63 de texte înscrise la Concursul internaţional de dramaturgie „Craiova Drama 2015”

0
451

Conducerea Universităţii din Craiova a anunţat, ieri, că la sfârşitul lunii trecute s-a încheiat perioada de înscriere la Concursul  internaţional de dramaturgie „Craiova Drama 2015”, deschis dramaturgilor din toată lumea. În total, au fost primite 63 de propuneri de texte dramatice în limbile română, franceză şi engleză de la 47 de autori din Azerbaijan, Franţa, Republica Moldova şi România.

Concursul are ca obiectiv central stimularea producerii de noi texte dramatice, în jurul unor teme specifice, de maxim interes contemporan. Tematica centrală a concursului este „Omul şi societatea”, declinată în subtemele „emigrarea”, „traficul de fiinţe umane”, „violenţa”, „conflictele religioase” sau „chipurile diversităţii”.

Selecţia celor mai bune zece texte va fi făcută de un juriu internaţional, format din specialişti de renume, coordonaţi de Maria Shevtsova, Stanley Wells, Michael Dobson – DHC ai Universităţii din Craiova, George Banu, Matei Vişniec, Mircea Cornişteanu – directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – prorector al Universităţii din Craiova, conf. univ. dr. hab. Alexandru Boureanu – directorul Departamentului de Arte din cadrul Universităţii din Craiova. Preşedinte de onoare este Robert Wilson – regizor de teatru, artist vizual şi dramaturg american, figură impozantă a teatrului experimental, DHC al Universităţii din Craiova.

Marele Premiu al concursului va consta în montarea textului, în 2016, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. De asemenea, locul I va fi reprezentat de montarea textului cu actori, studenţi ai Masterului „Arta actorului” de la Facultatea de Litere a Universităţii craiovene (2016), locul al II-lea – montarea textului într-un spectacol de teatru radiofonic (2016), iar locul al III-lea – montarea textului într-un spectacol-lectură la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Anunţarea textelor câştigătoare se va face pe data de 7 decembrie 2015, urmând ca montarea textelor să aibă loc în perioada martie-mai 2016. Publicarea celor mai bune 10 texte se va realiza în luna aprilie a anului 2016, într-un volum colectiv, la Editura „Universitaria” din Craiova, iar lansarea volumului „Craiova Drama 2015” este anunţată pentru seara premierei spectacolului montat la Naţionalul craiovean.