Studenţii de la Facultatea de Automatică din Craiova, interesaţi să se implice în viaţa socială

0
718

Doar 7% din tinerii din România fac voluntariat cu adevărat, deşi o treime din ei declară că îşi doresc să contribuie la viaţa socială prin participare activă. Aceasta este concluzia unui raport al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Cu toate acestea, în ţara noastră, activităţile de tip voluntariat au început să ia amploare şi să se transforme într-un fel de trend. Românii au început să-şi dorească să-şi manifeste spiritul civic prin participarea la diverse activităţi, inclusiv de voluntariat sau înscriere în diverse organizaţii non-guvernamentale. Este şi cazul studenţilor de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova.

Organizaţia studenţească Electrical Engineering STudents European assoCiation Local Commite Craiova (EESTEC LC Craiova) a implementat, în perioada 26-30 iunie a.c., proiectul „Implica-te în voluntariat!”. Scopul proiectului a fost acela de a creşte numărul studenţilor ce se implică în acţiuni de voluntariat şi implicit în acţiuni desfăşurate de organizaţii neguvernamentale, prin organizarea unei campanii de informare în rândul studenţilor din Craiova. De asemenea, s-a dorit mediatizarea organizaţiilor studenţeşti.

Programul a fost finanţat din fondurile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Campania a avut rol în prezentarea beneficiilor acţiunilor de voluntariat şi importanţa implicării studenţilor în organizaţii neguvernamentale. 1.000 de studenţi au fost informaţi zilnic, organizatorii propunându-şi prin mesele rotunde să identifice probleme şi să găsească soluţii pentru acestea. La sfârşit, într-o conferinţă, reprezentanţii studenţilor au tras o concluzie cu privire la impactul campaniei, dar şi la modul în care studenţii au primit această iniţiativă.

„La sfârşitul acestui proiect, 4.000 de studenţi au fost informaţi asupra beneficiilor acţiunilor de voluntariat. În urma discuţiilor cu reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti au fost identificate 10 modalităţi de stimulare a studenţilor către activităţile de voluntariat. Considerăm că scopul acestui proiect a fost atins”, a declarat Mihai Chiriţă, preşedintele EESTEC LC Craiova.

„Studenţii români, voluntari europeni”

Studenţii craioveni, şi nu numai, au avut şansa, între 7 iunie şi 8 iulie a.c., să ia parte şi la proiectul „Studenţii români, voluntari europeni”. De această dată, EESTEC Craiova i-a avut ca parteneri pe cei de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică. Finanţator a fost tot Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. 20 de tineri din România, 10 din Germania, 10  din Spania, 10 din  Slovenia şi 10 din Grecia au realizat, pe parcursul celor şase zile, activităţi de intercunoaştere şi dezbateri pe teme de interes, precum recunoaşterea competenţelor dobândite prin Europass şi Youthpass, angajat/voluntar, modalităţi de punere în aplicare a recomandării Consiliului Europei privind mobilitatea tinerilor voluntari în Europa, modalităţi de promovare a solidarităţii între generaţii prin intermediul voluntariatului, schimburi internaţionale – oportunitate prin activităţi de voluntariat.

Fiecare ţară participantă a prezentat cadrul legislativ în domeniul voluntariatului din ţara de provenienţă. Au fost vizitate obiective turistice ale Craiovei şi, de asemenea, au fost organizate seri culturale, ocazie cu care fiecare ţară şi-a prezentat obiceiurile şi tradiţiile. „Voluntariatul trebuie privit ca o activitate care te poate ajuta la dezvoltarea profesională şi cea personală. Îţi oferă posibilitatea de a cunoaşte alţi oameni şi de a te face remarcat. Activitatea de voluntariat te poate ajuta să îţi găseşti profesia care ţi se potriveşte”, a mai declarat Mihai Chiriţă.

„De ce voluntar?”

Electrical Engineering STudents European assoCiation este o organizaţie apolitică, non-guvernamentală şi non-profit care se adresează studenţilor şi universităţilor cu profil electric şi şcolilor tehnice din Europa. Asociaţia a fost fondată în Ţările de Jos, în 1986, şi este prezentă în 29 de universităţi din întreaga Europă. Obiectivul celor de la EESTEC este acela de a promova stabilirea şi dezvoltarea contactelor internaţionale şi un schimb de idei între studenţii din facultăţi cu acelaşi profil.

Mihai Chiriţă este preşedinte al EESTEC LC Craiova şi vicepreşedinte al EESTEC la nivel internaţional. Colaborarea EESTEC LC Craiova cu Organizaţia Studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică este una prolifică. «Trebuie spus că avem o colaborare excelentă cu EESTEC LC Craiova. Când ei sunt beneficiari într-un proiect noi suntem parteneri, şi invers. S-a întâmplat, de exemplu, acest lucru în proiectul „De ce voluntar?”, în care Organizaţia Studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a fost beneficiar şi EESTEC LC Craiova şi Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică Craiova au fost parteneri. Am desfăşurat proiecte pe tema voluntariatului cam în aceeaşi perioadă, pentru că programele se completează unul pe celălalt. Noi am început cu „De ce voluntar?” în luna mai, pe data de 23, şi am încheiat la data de 30 iunie. Iar ei au desfăşurat proiectele „Implica-te în voluntariat!” şi „Studenţii români, voluntari europeni”. Considerăm că această colaborare este de bun augur şi sper să avem în continuare rezultate la fel de bune ca până acum», a declarat Mihai Papuc, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova.

Proiectul Organizaţiei Studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, „De ce voluntar?”, a promovat voluntariatul în rândul tinerilor prin sesiuni de informare şi distribuire de materiale promoţionale. Aceştia au editat un ghid despre voluntariat şi au organizat training-uri despre voluntariat şi participare activă. Trainingurile au avut teme ca: de ce să devii voluntar, beneficiile voluntariatului, legislaţia în domeniul voluntariatului, drepturile şi responsabilităţile voluntarilor sau ce pot face voluntarii. Evenimentul final a fost un ONG-café, ce a pus faţă în faţă ONGT-uri şi tinerii, oferindu-le acestora oportunităţi de implicare în activităţi de voluntariat.