Calificare istorică pentru sportul craiovean

0
35

Handbalistele de la SCM Craiova au ajuns în semifinalele Cupei EHF, după ce au învins-o în deplasare pe Lada Togliatti cu 26-23

Când George Burcea a spus că evoluţia şi victoria din meciul cu CSM Bucureşti au fost, de fapt, o repetiţie ideală pentru returul cu Lada Togliatti puţini au crezut că antrenorul chiar crede într-o remontada fantastică a handbalistelor Craiovei în faţa liderului din Rusia şi a principalei candidate la câştigarea Cupei EHF. Numai că planul lui Burcea a fost pus în practică de elevele sale, care au realizat o minune în returul din Rusia, câştigând cu 26-23 (14-8) şi au obţinut calificarea în semifinale, cu scorul general 49-48. Startul de meci a aparţinut gazdelor, care au condus cu 4-2, dar Craiova a dat prima impresie că poate realiza imposibilul, marcând de 5 ori la rând fără a primi gol (7-4). „Leoaicele” nu aveau să mai predea avantajul până la final, iar la pauză au condus cu 14-8, după un nou parţial de 5-0, de la 9-8. Repriza a doua a fost dramatică. Rusoaicele s-au apropiat la 19-18 şi 22-21, şi cu ajutorul brigăzii poloneze de arbitri, ale cărei decizii l-au scos din sărite pe Bogdan Burcea, care a protestat şi apoi a cerut un time-out. Acesta s-a dovedit foarte inspirat, fiindcă fetele sale s-au desprins la 25-21 şi chiar dacă au ratat de două ori desprinderea decisivă, s-au apărat excelent, cu ajutorul unor intervenţii excepţionale din partea Iuliei Dumanska, declarată „jucătorul meciului”. Valentina Ardean a înscris ultimele 3 goluri pentru SCM Craiova, ea devenind principala marcatoare a echipei la Togliatti. Bogdan Burcea i-a „furat” porecla prietenului său, Tadici, în viziunea site-ului oficial al Ladei, ruşii denumindu-l „Trefilov de România”, pentru modul cum s-a manifestat şi pentru intervenţiile sale la adresa arbitrilor, în momente critice ale echipei sale. „A fost fabulos! Zilele acestea am insistat doar pe lucrurile care în tur nu au fost performante pe atac. Am insistat foarte mult şi pe mental. Mă bucur că fetele au reuşit să se mobilizeze, să se capaciteze, să rămâne concentrate şi încrezătoare mai ales. Se pare că nu le-a dat ruşilor de gândit victoria noastră cu CSM Bucureşti, nu s-au aşteptat la o asemenea replică. Trebuie să facem un pas înainte la anul, să ne înscriem în Liga Campionilor. Nu ştiu dacă este prematur pentru noi, dar nu cred că se va opune cineva la un asemenea lucru. Dacă păstrăm majoritatea fetelor care au performat în acest sezon şi cu ceva întăriri, cred că putem avea un parcurs mulţumitor şi în Liga Campionilor” a spus Bogdan Burcea.

„Am jucat prost în prima repriză, atât în atac, cât şi în apărare. Am revenit în partea a doua, dar portarul Craiovei a apărat mult mai bine ca în prima manşă. Liderul nostru, Dmitrieva, a jucat cu febră” a spus antrenorul gazdelor, Aleksandr Khomutov.

Au jucat pentru SCM Craiova: Dumanska, Stanciu (portari), Ardean 9 goluri, Florianu 6, Ţicu 3, Nikolic 3, Pricopi 2, Klikovac 1, Vizitiu 1, Rădoi 1, Tudor, Trifunovic.

În semifinale, SCM Craiova va întâlni HC Zalău sau Kastamonu (Turcia), într-o dublă manşă care se va desfăşura pe 7-8 aprilie, în deplasare, şi pe 14-15 aprilie, la Craiova. În cealaltă semifinală se vor întâlni, într-un duel nordic, Viborg şi Kristiansand, care le-au eliminat pe Larvik, respectiv Brest.