Gabriel Rizea, custodele atelierului din Parcul “Tineretului”: “Arta se poate adapta, mai ales când este făcută cu zâmbetul pe buze”

0
2057

Tabăra de sculptură “Story Wood Cut” s-a bucurat, şi în acest an, de un adevărat succes, chiar dacă, vremea capricioasă şi măsurile adoptate din cauza pandemiei au adus oarecare dificultăţi în ceea ce priveşte munca şi, mai ales, expunerea unor adevărate opere de artă lucrate  în lemn, cu diverse utilaje, începând cu drujba. în perimetrul special amenjat în Parcul “Tineretului” din Craiova, se lucrează “la foc continuu”, astfel că am luat pulsul activităţii, în urma unei discuţii purtat cu unul dintre artizani, cel care este şi custodele atelierului în aer liber.

Când intri în Parcul “Tineretului” din Craiova, te izbesc un miros de lemn supus prelucrării şi un zgomot specific aparatelor utilizate, drujba făcând cel mai mare zgomot. Şase artişti sunt la lucru, de la primele ore ale dimineţii, în fiecare zi, pentru a da naştere unor adevărate opere de artă.

Am stat de vorbă cu unul dintre artizani,  Gabriel Rizea, cel care este şi  custodele atelierului. Foarte volubil, absolvent, “la bază al Facultăţii de Silvicultură, dar am şi Artele Plastice, şi încă o facultate, însă, în urmă cu cinci ani, am trecut la executarea acestor lucrări”, ne-a explicat ceea ce înseamnă tabăra din acest an. Este pătruns de ceea ce face, alături de colegii săi, cu toţii încercând să dea un sens, oarecum aparte, artei. “Iniţial, ne gândisem la o temă pentru copii, dar, venind pandemia, ne-am mişcat din mers. Astfel că am vrut să arătăm că lucrările  noastre pot să ne aducă aminte de perioada grea prin care am trecut şi trecem. Băncuţele sunt unele care să respecte distanţarea socială , redând trăirile umane. Arta se poata adapta oricărei situaţii, mai ales când este făcută cu zâmbetul pe buze”, a spus Gabriel Rizea.

Şi, spusele sale reflectă realitatea. Fiecare băncuţă are denumirea ei, conform trăirii sculptorului: “băncuţa supăraţilor”, “băncuţa căsătoriţilor”, “băncuţa sărbătoriţilor”, “băncuţa idealului comun”, “băncuţa divergenţilor” şi “băncuţa îndrăgostiţilor”. Toate aceste lucrări de artă, după ce vor fi şlefuite, vor fi supuse unor tratamente specifice – date cu baiţ, lăcuite, etc. – apoi vor fi expuse în Parcul “Hanul Doctorului” din Craiova. Din păcate, vremea  capricioasă i-a făcut pe mulţi să nu vină în număr mare să vadă modul în care se lucrează, “dar, să ştiţi, că după-amiezele vin foarte mulţi, mai ales copii”, a mai spus Gabriel Rizea.