„Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puţin dezvoltate”

0
117
Victor Negrescu

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cu sprijinul Băncii Mondiale, a organizat, duminică, la Piatra Neamţ, un eveniment care a marcat succesul proiectului pilot „Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puţin dezvoltate”. Iniţiatorul acestui proiect este actualul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în perioada în care a activat ca europarlamentar.

         „Salut reuşita proiectului pilot în regiunea de dezvoltare Nord-Est şi contribuţia tuturor autorităţilor participante. Mă bucur că proiectul pe care l-am iniţiat ca europarlamentar a fost aplicat cu succes într-o regiune care are mare nevoie de sprijin şi aştept cu interes şi rezultatele din regiunea Nord-Vest. Dar cel mai important este faptul că proiectul iniţial în valoare de 3 milioane de euro va fi extins la valoarea de 50 de milioane de euro pentru ambele regiuni; el aduce beneficii pentru aproape 200 de companii din regiunea Nord-Est, care vor dispune de finanţări între 50.000 şi 5 milioane de euro. Astfel de proiecte derulate în regiunile cu decalaj de dezvoltare înseamnă, de fapt, paşi importanţi către creşterea nivelului de trai al românilor din zonele respective. Apreciez, totodată, implicarea Comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, căreia îi mulţumesc pentru susţinerea acordată acestui proiect”, a declarat Victor Negrescu.

Furnizarea de asistenţă tehnică

Proiectul, promovat de Comisia Europeană, şi-a propus să contribuie la creşterea competitivităţii regiunilor mai puţin dezvoltate. Acesta presupune furnizarea de asistenţă tehnică în vederea îmbunătăţirii cadrului de elaborare şi implementare a strategiilor de specializare inteligentă, precum şi a creşterii capacităţii administrative pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanţare europeană, în beneficiul direct al cetăţenilor. Începând cu anul 2016 în România s-a derulat Proiectul “Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puţin dezvoltate”/“RIS3 Support for Lagging Regions”. Proiectul este promovat de Comisia Europeană, Directoratul General pentru Dezvoltare Regională în colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în cadrul Acţiunilor Preparatorii complementare AP1 („Sprijin pentru creştere economică şi guvernare în regiunile Europene mai puţin dezvoltate”) şi AP2 („Avantajele competitive şi potenţialul de specializare inteligentă de la nivel regional din România”) ale Parlamentului European.

***
Ca europarlamentar, Victor Negrescu a fost autorul mai multor propuneri aprobate de proiecte pilot, în valoare totală de peste 9,3 milioane de euro, ce au vizat dezvoltarea sectorului IT, creşterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural sau industria şi cercetarea.