S-au decernat premiile AMOPA pentru creație literară

0
596

Ca în fiecare an, începând cu ediția 2013-2014, elevii din Bănie s-au aflat printre laureații concursului de creație literară în limba franceză „Defense et Illustration de la Langue francaise”, organizat de Asociația Membrilor Ordinului Palmes Academiques (AMOPA), cu sediul la Paris.

Colegiul Național „Frații Buzești” (director: prof. Carmen Lucia  Ștefănescu) s-a impus și de această dată, atât prin numărul de participanți, cât și prin rezultatele obținute: Premiul I (Prix de la Jeune poesie – Etranger), decernat elevei Eliza Argentoianu (clasa a VI-a, prof. coord.: dr. Silvia Durand) și Premiul al II-lea (Prix d’Expression ecrite de la Langue francaise, Etranger), decernat liceenei Mara Trancă (prof. coord.: Liliana Hoancă).

Înmânarea diplomelor și a premiilor, constând în cărți oferite de AMOPA, a avut loc luni, în cadrul unei ceremonii festive găzduite de Grădinița „Sfântu Dumitru”, din apropierea colegiului craiovean. Cu acest prilej, cele două laureate au citit creațiile lor în limba franceză, fiind îndelung aplaudate de colegii veniți să le susțină. Programul a mai inclus o scurtă prezentare a scriitorului român de expresie franceză Alexandru Macedonski și a versurilor sale (printre care și „La valse des eglantines” / „Valțul rozelor”) de către prof. dr. Maria Tronea, vicepreședintă a Asociației Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” din România (AMOPA-Roumanie). În încheiere, Mircea Suchici, prim-violoncelist la Filarmonica „Oltenia”, a oferit participanților un miniconcert din repertoriul francez.