Un nou contingent de militari polonezi a sosit în misiune la Craiova

0
511

Ieri, la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a avut loc ceremonia prilejuită de transferul de autoritate al contingentelor militare din Polonia, rotaţia I şi rotaţia a-II-a. Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Contingentul polonez este afiliat Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, iar durata unei rotaţii în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni. La evenimentul de ieri au participat oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate Poloneze ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti, şi nu în ultimul rând, reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

          Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România şi Polonia în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din anul 2016. Militarii polonezi se instruiesc în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul  estic al Alianţei (tailored Forward Presence).

„Astăzi ( n.r – ieri) pentru mine şi pentru toţi militarii contigentului militar polonez este o zi deosebită şi asta pentru că se realizează transferul de autoritate. Totodată, putem să spunem că am încheiat cu succes îndeplinirea tuturor sarcinilor pe care le-am avut de realizat pe teritoriul României. Îi salut cu onoare pe oaspeţii noştri care au onorat invitaţia şi sunt prezenţi aici, într-un moment atât de important pentru noi. Le mulţumim că ne-au sprijinit şi în ceea ce presupune organizarea evenimentului de astăzi”, a subliniat mr. Pwela Cupa, comandantul primului contigent polonez dislocat la Craiova.

“România este o ţară extrem de prietenoasă cu noi”

        Militarii polonezi sunt o prezenţă agreabilă pentru comunitatea locală. Aceştia s-au acomodat foarte repede cu localnicii, cu mijloacele de transport în comun, cu oraşul în general. Printre exerciţiile din poligoane sau misiunile de recunoaştere, soldaţii polonezi mănâncă româneşte şi admiră frumuseţile acestei zone. Au vizitat muzeele şi au rămas încântaţi de Parcul “Nicolae Romanescu”. Nu au ratat nici stadionul, iar Grădina Botanică a devenit un loc verde de recreere în zilele libere, puţine la număr, într-adevăr. Cei care vor pleca acum acasă, au fel de regret, pe care ni l-au împărtăşit. Şi-au făcut foarte mulţi amici printre militarii români, au fost plăcut surprinşi de obiceiurile şi tradiţiile noastre, de modul oltenesc în care le marcăm, dar mai ales de ospitalitatea noastră.

“România este o ţară extrem de prietenoasă cu noi. Noi am fost primii care am ajuns aici, la Craiova, şi am încercat să ne acomodăm cu condiţii noi, să ne acomodăm cu noi conexiuni, mai ales cu soldaţii români. Am învăţat multe împreună, am învăţat multe dar unii de la ceilalţi. Pentru colegii care ne schimbă  sper să fie ceva mai uşor. Noi am încercat să le dăm toate informaţiile de care au nevoie în următoarele şase luni de şedere în Craiova”, a mai spus mr. Pwela Cupa.

Militarii polonezi, în sprijinul comunităţii craiovene

        Militarii primului contingent polonez au donat de două ori sânge şi spun că au fost sensibilizaţi de articolele din presa locală în care se făcea apel către comunitate să vină şi să doneze sânge, fiind foarte mulţi oameni în suferinţă, iar criza profundă de sânge le poate pune în pericol viaţa. Astfel, aproximativ 200 de militari români şi polonezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est au donat, în zilele de 25 şi 26 septembrie 2017, sânge pentru o şansă la viaţă. Activitatea de donare de sânge a avut loc tot la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în colaborare cu Centrul Mobil de Donare din cadrul Centrului Regional de Transfuzie Sangvină, Craiova. “Zilnic, mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau preparate sangvine pentru a supravieţui. Am hotărât să ajutăm şi noi cu ceva comunitatea locală”, au spus atunci militarii polonezi.

Cum i-au primit craiovenii pe polonezi

       Un alt eveniment important la care au luat parte militarii polonezi din rotaţia (I) a fost la 1 noiembrie 2017, fiind vorba despre  Sfânta Liturghie solemnă, care a fost prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, alături de care au concelebrat 9 preoţi. La Sfânta Liturghie au luat parte numeroşi credincioşi, precum şi un grup de militari din cadrul contingentului militar polonez în România, însoţiţi de preotul lor capelan, maior Tomasz Krawczyk. Militarii polonezi au adus în mijlocul comunităţii craiovene, pentru sărbătoarea hramului bisericii, relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, constând în câteva picături din sângele Suveranului Pontif. Relicva a fost purtată în procesiune, la începutul Sfintei Liturghii, de pr. Krawczyk, şi aşezată la loc de cinste în faţa altarului, doi militari polonezi făcând, apoi, de gardă, lângă relicvă, pe toată durata celebrării euharistice. Părintele capelan a amintit atunci că militarii polonezi sunt prezenţi în România în misiune internaţională NATO, dar că în biserica din Craiova sunt creştini, veniţi să mărturisească apartenenţa la Cristos şi exemplul de credinţă pe care l-au învăţat de la Papa Ioan Paul al II-lea, al cărui tată a fost ofiţer în armata poloneză. Totodată, a amintit cuvintele pe care Suveranul Pontif le-a rostit, în timpul vizitei sale în România, prin care mulţumea pentru ospitalitatea pe care ţara noastră a acordat-o cetăţenilor şi guvernului polonez în timpul celui de-al doilea război mondial. La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Ioan Robu a stat de vorbă, în sacristia bisericii, cu grupul de militari polonezi. Le-a spus că apreciază mult participarea lor la Liturghie, deoarece prin prezenţa lor mărturisesc credinţa catolică. Apoi, pe 10 noiembrie, militarii polonezi au participat la o Sfântă Liturghie solemnă, celebrată în biserica romano-catolică Toţi Sfinţii din Craiova, când s-au rugat în mod special pentru patria lor, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei – 11 noiembrie, zi marcată cu mare fast la Craiova.

Au fost decoraţi militari români şi polonezi

         Exercitiile de tip joint-forces în care militarii polonezi iau parte alaturi de români, sunt foarte importante, având în vedere ameninţările care pot avea loc pe teritoriul ţării noastre, dar şi pe teritoriul altor state, acolo unde sunt trimişi trebuie să acţioneze integrat forţe ale NATO. Chiar dacă vorbim despre nişte antrenamente, orice ieşire a trupelor din bază este planificată în cel mai mic detaliu.

Ceremonia de transfer de ieri a fost una extrem de interesantă şi de vibrantă. Într-o primă fază au fost semnate procesele verbale de transfer, comandantul primei rotaţii, mr. Pwela Cupa înmânându-i comandantului celei de-a doua rotaţii, mr. Andrzej Kowalczyk, drapelul naţional cu stema Republicii Poloneze. La finalul ceremoniei, au fost decoraţi militari români şi polonezi.

***

Ambasadorul Poloniei, la Bucureşti, Excelenţa Sa, Marcin Wilczek :

“Aş dori să le mulţumesc autorităţilor locale şi Batalionului 26 Infanterie pentru ospitalitate şi pentru întreg sprjinul acordat. Le mulţumesc militarilor polonezi din primul contingent, pentru faptul că au marcat istoria şi au întărit relaţiile de prietenie dintre România şi Polonia. Nu pot să vă explic în cuvinte cât este de importantă prezenţa voastră aici, la Craiova, iar acest lucru a fost marcat de vizita întreprinsă aici, de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis şi de secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg. Vă doresc mult succes şi sper ca misiunea militarilor din cel de-al doilea contingent să se ridice cel puţin la acelaşi nivel cu misiunea militarilor polonezi din prima rotaţie. România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire şi este un an foarte important. România s-a dovedit un aliat şi un prieten foarte bun pentru Polonia în momentele dificile. Bineînţeles că şi oraşul Craiova a fost mereu o gazdă ospitalieră pentru noi…”

***

Col. Tomasz Stelmach, Comandamentul Operaţional al Forţelor Militare din Polonia :

“Mă adresez militarilor din primul contigent. Aţi avut onoarare să fiţi primii militari în misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în România, aşa cum s-a stabilit în cadrul Summitului NATO de la Varşovia din 2016. Prezenţa voastră constituie un element important în sistemul internaţional de securitate. Prima rotaţie şi-a realizat îndatoririle la nivel înalt şi a reprezent cu onoare armata poloneză într-un cadru internaţional. Vă adresez astfel mulţumiri în numele conducerii Comandamentului pentru îndeplinirea cu succes şi responsabilitate a tuturor sarcinilor de serviciu. Mă adresez acum soldaţiilor celei de-a II-a rotaţie. Pentru voi s-a terminat acum periosada de pregătire pentru misiune şi astăzi (n.r. – ieri) o să preluaţi comanda contigentului şi o să începeţi executarea ordinilor pe care le veţi primi de la superiori. Vă doresc, astfel, mult succes!”

***

Col. Remus-Hadrian Bondor, Şef de Stat Major Divizia 2 Infanterie “GETICA” :

“Misiunile de prezenţă înaintată adaptată pe flancul estic al Alianţei, la care ţările noastre iau parte, depotrivă, se desfăşoară într-un moment important pentru NATO, în care procesul de adaptare la un context de securitate marcat de provocări numeroase şi diverse este în plină desfăşurare. Interoperabilitatea şi strânsa prietenie dintre armatele Poloniei şi României sunt aspecte deja consolidate care nu pot fi mai bine demonstrate decât prin faptul că trupele noastre se instruiesc împreună aici, la Craiova, cât şi în Polonia. Astfel, ţările noastre au devenit doi dintre principalii furnizori de securitate în regiune, iar consolidarea cooperării noastre ne ajută să creăm un mediu şi mai întărit de securitate pentru întreaga Europă”.

***

Mr Pwela Cupa, Comandantul primului contingent dislocat la Craiova:

“La încheierea misiunii aş vrea să evoc cuvintele pe care le-a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la întâlnirea cu militarii din Brigada Multinaţională Sud-Est: NATO este aici, este puternic şi unic. Trebuie să ţineţi minte că faceţi parte din efortul nostru. NATO este o alianţă creată pentru a păstra pacea şi siguranţa. Misiunea noastră, de peste jumătate de an, în cadrul consolidării flancului de est al NATO, în România, precum şi împlinirea sarcinilor de formare de către compania motorizată care a făcut parte din Batalionul 26 Infanterie constituie o dovadă vizibilă a faptului că împreună, prin exerciţii comune, putem realiza politica de descurajare, învăţând unii de la alţii”.

***

Mr. Andrzej Kowalczyk, Comandantul celui de-al doilea contingent polonez :

“Astăzi, cea de-a doua rotaţie a contingentului militar polonez îşi începe desfăşurarea activităţilor, în cadrul în cadrul Brigăzii Multinaţionale şi misiunii de consolidare a flancului estic în România, ca urmare a summitului NATO de la Varşovia din anul 2016. Aş dori să le mulţumesc comandantului Brigăzii şi comandantului Batalionului pentru că ne-aţi primit cu atâta căldură şi aţi creat condiţiile adecvate pentru instruirea şi desfăşurarea activităţilor militare. Urmează o jumătate de an plină de activităţi pe care le vom realiza împreună cu aliaţii români. Le mulţumesc soldaţilor primei rotaţii pentru tot cee ce au făcut în aceste luni. Efortul lor nu a fost în zadar”

***

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Astăzi (n.r ieri), am participat la evenimentul ocazionat de transferul de autoritate al contingentelor militare din Polonia, din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, al cărei sediu a fost stabilit la Craiova. Colaborarea dintre profesioniştii români şi cei polonezi este benefică pentru municipiul nostru, pentru tradiţia militară pe care o avem aici şi este foarte importantă pentru ceea ce înseamnă Armata pentru Craiova, dar şi pentru respectul de care se bucură în rândul populaţiei. Brigada Multinaţională Sud-Est, a cărei misiune se desfăşoară sub egida NATO, reprezintă un important furnizor de securitate în această zonă”

MARGA BULUGEAN şi RADU ILICEANU