Șase inițiative comunitare din Craiova finanțate prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”

0
235

Mobilizare impresionantă a comunității craiovene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniul educației: 6 inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Vâlcea, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România s-au concretizat, în mai puțin de 9 luni, în sute de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat indirect mii de craioveni.

 Fundația Comunitară Vâlcea anunță finalizarea cu succes a 6 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile mediu și educație în Craiova. Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea Fundației Comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.700 de lei din partea Lidl România, sub umbrela programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul s-a desfășurat simultan în Craiova și în alte 5 orașe din țară în cadrul ediției a patra a Fondului pentru un viitor mai bun în Comunități.

Cele două direcții strategice ale programului implementat la Craiova – educație și mediu – au fost traduse în practică în peste 100 de activități inovatoare și variate pentru comunitatea craioveană, în care au fost implicați zeci de voluntari. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, desfășurat la Craiova, a venit ca un răspuns la nevoile reale ale comunității în domeniile mediu și educație şi la dorinţa de reconectare comunitară, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Vâlcea pe parcursul unui dialog cu administrația locală și societatea civilă.  „Anii de pandemie ne-au arătat că suntem foarte conectați cu planeta și că orice dezechilibru ne afectează direct. De aceea, e important să acționăm <<la firul ierbii>> în domeniile mediu și educație pentru mediu. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități a potențat dorința de schimbare și implicare a craiovenilor și noi ne bucurăm foarte tare că am putut să sprijinim activarea de soluții civice noi și relevante – caravana de urbanism participativ, competiție de plute sau spectacol de teatru despre sustenabilitate – și că impactul lor e pe termen mediu și lung” – Gabriela Solomon, Project Manager Fundația Comunitară Vâlcea.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor proiectelor craiovene, dar și pentru a fi la curent cu evoluția programului din ediția a II-a, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.

####

Numeroasele acțiuni locale ale programului au avut rezultate precum :

  • Prima caravană de urbanism participativ, Caravana Getrix, construită cu scopul de a facilita dialogul dintre Comunitatea Urbană și Administrația Publică. Grija pentru natură, dorința de mobilitate și pasiunea pentru arhitectură sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul acestui spațiu public.
  • Organizarea Green Hackathon, unde șapte echipe au gândit împreună cele mai bune soluții pentru a îmbunătăți gradul de colectare separată din comunitate.
  • Instalarea unui sistem fotovoltaic de care se bucură Școala Gimnazială Nr. 18 „Sf.Dumitru”. Mai mulți elevi au făcut un plan de eficientizare energetică a școlilor lor, iar școala premiantă a primit un sistem fotovoltaic cu ajutorul căruia se vor produce anual ~6500 kWh de energie verde, reducând astfel emisiile de CO2 cu ~2.000 kg/an.
  • Spectacolul de teatru „O poveste cu ECOu”, o prestație inedită și educativă, deschisă publicului larg care a relatat pe înțelesul copiilor de ce și cum se poate proteja mediul înconjurător.
  • Competiția BoatPET, cu bărci construite de liceeni din PET-uri. Prin eveniment s-a atras atenția asupra nevoii de implicare a tinerilor în procesele de colectare separată și reciclare.
  • O grădină urbană și instalarea unui sistem de colectare separată în 5 blocuri turn, care au avut ca scop construirea de deprinderi eco-friendly în comunitatea craioveană. S-au organizat activități de permacultură și educație ecologică, dar și activități socio-culturale precum pictură, desen, muzică, proiecții de film și s-au instalat primele coșuri de colectare separată în cinci blocuri turn din Craiova.