Declaraţia ministrului Prună că a minţit la CEDO, motivată într-un comunicat: A fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe

0
46

ministrul-justitiei-Declaraţia Ralucăi Prună,care a recunoscut joi că a minţit în faţa CEDO în ceea ce priveşte bugetul pentru penitenciare, a fost făcută “în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii şi necesitatea unei programări bugetare multianuale”,arată MJ într-un comunicat.

“Referitor la afirmaţia făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cadrul şedinţei plenului CSM din data de 6 octombrie 2016, cu privire la lipsa fondurilor pentru penitenciare, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: Afirmaţia a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii, şi necesitatea unei programări bugetare multianuale; Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar”, potrivit comunicatului de presă al Ministerul Justiţiei remis, luni, MEDIAFAX.

Instituţia condusă de Raluca Prună precizează că propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister, dar şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot.

“În dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru şedinţa de guvern din 19 ianuarie 2016 şi care conţinea estimări nerealiste; În schimb, am inclus în acel memorandum (memorandum I) obligaţia pentru agentul CEDO şi instituţiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă şi cu un buget asumat (Memorandum II); Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcţia a două penitenciare până la 2021, precum şi preluarea a două locaţii pentru reamenajare (până în 2023)”, potrivit documentului citat.

Ministerul Justiţiei mai transmite că “e bine ca discutăm public acest lucru, chiar şi în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiţii în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare”.

PSD a depus, ieri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată „Şi minciuna poate să ucidă”, preşedintele PSD Liviu Dragnea precizând că ministrul va avea ocazia să vină în Parlament pentru a explica ce a vrut să spună cu privire la penitenciare.

„Textul moţiunii este deja redactat şi va fi depus astăzi (ieri – n.r.) şi sunt toate şansele să se dezbată mâine (marţi – n.r.) şi tot mâine să se voteze în plen. (…) Declaraţiile publice pe care le-a făcut dna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. În acest sens facem acest demers politic, de care nu cred că va ţine seama primul ministru, să depune moţiune simplă şi dna ministru are posibilitatea, dacă va dori să vină în Parlament, să poată să explice ce a vrut să spună”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

El a precizat că titlul moţiunii este „Şi minciuna poate să ucidă”. „Eu nu am conversaţii uzuale cu dna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu dna Prună”, a răspuns Dragnea întrebat de jurnalişti dacă a discutat cu ministrul Justiţiei înainte de a depune moţiunea. Dagnea a mai spus că, deocamdată, PSD depune moţiune simplă doar împotriva ministrului Justiţiei, pentru că ”despre alte cazuri încă nu am vorbit”.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, joi, că a minţit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile ”erau nişte bune intenţii”.

”Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moţiunea simplă este adoptată de Parlament.