Sentinţa nu este definitivă! / Maria Schutz -10 ani de puşcărie pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea

0
139

Maria Schutz, fost consilier judeţean şi fostă şefă a pesedistelor din Dolj, a fost condamnată, la sfârşitul săptămânii trecute, de Tribunalul Bihor, la 10 ani de închisoare cu executare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5 milioane de euro. Sentinţa a fost pronunţată după rejudecarea dosarului în care aceeaşi instanţă o condamnase în luna mai 2013 la o pedeapsă de 12 ani de închisoare, însă la apel inculpata a obţinut rejudecarea cauzei. Nici de această dată sentinţa pronunţată de Tribunalul Bihor nu este definitivă, hotărârea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Oradea.

Judecătorii Tribunalului Bihor au pronunţat vineri, 7 august a.c., cea de-a doua sentinţă, tot pe fond, în dosarul în care fosta preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj şi fost consilier judeţean PSD Dolj, Maria Schutz, împreună cu Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al CA şi director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte de la aceeaşi instituţie, au fost judecaţi pentru fraudarea Serelor Codlea şi Orser Oradea. Astfel, judecătorii au condamnat-o pe Maria Schutz la 10 ani de închisoare, faţă de Ion Dascălu a încetat procesul, acesta scăpând de acuzaţii, în timp ce Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au primit câte 6 ani de închisoare cu executare. Maria Schutz are de achitat 40.000 lei cheltuieli judiciare, Popa şi Ciobanu câte 30.000 lei, iar Ion Dascălu trebuie să pltească 20.000 lei cheltuieli judiciare către stat, fiind menţinut sechestrul asigurator asupra bunurilor celor trei inculpaţi condamnaţi. Nici această sentinţă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Oradea. Toţi inculpaţii s-au ales cu pedepse mai mici decât cele primite pe 28 mai 2013, la prima judecare a dosarului pe fond, când Schutz a fost condamnată la 12 ani de închisoare cu executare, Dascălu a primit 2 ani de închisoare, iar Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu câte 10 ani de închisoare.

Reamintim că, cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Structura Centrală, în decembrie 2007, fiind acuzaţi de fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5.000.000 de euro, prin societăţile pe care le controlau. Potrivit anchetatorilor, Lili Maria Schutz a indus în eroare ADS cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul ADS. Procurorii anticorupţie au susţinut că Lili Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate, aducând firmele în stare de insolvenţă.

În septembrie anul trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au trimis-o în judecată pe Maria Schutz într-un nou dosar, vizând fraude cu fonduri europene, alături de fina sa şi alţi trei inculpaţi, următorul termen al procesului care se judecă la Tribunalul Dolj fiind stabilit pentru 16 septembrie a.c.