În Gruia, naivul (Craiova) s-a întâlnit cu speculantul (CFR) şi cu “prostul” (Comănescu)

0
308

În duelul primelor clasate, CFR şi Craiova s-au evitat în prima jumătate de oră. Mai mult feroviarii s-au ferit de un joc „care pe care”, cedând posesia. Ca toate echipele lui Dan Petrescu, CFR s-a grupat în jumătatea proprie, cu intenţia de a specula contraatacurile, fazele fixe şi deja clasică „lungă şi pe-a doua”. Astfel au avut şi prima ocazie, deviată de Calancea peste bară. Pe margine, „Bursucul” a simţit că arbitrul e depăşit şi a început să joace şah. A sacrificat „nebunul” pentru a lua regina şi de aici s-a apropiat de mat. A protestat vehement, a pus presiune pe un arbitru pe care l-a simţit nesigur şi i-a aruncat momeala. S-a autoeliminat prin vociferări caracteristice la nişte faze fără importanţă şi l-a obligat pe Comănescu să se revanşeze dictând penalty la o luptă egală pentru minge. La fel de inteligent a fost şi Deac în duelul aprig cu Tiago Ferreira, intrând practic sub portughez şi oferind impresia că a avut prim-planul, deşi n-a controlat nicio clipă mingea. Pentru a stinge conflictul artificial cu gazdele, Comănescu a dat penalty, pentru a nu oferi impresia de japcă, i-a dat numai galben lui Ferreira. I-a stricat socoteala asistentul, care i-a indicat eliminarea portughezului. Colegul de la linie l-a simţit şi el depăşit pe Comănescu şi i-a dat sugestii, iar centralul vâlcean s-a conformat şi Ştiinţa avea să joace aproape o oră în inferioritate, contra unei echipe focusate pe defensivă. Comănescu nu a furat, a fost doar sub meci. Un „ecuson FIFA” gen Kovacs ar fi „lucrat” profesionist, Comănescu a fost doar depăşit de situaţie. Dacă nu ar fi intervenit aiurea Comănescu, meciul din Gruia s-ar fi îndreptat spre un 0-0 îmbrăţişat de ambele echipe.

Fără să ajungă în prima repriză în careul gazdelor, Craiova putea egala totuşi, dar lovitura liberă de la 25 de metri a lui Mitriţă s-a izbit de transversală. A fost semnul că pe Mangia îl părăsise norocul de care avusese parte în acest campionat. Şi acum un an Craiova putea trece pe primul loc cu ocazia meciului din Gruia, iar atunci a avut ea a fost cea care a avut superioritate mai multe de o repriză, însă n-a scos decât un punct, pe care băieţii lui Miriuţă l-au apărat eroic. De această balutadată, eliminarea a fost însoţită de penalty şi Calancea n-a avut antidot la execuţia lui Culio.

CFR aborda repriza a doua într-o situaţie ideală pentru cel care este în pole position să devină selecţioner al României: în avantaj numeric şi pe tabelă. Craiova trebuia să fie o pradă uşoară pentru mingile aruncate pe Balde, trimis să dea lovitura decisivă. Şi a aşa a fost, dar nu cum se aştepta. Calancea l-a blocat pe senegalez, dar apoi parcă i-a părut rău şi i-a oferit o minge cu poarta goală, pe care Balde a avut timp să o bage în poartă chiar şi după ce luftase. Craiova n-a jucat mare lucru. Martic, înlocuitorul lui Dimitrov, e mai slab decât Achim, Screciu a fost pierdut pe teren şi nu pentru că Mureşan i-a spart capul la un corner, în timp ce Băluţă, dar mai ales Gustavo, n-au fost nici măcar replicile lui Insigne şi Callejon. Mangia a făcut schimbările după aproape 70 de minute, timp în care ai săi n-au dat năvală în careul advers. Burlacu a intrat cu tupeu şi a bruiat blocada ceferistă, ajutat şi de învăluirile lui Bancu. La una dintre incursiuni, Comănescu a mai luat o decizie în compensaţie şi a „pus-o pe var”. A ezitat puţin, dar probabil s-a gândit că la 2-0 cu 10 minute înainte de final, oltenii nu mai pot reveni. Dacă nu alunecă, Gustavo nu poate rata de la 11 metri, deşi transformarea penalty-ului a fost singurul lucru bun pe care l-a făcut în Gruia. Finalul a fost aprins, deşi echipa lui Mangia nu dădea impresia că-l poate aţâţa. Burlacu şi Bancu au creat panică în stânga, dar Arlauskis a închis bine „scurtul” şi pe respingere Gutavo n-a găsit breşa prin desişul ceferişilor. La ultima fază, Kelic n-a avut reacţie la o minge pe care Rossi i-a aruncat-o din prima pe 6 metri şi din care Craiova putea smulge remiza. A venit însă prima înfrângere din campionat, una pe care trebuie Ştiinţa trebuie să o gestioneze inteligent, fiindcă mai degrabă a fost victima propriilor naivităţi, decât a erorilor de arbitraj.

CFR Cluj – Universitatea Craiova 2-1

Au marcat: Culio 40 – pen., Balde 64 / Gustavo 81 – pen.

Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”, spectatori: 5.000.

CFR Cluj: Arlauskis 7 – Cr. Manea 7, Vinicius 6, A. Mureşan 6, Camora 6 – Hoban 6, Culio7- Nistor 7, Deac 7 (66 Păun) 6, Nouvier 5 – Vera 5 (Balde 46) 7 (90 Omarani).

Universitatea Craiova: Calancea 5 – Screciu 5 (68 Burlacu) 7, Kelic 6, Tiago Ferreira 5 – Martic 4, Zlatinski 6, Rossi 6, Bancu 7 – Gustavo 5, Băluţă 5 (68 Popov) 6, Mitriţă 7 (78 Roman) 5.

Cartonaş roşu: Tiago Ferreira 37.

Arbitru: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) 4.