PS la sărbătorile de iarnă: Aşteptăm puţină ninsoare la Craiova!

0
293

Sărbătorile de iarnă şi-au luat tălpăşiţa, lăsându-ne cu amintiri frumoase, dar şi cu regretul de a nu fi avut nici măcar un fulg de zăpadă, oricât de anemic ar fi fost. În timp ce noi ne minunam ce bine încălzeşte soarele în ziua de Bobotează, de parcă ar fi încurcat filele din calendar, meteorologii ne atenţionau să nu ne pripim cu verdictul cum că iarna s-ar fi schimbat. De câteva zile, de când strângem mai bine fularul în jurul gâtului, simţim şi noi, pe propria piele, că previziunile lor se cam adeveresc. În ritmul acesta, surpriza pe care ne-o doream de Crăciun s-ar putea să ni se îndeplinească.

Meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis, vineri, o informare meteo de vânt, lapoviţă, ninsoare şi răcire accentuată a vremii, care a intrat în vigoare chiar din seara respectivă şi este valabilă până duminică după-amiaza, în întreaga ţară. Potrivit acestora, în acest week-end, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile sudice şi la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă şi în centrul şi nord-vestul ţării. Duminică, intensificări temporare ale vântului vor mai fi în Dobrogea, mai ales în zona litoralului, în sudul Banatului şi, local, în Muntenia. Tot ăn această perioadă, va fi frig şi vor cădea precipitaţii, dar slabe cantitativ. Meteorologii spun că existe şanse mari ca acestea să se transforme, mai întâi, în lapoviţă, apoi în ninsoare.

Frigul a început să strângă de vineri seara

Cum Oltenia se află printre regiunile în care temperaturile se vor resimţi schimbate, vremea va începe să arate ca de iarnă, aşa cum cunoaştem noi că trebuie să fie la mijlocul lunii ianuarie. Aruncând o privire afară, în după-amiaza de vineri, am observat că previziunile începuseră să se confirme: cerul se colorase într-o singură nuanţă, cea pe care pictorii o numesc gri murdar. Oricât ai fi scrutat orizontul mic, de dincolo de clădirile îngrămădite ale centrului vechi, nu ai fi dat de nici măcar o altă pată de culoare: totul complet înnorat. Oamenii treceau grăbiţi pe stradă, dar îşi închiseseră umbrelele, semn că nu mai ploua, cum se întâmplase de dimineaţă. Aveau, în schimb, gulerele hainelor de iarnă ridicate, ca o supraprotecţie la fular, ceea ce însemna că se lăsase şi mai mult frigul.

Temperaturi cu minus, în acest week-end

De sâmbătă, adică de astăzi,  pe zi, meteorologii spun că vor fi temperaturi de îngheţ în cea mai mare parte a ţării. Noaptea care urmează, gerul urmează să se extindă. Vineri, în jur de ora 19.00, când se aprinseseră deja felinarele, pe fondul înserării, termometrul arăta că locuitorii Craiovei suportă o temperatură de 3 grade Celsius. Astăzi, sâmbătă, va fi şi mai frig. Maxima zilei este anunţată la 2 grade Celsius. Duminică, scade şi mai mult, ajungând la minus 1 grad Celsius. Şi tot nu va fi cel mai frig. Temperatura cea mai scăzută a acestei perioade este anunţată, de fapt, pentru luni. Chiar în prima zi a săptămânii, când trebuie să mergem la serviciu şi copiii la şcoală, iarna ne întâmpină cu o temperatură de -2 grade Celsius.

Zăpadă de 0,8 centimetri, la Craiova

Pe fondul acestei răciri a vremii, stropii precipitaţiilor se vor transforma în fulgi de zăpadă. Şi de aici, ninsoarea pe care o aşteptăm şi la Craiova, în acest week-end. Meteorologii spun însă că nu va ninge mult. Stratul de zăpadă anunţat pentru ziua de sâmbătă este de 0,8 cm. Deci nici măcar 1 cm, pronostic. Este foarte posibil, aşadar, să fie atât cât să dăm doar cu nasul de ninsoare, să fim mângâiaţi de primii fulgi de nea doar aşa, în treacăt, pe obraz. Nicidecum, preschimbată în mantia albă, aşternută pe capotele maşinilor, pe gardul viu şi pe asfaltul aleilor, care  ne întâmpină în prima zi de iarnă, din fiecare an. Sau poate, cine ştie, vom avea parte de un post scriptum al sărbătorilor de iarnă!