Craiova a executat un „Triplu Alex” pentru victorie

0
935

Universitatea Craiova – Astra Giurgiu 1-0

A marcat: Mitriţă 82.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 15.000.

Universitatea Craiova: Mitrovic 6 – R. Popa 6, Kelic 6, Tiago Ferreira 6 – Martic 6, Zlatinski 5, Andre Santos 7 (80 Mateiu) 8, Briceag 6 – Gustavo 6 (75 Burlacu) 6, Bărbuţ 6 (53 Băluţă) 7, Mitriţă 8. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Calancea – Dimitrov, Popov, Screciu.

Astra Giurgiu: Iliev 6 – Belu 4, Erico 6, Bejan 6, Al. Stan 5 – Seto 6 (83 Moise), Mrzljak 5 – V. Gheorghe 5 (88 Culda), L. Matei 7, L. Buş 6 – Urko Vera 5 (66 Abang) 5. Antrenor: Edward Iordănescu. Rezerve: Lazar – Radunovic, Dandea, Biceanu.

Arbitru: Alexandru Tudor (Bucureşti) 6. Asistenţi: Mircea Orbuleţ (Bucureşti), Mihai Marica (Bistriţa). Rezervă: Dragoş Istrate (Bucureşti).

Observatori: Marian Ivan (Braşov), Nicolae Grigorescu (Timişoara).

Alex Băluţă a iniţiat faza, Alex Mateiu a centrat perfect, iar Alex Mitriţă a marcat unicul gol al succesului în faţa Astrei, cu care Universitatea Craiova a început play-off-ul

Craiova şi Astra, echipele care au ruinat recent sezonul dinamoviştilor, s-au întâlnit, ca şi anul trecut, în prima etapă din play-off. Duelul a fost prefaţat de scandalul provocat de delegarea lui „Brad Pitt” Tudor, cel care le-a stricat oltenilor sărbătoarea ultimului meci pe vechiul „Ion Oblemenco” şi care nu mai arbitrase de doi ani un meci al Universităţii. În schimb, pe „Ion Oblemenco” a venit şi Mihai Marica, asistentul care-i salvase pe craioveni de un penalty pe finalul meciului de la Voluntari.

Alb-albaştrii erau încă în aşteptarea primei victorii pe teren propriu în play-off, anul trecut strângând un singur punct, acasă însemnând însă atunci pentru ei Severin şi Piteşti.

Devis Mangia a făcut trei schimbări faţă de meciul de Cupă, cu Dinamo. Antrenorul italian nu i-a iertat lui Băluţă prestaţiile modeste de anul acesta, cauzate, se pare, de escapadele amoroase prin Capitală, şi l-a trecut pe bancă, banderola trecând pe braţul bulgarului Zlatinski. Cel mai răsunător transfer al Craiovei în iarnă, Florin Gardoş, n-a prins însă nici banca, în schimb Andre Santos a debutat în alb-albastru chiar din postura de titular. Iordănescu junior nu pierduse în acest sezon în faţa oltenilor şi venise să-şi vândă scump pielea şi acum, după cum şi-a dispus elevii în teren. Ştiind că alb-albaştrii au probleme când adversarul se apără aglomerat, şi pe un teren care lăsa brazde, Astra s-a aşezat pe două linii, aşteptând ca gazdele să-şi piardă răbdarea şi să le lase spaţii de contraatac. Şi le-a ieşit, fiindcă „poneii” Craiovei n-au reuşit să-şi creeze ocazii în prima repriză prin desişul giurgiuvean. În schimb, Matei putea să dea lovitura pe un contraatac, chiar înainte de pauză, dar a fost blocat in extremis. Trupa lui Mangia a continuat să se lupte cu brazdele şi cu apărare supraaglomerată a Astrei şi în repriza secundă. Băluţă a apărut pe teren, iar prima mare ocazie pentru olteni a venit în minutul 63, pe traseul „poneilor”, Mitriţă-Gustavo-Băluţă, iar şutul lui Martic l-a depăşit pe Iliev, însă a mai apărut un fundaş, care a degajat de pe linia porţii. Peste câteva minute, Băluţă a avut mingea servită pe 6 metri, dar e într-o perioadă în care nu găseşte poarta. Hristo Zlatinski centrase, dar a fost unul dintre puţinele lucruri bune făcute de bulgar, pe care însă Mangia a evitat să-l schimbe. Pe final, nici portughezul Santos, care a avut un debut promiţător, n-a mai avut combustibil, aşa că Universitatea a suferit la construcţie, pe lângă faptul că orice preluare trebuia făcută ţinând cont de „arătură”. Golul izbăvitor a venit târziu, dar a fost cu atât mai mult savurat. Cei trei Alex l-au creat. Băluţă a interceptat şi a găsit pase pe culoarul din dreapta, unde se strecurase Mateiu, acesta a centrat printre picioarele unui adversar, Belu a ezitat să intervină, dar a făcut-o Mitriţă, aflat la pândă în careul mic.  Este golul care păstrează Craiova în lupta pentru titlu. Pe final, Astra a ieşit din buncărul în care a stat 80 de minute şi a atacat în disperare, căutând punctul pe care şi l-a propus la Craiova. Dacă timp de 80 de minute s-au apărat cu 11 oameni, pe final oaspeţii au atacat tot cu 11, portarul Iliev apărând la cornerele executate periculos, dar nu şi-au îndeplinit targetul. Ştiinţa îşi continuă frumosul sezon pe două fronturi şi speră ca şi iarba de acasă să o ajute la îndeplinirea obiectivelor.

Antrenorul Ştiinţei, Devis Mangia, a tras concluziile primului joc din play-off: „Am făcut un meci foarte bun, am meritat victoria, clar. Nu a fost ușor să jucăm cu o echipă care s-a apărat foarte bine. Ne-am creat ocazii, probabil am greșit ultima pasă, dar doar din cauza gazonului. Nici o problemă că Băluță a fost rezervă, am vorbit cu el, nu putem să jucăm mereu cu aceiași 11 jucători. Băluță a jucat bine, dar acum am decis să mai dau șanse altor jucători, să mai deschidem echipa. În acest moment, jucăm bine și în defensivă și nu are rost să schimbăm. Trebuie să remarcăm că nu am primit gol nici la acest joc. Toți jucătorii trebuie să fie pregătiți pentru că vor primi șanse. E posibil ca Gardoș să joace etapa viitoare, el se antrenează bine, dar trebuie să găsesc momentul potrivit să-l introduc“.