Cozi uriaşe la ghişeele de la Taxe şi Impozite

0
612

În prima zi de plată a taxelor şi impozitelor aferente anului 2016, craiovenii s-au înghesuit la ghişee cu multe înainte de deschiderea programului pentru a fi cât mai în faţă la rând. Majoritatea au fost pensionari şi au mărturisit că au venit să plătească de cum s-a pus în mişcare programul de colectare pentru a obţine reducerea de 10% a impozitului, aprobată şi pentru acest an de consilierii municipali. Cu toate că Direcţia de Taxe şi Impozite a mai deschis încă patru puncte de plată a taxelor, în total fiind acum şapte locaţii, contribuabilii s-au înghesuit tot în sediul central din Piaţa Mare.

Până ieri la prânz, trecuseră prin faţa ghişeelor nu mai puţin de 3.200 de contribuabili care au dorit să-şi plătească, în prima zi, impozitele pe locuinţă şi, după caz, pe autoturism. În situaţia în care au primit amenzi şi nu au reuşit să şi le achite, au fost obligaţi să-şi plătească mai întâi amenda, şi abia apoi şi impozitul. Directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a declarat că este o noutate prevăzută de actualul Cod Fiscal, anul trecut nefiind condiţionată plata impozitului de cea a unei eventuale amenzi neachitate.

Majoritatea contribuabililor prezenţi ieri în sediile de la Taxe şi Impozite erau pensionari, care au mărturisit că au făcut acest efort pentru a fi siguri că primesc reducerea de 10%, care a fost acordată, prin vot, de consilierii municipali la sfârşitul anului trecut.

Autorităţile avertizează că taxele şi impozitele nu s-au majorat

Aglomeraţia a fost provocată şi de un zvon apărut pe piaţă conform căruia nivelul taxelor şi impozitelor ar fi crescut pentru acest an, fapt care s-a dovedit, până la urmă, a fi fals. ”Craiova este unul dintre puţine oraşe din ţară cu impozite mici. Pentru acest an, nu s-a crescut cu nimic nici în ceea ce priveşte impozitul pe clădire, şi nici pe teren sau maşină. Toate sunt la nivelul lui 2015”, a precizat directorul Elena Bonescu.

Tot din vechiul Cod Fiscal s-a păstrat şi prevederea potrivit căreia persoana care achiziţionează o casă, maşină sau teren trebuie să declare aceste bunuri în termen de 30 de zile, în caz contrar riscând plata unor amenzi. În aceeaşi situaţie se află şi cel care vinde bunul, acesta fiind obligat, prin lege, să-şi radieze bunul deţinut în proprietate tot în termen de 30 de zile de la încheierea tranzacţiei.

În schimb, cel care achiziţionează bunuri noi în acest an se supun este obligat, prin actualul Cod Fiscal, să plătească întregul impozit până la sfârşitul anului. În vechile prevederi, acest lucru nu era obligatoriu.

Cele trei tipuri de clădiri cu care a venit noul Cod Fiscal

Modul de impozitare a fost cu totul schimbat prin noul Cod Fiscal, care face diferenţa între clădirile rezidenţiale – cu funcţie strict de locuinţă; cele nerezidenţiale – în care se desfăşoară activităţi economice şi de agrement şi cele mixte. Potrivit directorului Elena Bonescu, toate persoanele juridice, precum şi persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale sau mixte trebuie să completeze un formular ITL (Impozite şi Taxe Locale), prin care declară care este suprafaţa pe care li se va calcula impozitul. „În general, sunt 16 tipuri de formulare, dar contribuabilul va completa unul singur. Aceste formulare se ridică la ghişeele noastre sau le descarcă de pe site-ul Primăriei Craiova, unde noi vom posta şi câteva instrucţiuni pentru completarea lor”, a spus Elena Bonescu.

Potrivit directorului, oamenii s-au plâns că este complicată completare, dar procesul este, de fapt, mai simplu. Într-o primă fază, formularul cuprinde datele de identificare a contribuabilului, apoi are o rubrică unde se poate trece şi un împuternicit, dacă acest contribuabil doreşte să fie reprezentat şi de altcineva. Aşadar este important să precizăm că proprietarul, persoană fizică a unei locuinţe, poate fi reprezentat de un împuternicit. În mod similar, acesta va completa declaraţia cu datele sale de identificare”, a mai spus directorul de la Taxe şi Impozite.

Formulare ITL trebuie completate până la 31 martie

O situaţie specială o au clădirile mixte, adică un imobil în care se locuieşte dar se face şi o activitate economică. Elena Bonescu a explicat că există două cazuri în această privinţă, pe o parte proprietarul cunoaşte care este suprafaţa exactă cu caracter rezidenţial şi nerezidenţial, dar există şi o situaţie în care proprietarul nu cunoaşte cu exactitate suprafaţa dedicată activităţii economice, care este taxată mai mult. „Într-o astfel de situaţie, contribuabilul trebuie să bifeze, în formularul ITL, rubrica clădire mixtă şi apoi, sub semnătură olografă, să declare că nu cunoaşte care este suprafaţa exactă, dar că desfăşoară activitate economică acolo”, a mai spus directorul de la Taxe şi Impozite.

Aceste formulare trebuie completate până la data de 31 martie. Persoanele fizice care deţin în proprietate şi clădiri nerezidenţiale sau mixte şi nu le declară până la această dată primesc o amendă de 500 de lei şi sunt obligaţi la plata unui impozit calculat la nivelul de 2%, comparativ cu 0,2% asupra valorii clădirii.

Banii se pot plăti în toate cartierele

Pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor care trebuie să-şi plătească impozitele, autorităţile au decis să înfiinţeze încă patru puncte noi de încasare a taxelor. Ghişeele au fost amplasate în cartierul Rovine (pe strada „Nicolae Iorga”, nr. 31, la parterul blocului E1 – de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00); în cartierul Lăpuş (pe Calea Bucureşti, nr. 137, la parterul blocului T6 – de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00); cartierul Brazda lui Novac (pe strada „Doljului”, nr. 37, la parterul blocului G4 – de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00); cartierul ”1 Mai” (pe strada „Independenţei”, nr. 12, la parterul blocului 7 – de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00).

La acestea se adaugă punctele de încasare din Piaţa Centrală (în zilele de luni, marţi, joi şi vineri – între orele 8.30-16.00 şi miercuri – între orele 8.30 şi 18.00); punctul de încasare de pe strada „Mitropolit Firmilian”, nr. 14 (de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00) şi punctul de încasare din cartierul Craioviţa Nouă (pe bulevardul „Olteniei”, la parterul blocului 65A1, de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00).

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU