De două ori mai tari ca restul ţării

0
381

În ciuda faptului că nici măcar salariile nu şi le primesc la timp, ca să nu mai vorbim de prime sau bonusuri, care nici măcar nu intră în discuţie, angajaţii Camerei Agricole (CA) Dolj au reuşit să claseze pe primul loc în ţară, la categoria proiecte întocmite pe Măsura 1.4.1. „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, instituţia la care lucrează. Şi la capitolul cursurilor de specializare în agricultură, tot structura doljeană a primit coroniţa, dat fiind numărul însemnat de doljeni care s-au format profesional într-o meserie din acest domeniu. Performanţa este cu atât mai însemnată cu cât unele camere agricole din ţară au realizat doar trei-patru proiecte. De altfel, jumătate dintre judeţe au realizat până într-o sută de proiecte.

Anunţul referitor la poziţiile fruntaşe pe care Doljul le ocupă a fost făcut la Sibiu, în cadrul unei întrevederi cu şefii tuturor structurilor de profil din ţară, după ce fiecare dintre acestea a fost evaluată. „Cei care au făcut posibil acest record sunt consultanţii Camerei Agricole Dolj, care au depus eforturi susţinute, pentru ca toate aceste proiecte să fie întocmite la timp şi să fie depuse la sesiunea precedentă. Deşi pe parcursul primelor luni ale anului am întâmpinat dificultăţi, deoarece salariile angajaţilor au întârziat să sosească de la Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj acestea au putut fi achitate la timp”, a afirmat Laurenţiu Ivanovici (foto), directorul Camerei Agricole din Dolj, care a adăugat că următoarea cameră agricolă situată în clasamentul privind numărul de proiecte întocmite pe Măsura 1.4.1. a fost cea din Suceava, cu 480 de proiecte.

Sesiunea din octombrie, tot gratuită

Potrivit acestuia, decisivă în amplul proces de realizare a documentaţiei necesare a fost şi gratuitatea întocmirii acestora. „Principalul motiv pentru care a am avut un număr record de 620 de proiecte, la Camera Agricolă Dolj, şi depuse la sesiunea din luna iunie a.c., a fost faptul că acestea s-au întocmit gratuit, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Este foarte important acest aspect, dat fiind faptul că nu toate consiliile judeţene din ţară s-au implicat pentru a oferi acest beneficiu cetăţenilor interesaţi să obţină fonduri europene”, a declarat Laurenţiu Ivanovici, directorul Camerei Agricole din Dolj.

Veştile sunt bune şi pentru doljenii care în luna iunie nu s-au numărat printre solicitanţii de bani europeni. Şi pentru sesiunea următoare, programată în luna octombrie a acestui an, întocmirea proiectelor va fi asigurată tot gratuit.

***

Camera Agricolă Dolj a ocupat prima poziţie pe ţară şi în privinţa persoanelor înscrise sau care au absolvit cursurile de formare profesională a adulţilor pentru meserii din domeniul agriculturii, numărul lor fiind de 680.

***

Gheorghe Lăcătuşu, reprezentantul Comitetului Naţional de Iniţiativă, a declarat la întâlnirea care a avut loc la Sibiu, la 6 iulie a.c., că alegerile care urmau să se desfăşoară la data de 25 septembrie a.c., pentru desemnarea preşedinţilor camerelor agricole, a fost amânată, întrucât normele metodologice de aplicare a Legii nr. 283 privind Camerele Agricole nu au fost adoptate.