Criminali menţinuţi după gratii

0
123

Magistraţii Tribunalului Dolj au respins, ieri, cererea criminalului din cartierul craiovean Brazda lui Novac de a fi plasat în arest la domiciliu, menţinând faţă de acesta măsura arestării preventive. Florentin Popa, de 31 de ani, din Craiova, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor, după ce l-a înjunghiat mortal, la începutul lunii septembrie, pe Felix Cristian Bîscă zis Bimby, de 27 de ani, în faţa magazinului non-stop „La Robert”, din cartierul Brazda lui Novac. Autorul s-a certat de două ori în noaptea respectivă cu victima, după prima ceartă mergând acasă pentru a se înarma cu o baionetă.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut, ieri, măsura arestării preventive faţă de Florentin Popa, craioveanul acuzat că l-a înjunghiat mortal cu o baionetă pe Felix Cristian Bîscă zis Bimby, de 27 de ani, în faţa magazinului non-stop „La Robert”, din cartierul Brazda lui Novac. Judecătorii craioveni i-au respins acestuia cererea de a fi plasat în arest la domiciliu: „Menţine măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Popa Florentin prin încheierea nr.221 din 03.09.2017, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj. Respinge cererile de înlocuire a măsurii arestului preventiv, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, formulată de către inculpat. În baza art. 275 alin.3 CPP: Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.12.2017”, se arată în hotărârea instanţei.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi au dispus, pe 16 octombrie a.c., trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a craioveanului Florentin Popa, de 31 de ani care l-a înjunghiat mortal pe Felix Cristian Bîscă zis Bimby, de 27 de ani, în faţa magazinului non-stop „La Robert”, din cartierul Brazda lui Novac. Anchetatorii au stabilit că autorul a folosit o baionetă, pe care a mers şi a luat-o de acasă, după ce s-a certat cu Bimby. Victima şi autorul se cunoşteau de mai multă vreme, locuind în acelaşi cartier, şi se întâlneau frecvent în zona în care s-a comis fapta, respectiv la magazinul non-stop, unde consumau băuturi alcoolice până spre dimineaţă împreună şi cu alţi prieteni.

A plecat acasă special să-şi ia baioneta

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurori, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., în timp ce se aflau în faţa magazinului respectiv, între victimă, Felix Cristian Bîscă, şi Florentin Popa s-a iscat un conflict spontan, generat în primă fază de un alt tânăr, pe fondul consumului de alcool şi al unor neînţelegeri mai vechi. Astfel, Florentin Popa l-a împins iniţial pe tânărul respectiv, s-au înjurat, cel din urmă scoţând un briceag pe care îl avea asupra sa. În conflict, de partea tânărului, a intervenit imediat victima, Felix Cristian Bîscă, acesta lovindu-l cu piciorul pe Florentin Popa.

În urma acestui conflict, care a fost aplanat de ceilalţi martori prezenţi, Popa, însoţit de doi amici, „a plecat acasă şi s-a înarmat cu un cuţit tip baionetă, cu lungimea totală de 42 cm, lama având o lungime de 31 cm şi o lăţime maximă de 3 cm. Cei trei au revenit apoi la magazinul non-stop unde se afla încă victima cu ceilalţi amici ai lor şi, la scurt timp între victimă şi inculpat s-a reaprins conflictul, mai cu seamă datorită faptului că victima observase că inculpatul purta pe sub haine, în teacă, baioneta. Conflictul verbal a degenerat, în ciuda faptului că martorii prezenţi au încercat să-l aplaneze, astfel că inculpatul Popa Florentin a reuşit să scoată cuţitul tip baionetă din teacă şi să înjunghie victima în zona precordială, deşi între cei doi se afla interpus un tânăr. Ca urmare a loviturii aplicate, victima s-a prăbuşit la sol, decedând la scurt timp, astfel că, la sosirea ambulanţei, echipajul medical a constatat decesul”, au reţinut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a tânărului.

Medicii legişti au constatat că moartea tânărului de 27 de ani a fost violentă şi a fost cauzată de hemoragie internă şi externă, consecinţa unei plăgi tăiate toracice, cu interesare cardiacă şi pulmonară. Autorul a fost reţinut, apoi arestat preventiv, şi a recunoscut în faţa anchetatorilor comiterea faptei, susţinând, însă, că nu avea intenţia să-l omoare pe Bimby.

Arest prelungit pentru doljeanul care şi-a ucis fratele cu sapa

În plus, printr-o hotărâre rămasă definitivă vineri, la Curtea de Apel Craiova, a fost menţinut în spatele gratiilor şi Ilie Stănică, bărbatul în vârstă de 36 de ani, din comuna doljeană Daneţi, care şi-a ucis fratele, în vârstă de 40 de ani, lovindu-l cu sapa în cap.

Reamintim că fapta s-a petrecut în satul Branişte, comuna doljeană Daneţi, pe 16 aprilie a.c.. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat ancheta în cauză, victima, Costinel Stănică, în vârstă de 40 de ani, locuia în satul Branişte, împreună cu concubina sa, Geta. În aceeaşi curte, dar într-un imobil separat, locuia alt frate al victimei, Sorin Stănică, împreună cu soţia şi cei doi copii minori. Costinel Stănică şi concubina sa obişnuiau să consume băuturi alcoolice şi se certau frecvent, deoarece bărbatul o suspecta pe concubina sa că păstrează legătura cu „fostul”. Din decembrie 2016 a venit să locuiască în acelaşi imobil şi Ilie Stănică, de 36 de ani, cel de-al treilea frate, care a fost atunci eliberat din Penitenciar, după ce terminase de executat o pedeapsă de 4 ani închisoare primită pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor asupra fratelui său, Costinel Stănică, faptă comisă în decembrie 2012.

Pe 16 aprilie a.c., Geta, însoţită de Ilie, a mers la horă în sat, după ora 13.00, şi a revenit la domiciliu în jurul orei 16.00.Seara, când Costinel Stănică a venit acasă, băut, a început să se certe cu Geta, disputa degenerând rapid în acte de violenţă. Ilie Stănică a intervenit, cerându-le celor doi să înceteze scandalul, apoi a mers în curte, de unde a luat o sapă cu care a revenit în casă şi l-a lovit pe fratele său în cap şi pe spate. Victima nu a căzut după loviturile primite, ci s-a dus la culcare, în aceeaşi încăpere a dormit şi concubina sa, în timp ce autorul a dormit în păierul din curte. Dimineaţa următoare au realizat că bărbatul este mort, aşa că un vecin a sunat pe 112. Personalul medical sosit la faţa locului a constatat decesul lui Costinel Stănică, care prezenta leziuni traumatice în zona capului şi au fost anunţate organele de poliţie. Potrivit IML Craiova, „moartea numitului Stănică Costinel în vârstă de 40 de ani, a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei, contuziei şi dilacerării cerebrale, urmarea unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă şi bază craniană. Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un obiect tăietor-despicător, posibil sapă”. Ilie Stănică a fost ridicat şi dus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, iar pe 18 aprilie a.c., bărbatul a fost arestat preventiv. Pe 4 decembrie a.c. judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut faţă de el măsura arestării preventive, inculpatul a făcut contestaţie, în vineri, 8 decembrie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins contestaţia: „respinge contestaţia formulată de inculpatul Stănică Ilie, ca nefondată. Onorariul avocatului din oficiu în cuantum de 130 lei rămâne în sarcina statului. Obligă inculpatul la 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 08.12. 2017”. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 10 ianuarie a.c.