A stat o noapte cu cadavrul în casă fără să ştie

0
85

Victima fusese ucisă cu o lovitură de topor în cap

Un bărbat de 62 de ani, din comuna doljeană Argetoaia, a fost arestat preventiv pe 30 de zile, în cursul zilei de ieri, sub acuzaţia de omor. Bărbatul i-a dat cu toporul în cap unui consătean de 34 de ani, după ce băuseră împreună. Fapta s-a petrecut în locuinţa unui bătrân la care stătea victima, iar proprietarul casei, care băuse şi el destul, a dormit toată noaptea cu cadavrul în cameră fără să-şi dea seama că ajutorul său îşi dăduse duhul… Le-a spus anchetatorilor că l-a văzut întins în pat, a crezut că doarme, s-a culcat în cel de-al doilea pat din cameră şi abia dimineaţa, când s-a trezit din beţie, a văzut că bărbatul este mort.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, fapta s-a petrecut sâmbătă, 9 ianuarie, seara, în satul Salcia, comuna Argetoaia. Autorul, Ion Ciucu, de 62 de ani şi victima Dumitru Vintilescu, de 34 de ani, se cunoşteau bine. Mai mult, în urmă cu câţiva ani, Ion Ciucu a avut o altercaţie cu Vintilescu, în urma căreia cel dintâi s-a ales cu mai multe leziuni. S-au înţeles şi s-au împăcat între timp, Ciucu retrăgându-şi plângerea pe care o depusese iniţial. Între timp, Dumitru Vintilescu, care nu avea nici o sursă de venit, s-a „lipit” de un alt localnic, Nicolae Troacă, de 72 de ani, căruia îi făcea treburile prin gospodărie ca să aibă ce mânca şi un acoperiş desupra capului.

Sâmbătă, 9 ianuarie a.c., seara, Vintilescu a venit acasă la Nicolae Troacă cu o sticlă de 2 litri cu bere, l-a văzut pe Ion Ciucu trecâd pe stradă, prin faţa locuinţei, şi l-a strigat să intre la un pahar, să se cinstească reciproc, pentru că tocmai trecuse Sfântul Ion, iar pe 7 ianuarie fusese ziua de naştere a lui Vintilescu. Ciucu a spus că are puţină treabă şi a venit ceva mai târziu, aducând şi el o sticlă de ţuică. Cei trei bărbaţi au intrat în casă, s-au apucat de băut, iar la un moment dat gazda, Nicolae Troacă, a zis că pleacă să-şi viziteze concubina. Omul a plecat şi i-a lăsat pe Ciucu şi pe Vintilescu în casă, la băut. A ajuns la locuinţa concubinei, a strigat la poartă, însă nici femeia, nici fiul ei, n-au vrut să-l primească în casă pentru că şi-au dat seama că era beat. S-a dus la o altă casă din sat, tot a concubinei, a strigat şi pe acolo (în ambele locuri fiind martori care au confirmat că l-au văzut şi l-au auzit), însă dacă n-a rezolvat nimic, Nicolae Troacă a pornit înapoi acasă. A intrat, l-a văzut pe Vintilescu întins într-un pat, unde dormea de obicei când rămânea la el, aşa că s-a aşezat în celălalt pat din cameră şi s-a culcat, fără să-şi dea seama că e ceva în neregulă.

Mandat de arestare pe 30 de zile pentru autor

Duminică dimineaţa, când s-a trezit, a tras de Vintilescu să se apuce de treburile gospodăriei, şi abia atunci a văzut că acesta nu mişcă şi are faţa plină de sânge. S-a dus repede la un vecin, pe care l-a rugat să sune la Poliţie, la faţa locului ajungând atât poliţiştii cât şi un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Fiind primul luat la întrebări, Nicolae Troacă le-a spus oamenilor legii tot ce ştia, explicându-le că era atât de beat că nu-şi mai amintea nici măcar dacă era becul aprins în casă când s-a întors. Omul era destul de şocat că a putut să doarmă o noapte întreagă cu un cadavru în casă. Anchetatorii au mers apoi la Ion Ciucu, l-au ridicat de acasă, iar în urma audierii acestuia şi a probatoriului administrat au stabilit că, la un moment dat Ciucu şi Vintilescu s-au certat, cel dintâi şi-a amintit că în urmă cu ani Vintilescu îl bătuse, aşa că a pus mâna pe un topor pe care proprietarul casei îl avea după uşă, la-ndemână, l-a lovit în cap, a pus toporul la loc, apoi a plecat. Ion Ciucu a fost reţinut pentru 24 de ore duminică după-amiază, a recunoscut totul în faţa procurorilor, iar ieri după-amiază a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de omor: „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj cu privire la inculpatul Ciucu Ion Dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciucu Ion pe o durată de 30 zile, începând de la data de 11.01.2016, până l data de 09.02.2016, inclusiv. În baza art. 230 C.proc.pen. Dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Ciucu Ion. Cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului, din care suma de 130 lei reprezintă onorariu apărător oficiu. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu din 11.01.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.