Vaccinul antirabic, stocat în depozite

0
431

Suntem în urmă şi la campania vaccinare antirabică şi de microcipare a câinilor. Dintre cele aproximativ 200.000 de patrupede existente în Dolj, doar un sfert au fost identificate în Registrul de Evidenţa a Câinilor cu Stăpân de medicii sanitar-veterinari. În faţa unui cost infim, oamenii aleg să-şi supună semenii la riscuri grave în cazul apariţiei rabiei la câini. Tratamentul antirabic aplicat unui pacient poate urca la 7.000 lei, iar vaccinarea şi microciparea patrupedelor nu depăşesc 15-20 de lei.

 

În judeţul Dolj, autorităţile sanitar-veterinare trag un puternic semnal de alarmă în privinţa unei situaţii care poate degenera oricând. Este cazul îndelung tărăgănat al campaniei de vaccinare a câinilor. Potrivit HG nr. 1159/2013 şi al Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 29/2014 vaccinarea câinilor este o acţiune obligatorie, valoarea vaccinului şi manopera de vaccinare fiind subvenţionată de la bugetul de stat. Până aici toate bune şi frumoase, numai că finalitatea normelor legale se lasă aşteptată. Şi aceasta din cauze, iniţial, pecuniare. „Pentru realizarea vaccinării câinelui sunt obligatorii întocmirea unui carnet de sănătate, identificarea câinelui prin microcipare şi introducera acestuia în baza de date, respectiv în R.E.C.S. – registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Toate aceste operaţiuni sunt cheltuieli care trebuie suportate de proprietarii de câini şi ajung la aproximativ 15-20 de lei”, ne-a precizat dr. Costica Retea, director adjunct al D.S.V.S.A. Dolj.

Bat sfertul pe loc

Dintre cei 200.000 de câini estimaţi în judeţul Dolj, până acum doar 50.000 au fost vaccinaţi şi identificaţi în baza de date naţională. „Am trasat ca temă de activitate pentru toţi medicii sanitar-veterinari din judeţ să depună toate eforturile şi să convingă proprietarii de câini de necesitatea şi, mai ales, obligativitatea vaccinării acestora”, a mai adăugat dr. Costică Retea. Acesta ne-a mai menţionat că, spre deosebire de municipiul Craiova sau Bucureşti, unde costul suportat de proprietari variază între 50 şi 100 lei, în Dolj s-a convenit să nu depăşească 20 de lei necesari atribuirii carnetului de sănătate şi efectuării microcipării.

Pericolul rabiei poate lovi oricând

Valabilitatea vaccinări antirabice la câini este de un an de zile. Deja s-a ieşit, în prezent, de sub intervalul de valabilitate în multe gospodării din judeţ. D.S.V.S.A. Dolj atrage atenţia că, rabia sau turbarea cum se mai spune în popor este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii, efectul este fatal. Se transmite la om prin muşcătura sau banala zgârietură provocată de un animal infectat. În pricipal, virusul se găseşte la vulpe, liliac, raton care pot infecta animale domestice – câine, pisică, animale de fermă. Virusul se răspândeşte prin saliva animalului infectat, iar la om are o perioada de incubare de două luni. Dacă animalul care a muşcat sau zgâriat este pozitiv la testele virale sau dacă nu poate fi testat, persoana în cauză va fi vaccinată. „Ca să realizăm cât de gravă e lipsa de cooperare a proprietarilor de câini nevaccinaţi trebuie să nu uităm că, tratamenul antirabic al unui pacient ne costă între 6-7.000 de lei”, ne-a menţionat dr. Costică Retea.

Responsabilitatea va fi mutată la consiliile locale

Reprezentantul D.S.V.S.A. Dolj afirmă că instituţia centrală pregăteşte o propunere legislativă prin care consiliile locale să fie obligate să se implice în vaccinarea şi microciparea câinilor. „Avem vaccin în stoc, trebuie doar ca şi autorităţile locale să coopereze”, a precizat dr. Costică Retea. Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este, în fapt, o bază de date privată şi este gestionată de Colegiul Medicilor Sanitar-Veterinari. Medicii veterinari plătesc o taxă la 2 lei pentru fiecare înregistrare efectuate în R.E.C.S. Identificarea presupune culegerea datelor precum : nume, culoare, semne particulare, CNP proprietar, telefon, adresă de email, cod micricip, cod carnet, localitate. Fără aceste informaţii, sistemul informatic R.E.C.S. nu va înregistra datele câinilor domestici.

Cu amenzile, mai târziu

Refuzul identificării prin microcipare se sancţionează cu amenda de la 2.000-5.000 lei, iar refuzul vaccinării antirabice a câinilor cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 13, alin. 3 şi 4 din Legea nr. 258/2013. Sunt valori care, dacă sunt aplicate, mai ales în gospodăriile rurale pot provoca efecte devastatoare proprietarilor. Tocmai de aceea D.S.V.S.A. Dolj doreşte să nu renunţe la acţiunile de informare şi conştientizare a pericolelor sanitar-veterinar ce pot decurge din apariţia focarelor de rabie.

VALENTIN CEAUŞESCU