Şi greva continuă… Avocaţii din Serbia cer demisia ministrului Justiţiei

0
573

Avocaţii din Serbia continuă greva, dar fără niciun rezultat. Situaţia acestora devine pe zi ce trece mai gravă, iar vocea lor a depăşit graniţa ţării, problema aproape că s-a internaţionalizat. În toată presa din România şi nu numai, se scrie zilnic despre greva avocaţilor din Serbia, care durează de mai bine de o lună de zile. Avocaţii au ajuns să fie foarte vocali şi cer pe aceeaşi voce demisia ministrului Justiţiei, Nikola Selakovic, care îi sfidează efectiv.

Reprezentantul guvernului nu vrea să mai stea de vorbă cu ei, consideră că problema nu are nicio rezolvare, doar aceea ca ei să „treacă de bună voie de partea statului”, la fel ca şi magistraţii. Avocaţii şi-au extins protestele. Întâi s-a întâmplat la Belgrad, acum a cuprins toată ţara. Sunt mitinguri şi mişcări de protest peste tot. Avocaţii din Serbia şi-au contramandat  toate procesele planificate paralizând astfel activitatea întregului sistem juridic. Avocaţii nu vin la niciun proces şi cer impozite mai mici şi libertatea de aş profesa meseria în conformitate cu normele Uniunii Europene, Serbia fiind ţară candidat, care aspiră la titlul de ţară membră a UE. Av. Natasa Tosici, prezentă ieri, la Craiova, pentru a nu ştiu câta oară în ultima lună, susţine că a făcut demersuri peste tot şi că se uită cu multă încredere la Baroul Dolj, unde a găsit adevăraţi profesionişti, o familie de avocaţi uniţi în jurul decanului, care reprezintă un model şi pentru Baroul Zacear. „Facem proteste în fiecare zi. Dar ministrul Justiţiei se face că nu vede şi nu aude. De exemplu, chiar pe 1 octombrie, avocaţii din Zajecar şi din Nis au făcut un protest, unde a luat cuvântul Decanul Baroului Zajecar, doamna Biljana Drazevic Nis. După aceea am luat şi eu cuvântul şi alţi colegi avocaţi. Am spus de fiecare dată colegilor din Serbia dar şi simplilor cetăţeni, că suntem susţinuţi de avocaţii din Dolj, din România în general, pentru că noi am făcut demersuri şi la Uniunea Barourilor de la Bucureşti. Au avut loc proteste în diferite oraşe cum ar fi Cacack, Kraljevo, Krusevac şi nu în ultimul rând, la  Belgrad, acum câteva zile, când ne-am strâns peste 4000 de avocaţi.
Atunci am cerut demisia ministrului Selakovic.

„Nu ne întoarcem în sălile de judecată !”

Nataşa Tosici spune că avocaţii solicită statului sârb să revină la legea anterioară şi să le dea avocaţilor toate drepturile care li se cuvin, pentru că altfel aceştia nu se întoc în sălile de judecată. „Am spus clar că până nu ni se dau toate drepturile, mai precis, până nu se reface legea cu notarii, aplicată de la 1 septembrie, nu vom înceta greva, nu vom reveni în sălile de judecată şi nu vom înceta demersurile la forurile din România şi din alte state ale UE. Concluzia la care am ajuns este una tristă, dar reală, sistemul juridic în Serbia este paralizat. Procesele se ţin dar fără avocaţii, ceea ce este împotriva Constituţiei Serbiei. Am trimis un material şi domnul europarlamentar Marian Jean Marinescu şi acum se cunoaşte foarte bine problema şi a fost discutată şi în cadrul Delegaţiei Parlamentului European pe relaţia cu Serbia”, a mai spus Nataşa Tosici, la Craiova, în exclusivitate pentru cotidianul Cuvântul Libertăţii.