cheltuieli, respectiv facturi care nu au avut la bază operaţiuni reale ori alte operaţiuni fictive. De asemenea, inculpatul a ascuns sursa impozabilă şi nu a evidenţiat în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate în scopul disimulării realităţii provenienţei produselor în cauză şi a omis evidenţierea veniturilor realizate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor şi a cheltuielilor”, după cum au comunicat procurorii DNA Craiova. Anchetatorii mai precizau că, prin aceste mecanisme, Zamfirescu a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 11.110.028 lei (3.224.569 euro).

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 6 iulie 2015 şi, după mai bine de un an şi jumătate de judecată, pe 20 aprilie 2017, magistraţii instanţei au pronunţat sentinţa. Bărbatul a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată, fiind condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. În plus, nu mai are voie să fie administrator de societăţi comerciale şi trebuie să achite prejudiciul creat bugetului de stat.

Atât procurorii DNA Craiova cât şi inculpatul au declarat apel, iar joi, 11 ianuarie a.c., Curtea de Apel Craiova a respins apelul inculpatului şi l-a admis pe al procurorilor, instituind sechestul pe bunurile inculpatului: „Admite apelurile formulate de DNA- Serviciul Teritorial Craiova şi partea civilă. Respinge apelul formulat de inculpat. Desfiinţează în parte sentinţa. Dispune instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Zamfirescu Dan Marinel. Obligă inculpatul la plata sumei de 11.110.028 lei despăgubiri civile către partea civilă Statul Român prin ANAF precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor conform Codului de procedură fiscală, până la achitarea integrală a prejudiciului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Obligă inculpatul la 250 lei cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de apel urmând ca suma de 260 lei reprezentând onorariul avocatului din oficiu să fie suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.