Pasiune și profesionalism la Festivalul Antic Pelendava

0
651

În acest week-end, craiovenii au fost provocați la o incursiune în lumea daco-romană, cu ocazia Festivalului Antic Pelendava. Ploaia și vremea friguroasă au stricat, din păcate, planurile organizatorilor. Dar cei care au profitat de faptul că norii s-au mai risipit și au ieșit în Centrul vechi au avut numai de câștigat, la pupitru fiind profesioniști pasionați care au făcut din acest festival o adevărată lecție de cultură și civilizație antică.

Centrul vechi al Craiovei a găzduit cea de-a treia ediție a Festivalului Antic Pelendava. Din păcate, de această dată, vremea nu a ținut cu organizatorii, în prima zi fiind destul de frig și a plouat aproape toată ziua. Duminică, când norii s-au mai risipit puțin, festivalul și-a deschis din nou porțile, muzica și îndeosebi costumele tranformând Piața „Frații Buzești” într-o lume antică în miniatură.

„Costumele noastre sunt inspirate de pe Columna lui Traian”

Frumoasele și delicatele „Nimfe ale Daciei” au venit din județul Sălaj, pentru a-i încânta pe craioveni cu dansuri și ritualuri antice. „Avem două scenete, în afara momentelor coregrafice, un ritual de nuntă romană și un ritual de inițiere a unei vindecătoare în arta culegerii plantelor cu virtuți vindecătoare. Sunt dansuri făcute după posturi din diverse artefacte”, a explicat Roxana Câmpean, coregraful trupei „Nimfele Daciei”, care a deschis ambele zile de festival. Spectacolul lor a fost unul deosebit. Muzica și dansul au fost armonizate cu vestimentația, creând împreună un crâmpei dintr-o poveste antică. Nimfele au purtat veșminte confecționate din fibre naturale, legate cu sfori de cânepă, iar pe umeri piei de oaie. „Costumele noastre sunt inspirate de vestimentația de pe Columna lui Traian. În plus avem un simbol al trupei pe care noi îl numim «floarea inimii». Ne-am străduit ca tot ceea ce facem să corespundă perioadei antice”, a mărturisit coregraful Roxana Câmpean, de-a dreptul fermecătoare în straiul său alb ca neaua și coronița de margarete prinsă-n păr.

„Noi nu facem teatru, ci reconstituiri istorice”

Festivalul Pelendava a avut și partea sa războinică, reprezentată de vitejii daci și romani. Și de această dată, costumele au impresionat în mod deosebit. Recuzita din carton vopsit nu și-a găsit locul în festival. Luptătorii au purtat armuri metalice grele, cu zale și coifuri, și au fost înarmați cu sulițe și platoșe. „Spectacolul este organizat și animat de trei organizații, «Lupii de fier» din Alba-Iulia, Asociația «Tomis» din Constanța și «Geto-dacii» de la Iași. Ne-am cunoscut pe internet în prima fază, împărtășim aceleași valori și am deveni prieteni și în viața reală. Este un spectacol inedit pentru Craiova fiindcă noi nu facem teatru, ci reconstituiri istorice de personaje, de echipamente, de situații, de structuri sociale din epoca regatului dac și din vremea imperiului roman”, a explicat coregraful Cătălin Borangic, el însuși purtând costumul unui viteaz dac. Războinicii au prezentat în festival o paradă a costumelor militare, simulări de bătălii și prezentări de echipamente. „Este o ciocnire simulată, cu un anume grad de autenticitate în sensul durității forțelor care se aplică celuilalt, în care încercăm să explicăm publicului efectele unor arme asupra echipamentului defensiv advers”.

Craiova, pe harta festivalurilor de gen din România

Pasionat de istorie veche, cu doctorat în fenomenul militar antic, Cătălin Borangic a explicat că bătăliile n-au avut finale sângeroase, fiindcă au fost concepute ca niște bătălii didactice. „Din păcate, clima această oltenească nu ne-a priit, deși noi am pus arcașii să tragă cu săgeți în nori. S-au mai risipit puțin dar tot este frig. Oricum istoria trebuie scoasă din rafturile bibliotecilor, trebuie adusă în stradă pentru că omul care nu are timp să citească, să studieze, trebuie să vadă aceste lucruri. Noi încercăm să aducem istoria la îndemâna omului. Cu acest festival, punem și Craiova pe harta festivalurilor de gen din România, care sunt foarte numeroase în Ardeal, Constanța, Iași. Iată că suntem și la Craiova, o zonă plină de urme dacice, de morminte și cetăți – dacii au fost foarte numeroși în Dolj, Olt și Mehedinți – și atunci ne bucurăm să aducem Oltenia acasă”, a mărturisit „dacul” Cătălin Borangic.

***

Venind din toate colțurile țării, din Zalău, Alba-Iulia, Iași și Constanța, toți participanții la festival au spus că sunt fascinați de modul cum arată Centrul vechi al Craiovei. „Tot admir centrul, clădirile acestea vechi care sunt absolut minunate… Felul cum au fost reconstituite cred că este foarte fericit, bine realizat, iar piața aceasta este foarte frumoasă. Sper să revenim aici pentru că este un loc deosebit”, a mărturisit, cu zâmbetul pe buze, coregraful Roxana Câmpean. Frigul și ploaia au fost marii dușmani ai acestui frumos festival, descuranjându-i din păcate pe mulți dintre craiovenii care ar fi dorit să participe. Cei care au ajuns însă  în Centrul vechi au avut numai de câștigat.