Stagiunea estivală „Operissima” aduce fragmente din spectacolul „Carmen” – Rock Version în cinci cartiere craiovene

0
149

ORC Carmen afis 2Opera Română Craiova vă invită în cartierele oraşului, în perioada 13-17 iulie, la o stagiune estivală cu adevărat specială: o selecţie a celor mai frumoase momente lirice din spectacolul-eveniment „Carmen” – Rock Version, care a avut premiera pe 29 mai, în Piaţa „Mihai Viteazul”. Nu rataţi, aşadar, o seară de neuitat chiar în cartierul dumneavoastră, alături de solişti care au urcat pe mari scene europene, „Concertino Accordion Band”, din Chişinău, Corul şi Baletul Operei Române Craiova. Cunoscută din ediţiile trecute ca fiind o sărbătoare a comunităţii, stagiunea „Operissima” este organizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Craiova.ORC Carmen 2

Desfăşurată în cele mai importante cartiere ale Craiovei, stagiunea estivală „Operissima” este deja cunoscută din ediţiile trecute ca fiind „o sărbătoare a comunităţii, o modalitate plăcută şi folositoare de a-i strânge împreună pe oameni în cartierele în care locuiesc, oferind o modalitate alternativă de consum cultural publicului larg, contribuind la dezvoltarea audienţei genului liric şi influenţelor acestuia, precum şi a diferitelor forme de manifestare artistică contemporană”, subliniază reprezentanţii Operei craiovene.

În ediţia 2016 va fi retălmăcit sonor un text muzical emblematic al genului liric – opera „Carmen” de Georges Bizet, care va fi prezentată într-o versiune rock, modernă, având la bază un concept original gândit de regizorul Antoniu Zamfir. Formaţia instrumentală de renume internaţional cu un specific timbral aparte „Concertino Accordion Band”, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, alături de prestigioşii solişti Ljubica Vranes (Serbia), Bogdan Zahariea (Timişoara) şi Ștefan Ignat (Bucureşti), vor cânta muzica lui Bizet, adaptată şi reorchestrată de compozitorul şi dirijorul Marius Hristescu şi „Concertino Accordion Band”, într-un spectacol plin de forţă şi energie.ORC Carmen 1

„Carmen” – Rock Version a avut premiera pe data de 29 mai a.c., în Piaţa „Mihai Viteazul”, în închiderea celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova. Ineditul spectacol a impresionat prin desfăşurarea de forţe artistice – şi nu numai – şi a adus în faţa publicului costume stilizate, specifice comunităţii de rockeri, create de designerul Cătălin Botezatu şi scenograful Răsvan Drăgănescu, motociclete de mare putere, spectaculoase momente coregrafice sau animate de cai şi câini.

 

„Operissima” este o adaptare a unui concept foarte popular în Europa, acela de a pune în valoare muzica de calitate, interpretând-o în spaţii atipice pentru astfel de evenimente, în mijlocul marilor oraşe. Conceptul s-a bucurat de succes şi le-a arătat craiovenilor o noua modalitate de a folosi şi de a se raporta la acest spaţiu. Recunoscut drept un fenomen comunitar, „Operissima” nu este doar o serie de spectacole de operă, ci o formă de activare a comunităţii locale prin intermediul muzicii şi al culturii, readucând în itinerariile culturale şi turistice ale oraşului spaţii publice mai puţin folosite.

Sub genericul „Operissima – Visul unei nopţi de vară pe străzile Craiovei”, Opera Română Craiova a prezentat, în iulie 2014, în cadrul stagiunii estivale, cinci seri de muzică, dans, operă şi operetă în tot atâtea cartiere ale oraşului. În august 2015, publicul craiovean s-a putut bucura în stagiunea „Operissima” de reprezentaţiile în aer liber ale trupei „Concertino Accordion Band”, din Republica Moldova, realizate împreună cu balerini şi dansatori.

Programul stagiunii „Operissima” 2016:

  • Miercuri, 13 iulie, ora 21.00 – cartierul Rovine (parcul situat pe bulevardul „Nicolae Iorga”)
  • Joi, 14 iulie, ora 21.00– cartierul 1 Mai (loc de joacă, punct Trafo, în spatele hipermarketului Carrefour)
  • Vineri, 15 iulie, ora 21.00 – cartierul Brazda lui Novac (parcarea dintre blocurile G5 şi WIN)
  • Sâmbătă, 16 iulie, ora 21.00 – cartierul Craioviţa Nouă (strada „George Enescu”, lângă Poştă)
  • Duminică, 17 iulie, ora 21.00– cartierul Valea Roşie
    (strada „Împăratul Traian”, lângă biserică)